Cammu Keşmir’de hayat normale dönüyor

Hindistan tarafından işgal edilen Müslümanların yoğunlukta yaşadığı Cammu Keşmir eyaletinde yaşam normale dönüyor.

Cammu Keşmir’de hayat normale dönüyor

Cammu Keşmir’de hayat normale dönüyor

Hindistan tarafından işgal edilen Müslümanların yoğunlukta yaşadığı Cammu Keşmir eyaletinde yaşam normale dönüyor.

12 Eylül 2019 Perşembe 14:02

Hindistan Cammu Keşmir eyaletini işgal ettikten sonra bölgede birçok kısıtlamalar getirmişti. İletişim, ulaşım ve sağlık alanlarında verilen hizmetleri kısıtlayan Hindistan, bölgede yaşam şartlarının normale döndüğünü açıkladı.

Hindistan İçişleri Bakanlığı’nın Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile kısıtlamaların azaltıldığı duyuruldu. Sabit telefon hatlarında ve bölgedeki bazı mobil hatlarda yaşanan sorunların giderildiği ve Sağlık Kuruluşlarının da hizmet vermeye başladığı duyuruldu.

Yapılan açıklamada Bankaların hizmet vermeye başladığı ve ATM’lerin açık olduğu bildirildi.

Halkın Temel ihtiyaçlarına yönelik ise yeterli miktarda tahıl ve petrol ürününün depolandığı söylendi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇAĞRISI SONRASI

Hindistan’ın bu tutumu geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (İHK) tarafından Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 50 ülke tarafından Yeni Delhi Yönetimine yapılan insan hakları ihlallerini durdurması çağrısı sonrası gerçekleşti.

CAMMU KEŞMİR'İN ÖZEL STATÜSÜNÜN KALDIRILMASI

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayırmıştı.

Kararının ardından bölgede Hint güvenlik güçleri Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve sivil halk üzerindeki baskıları, yoğunlaştırmış, bölgedeki tüm yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Son Güncelleme: 12.09.2019 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326