Ebabil kuşları ziyarete kapatılan Kâbe-i Muazzama'yı gökyüzünden tavaf etti

Koranavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan Kâbe-i Şerif'te bir Türk umrecinin çektiği video sosyal medyanın gündemine oturdu.

Ebabil kuşları ziyarete kapatılan Kâbe-i Muazzama'yı gökyüzünden tavaf etti

Ebabil kuşları ziyarete kapatılan Kâbe-i Muazzama'yı gökyüzünden tavaf etti

Koranavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan Kâbe-i Şerif'te bir Türk umrecinin çektiği video sosyal medyanın gündemine oturdu.

14 Mart 2020 Cumartesi 11:30

Görüntülerde Ebabil kuşları ziyarete kapatılan Kabe'yi gökyüzünden tavaf ediyor... Ebabil Kuşları'nın Kâbe-i Muazzama'y Ebrehe'nin ordusuna karşı koruduğu Kur'an-ı Kerim'deki Fil Suresi'nde geçiyor. İşte Ebabil kuşlarının Kâbe'yi gökyüzünden tavaf ettiği o anlar...

Koronavirüs (Covid-19) salgınının kutsal mekanlarda yayılmasını engellemek için Suudi Arabistan yönetimi Kâbe'yi bir süre ziyaretlere kapattı. Dezenfekte çalışmalarının ardından Kâbe yeniden ziyarete açıldı. Çok nadir olarak ziyaretlere kapatılan Kabe-i Şerif'in kapalı olduğu anlarda çok ilginç bir olay yaşandı.

Bir Türk umrecinin çektiği bu video ise görenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Görüntülerde Ebabil Kuşları'nın ziyarete kapalı olan Kâbe'yi tavaf ettiği yer alıyor.

Kur'an-ı Kerim'de yer alan Fil suresinde, Ebabil kuşlar anlatılıyor. Bu kuşlar Kâbe'yi yıkmak için gelen dönemin en acımasız ve İslam düşmanı Yemen Valisi Ebrehe'nin ordusuna karşı taşlarla savaşmıştı. Kâbe'yi tavaf eden Ebabil Kuşları'nın görüntüsü Ebabil Kuşlarıyla Kâbe'nin nasıl koruduğunu yeniden akıllara getirmiş oldu. Ebabil kuşu, kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavisli bir kuş türüdür. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar. Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle görenleri adeta büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90'ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır.

Türkiye'de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika'ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye'ye gelir. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar. Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler ana rengi kahverengi olarak bilinen Ebabil gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler.

Ebabil kuşları Kuran-ı Kerim'de adı geçen nadir kuşlardandır. Bu kuşlar Fil Suresi'nde yer almaktadır. Kuran-Kerim'de de yer alan kuş Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bjkhn 1 yıl önce

müthiş

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326