Gaziantep belediyesi enerji projeleri ile göz doldurdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca 2014 yılında kurulan Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğünce kentte faaliyete geçirilen ve hala proje aşamasında olan 7 yenilenebilir enerji projesi ile göz doldurdu

Gaziantep belediyesi enerji projeleri ile göz doldurdu.

Gaziantep belediyesi enerji projeleri ile göz doldurdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca 2014 yılında kurulan Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğünce kentte faaliyete geçirilen ve hala proje aşamasında olan 7 yenilenebilir enerji projesi ile göz doldurdu

06 Eylül 2018 Perşembe 10:54

Yatırımlarla hem kent ekonomisine hem de doğasına büyük katkı sağladıklarının altını çizen Fatma Şahin, Gaziantep'in enerji ihtiyacının her geçen gün daha da arttığını bu doğrultuda enerji yatırımları ile Türkiye’de örnek çalışmalara imza attıklarını söyledi.

OĞUZELİ’NE 13 MİLYON TL’LİK PROJE

Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Merkezi Biyogaz Tesisi Oğuzeli ilçesi Gündoğan Mahallesi 555 Parselde bulunan 29 dönüm arazinin 15 dönümü üzerinde kurulmak üzere Biyogaz Enerji Santrali projeleri hazırlandığını kaydetti. Şahin, “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan projenin kurulu gücü 1 MW olup, tüm yasal izin ve ÇED süreci tamamlanan proje 09.01.2017 tarihinde ihale edilmiştir.  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Merkezi Biyogaz Tesisi Yapım İşi ihale bedeli 13 milyon 607 bin TL. Proje, Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Gaziantep ili için seçilen ve 2015 yılı için onaylanan proje olmuştur. Yapım işi için 9 milyon 150 bin TL Cazibe Merkezi Mali Destek Programı kapsamında hibe olarak kurumumuza verilmesi uygun görülmüştür. Saha çalışmaları biten projenin Eylül ayı içerisinde devreye alma süreci tamamlanarak işletmeye geçilecek” diye konuştu.

YATIRIMCILARIN ÖNÜ AÇILIYOR

Şahin, biyogaz atık potansiyeli yüksek olan ikinci ilçe Nurdağı için Biyogaz enerji santrali fizibilitesi çalışmasının Şubat 2018’de başlandığını ve Mayıs ayında da tamamlandığını anımsattı. bölgede 6 bin 822 büyükbaş hayvan için 3,2 MW Biyogaz Enerji Santrali kurulumu uygun görüldüğünü aktaran Şahin, “Hazırlanan bu çalışmalar ile kentimize yapılacak yatırım için yatırımcıların önü açılmaktadır” dedi.

100 BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTARILACAK

Fatma Şahin, Şahinbey İlçesi Bağlarbaşı Mevkiinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait 59 dönüm arazinin 20 dönümü üzerinde Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğine göre 1 MW Güneş Enerji Santrali kurulumunun tamamlandığını söyledi. Tesis kurulumu itibari ile şu ana kadar 2.82 GWh’lık üretim gerçekleştirildiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi: “ Tesisimizin ilk yatırım maliyeti 4 milyon TL'dir. Gerçekleşen üretim ile yılda yaklaşık 1020 ton CO2 doğaya salınımı engellenerek lisansız elektrik üretimi yapan bu tesis ile yaklaşık 92 bin 727 adet ağaç kurtarılmış olacaktır. Tesisin TS EN 62446 Standardına göre denetimleri gerçekleştirilmiş ve Breau Veritas'tan sertifikayı almaya hak kazanmıştır.”

HAVA KİRLİLİĞİ AZALTILACAKTIR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte 15 MW Güneş Enerji Santrali kurulması planlandığını dile getiren Şahin, “Solar park projesinin hayata geçirilmesiyle 28.142 MWh elektrik üretimi gerçekleşecektir.  Bu üretim belediyemizin enerji tüketiminin tamamını karşılamaya yetecektir. Belediyemizin tüm enerji tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından temini sağlanacaktır. Proje için T.C. Maliye Bakanlığı- Milli Emlak Genel Müdürlüğünden; Gaziantep İli Şahinbey İlçesi, Deredüzü Mahallesinde bulunan 1424, 1423, 1422, 1425 parsel numaralı taşınmazların tahsisi yapılmıştır. Kurulması planlanan 15 MW GES Güneş Enerji Santralinin  geri dönüşüm süresi 6,8 yıl olarak hesaplanmıştır. Arazi tahsis çalışmaları tamamlan proje başvuruları için yönetmeliklerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.  Söz konusu proje ile üretilebilecek yenilenebilir enerji Gaziantep'te sürdürülebilir enerji yönetimi modellerine bir örnek teşkil etmekle birlikte sera gazi emisyonları azaltılmasına katkı sağlayacak ve hava kirliliği azaltılacaktır” diye konuştu.

ÖNCE KENDİ BELEDİYEMİZDE BAŞLADIK

“Enerji Verimliliği çalışmalarına önce kendi belediye binamızda başladık” diyen Fatma Şahin,  “Verimlilik ve diğer çalışmaları profesyonel bir şekilde ilerletebilmek adına binamıza ISO 50001 enerji yönetim sistemi sertifikası alınmıştır. Türkiye de kendi hizmet binasına ISO 50001 Enerji yönetim sistemi sertifikası ilk kamu kurumu olan büyükşehir belediyemiz aldığı sertifika ışığında yürüttüğü enerji verimliliği çalışmaları ile enerji tüketimlerini minimum seviyeye indirmek için çalışmalar yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 06.09.2018 11:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326