Türkiye ve İran’dan ortak tavır

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuzey Irak Kürt yönetiminin referandum kararının meşru olmadığını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise “Bu kararı telafi etmeliler” dedi.

Türkiye ve İran’dan ortak tavır

Türkiye ve İran’dan ortak tavır

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuzey Irak Kürt yönetiminin referandum kararının meşru olmadığını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise “Bu kararı telafi etmeliler” dedi.

05 Ekim 2017 Perşembe 10:28

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İran 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı için dün İran'ın başkenti Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirdi.


İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Sadabad Sarayı'nda Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Ruhani daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumuna karşı tam mutabakat çıktı. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık eden iki lider daha sonra ortak basın açıklaması yaptı. Seçimi yeniden kazanması dolayısıyla Ruhani'yi tebrik eden Erdoğan, Muharrem ayının tüm İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını niyaz ettiğini söyledi. Erdoğan, özetle şöyle dedi:
Bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle şu anda üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzdeki ilk madde haline gelmiş vaziyette. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayri meşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik.

350 kilometre sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde Merkezi Yönetim, batısında Suriye, Kuzey Irak bölgesel yönetimi neyin referandumunu yaptı. Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir ülke yok. MOSSAD ile masaya oturularak verilen karar meşru olamaz, gayri meşrudur. Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer tarafına bir diğer malum zatı alıp bu şekilde böyle bir adımı atmak inanıyorum ki Kuzey Irak Yerel Yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir.
İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız belli. Irak'taki muhatabımız Merkezi Yönetim. Bu referandumu da kesinlikle gayri meşru olarak telakki ediyoruz. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Bundan sonra ağırlaştırılarak atılacak adımlar var.

Suriye'de bir üçlü mekanizma var. Orada da İran, Rusya, Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz. Tabii ki burada bu üçlü mekanizmanın özelikle terör örgütleri, başta DEAŞ olmak üzere, El Nusra, bunlara karşı mücadelesi birlikte oradaki mazlum ve mağdur insanların kurtuluşuna vesile olacak. Tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların kurtuluşu için vereceğimiz mücadele inanıyorum ki bizler üzerinden önemli bir vecibedir.
Bu süreç içerisinde ilgili bakanlarımız, gerek Silahlı Kuvvetlerimiz gerekse bu konuyla ilgili istihbarat örgütlerimiz her tür çalışmayı yoğun bir şekilde bölgede yapmaktadırlar.

HAMANEY İLE DE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran temasları kapsamında İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney ile de bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 20.25'te Tahran'dan ayrıldı.

'YABANCILAR BÖLGEYİ AYIRMAYA ÇALIŞIYOR'
İran Cumhurbaşkanı Ruhani de basın açıklamasında şunları söyledi: "En temel amacımız bölgede barış, istikrar ve güvenliği hakim kılmaktır. Türkiye, İran ve Rusya Suriye'de barış ve güven ortamını sağlamak için işbirliği yapıyor. Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak bazı yabancıların buradaki planları. Bölgeyi ayırmaya çalışıyorlar. Irak Kürt Yönetimi'nin halkı çok iyi komşularımız ve kardeşlerimiz. Ama bazıları hatalı kararlar aldı. Bu kararları bir an önce telafi etmek zorundalar. Bu konuda İran, Irak, Türkiye ciddi girişimlerde bulunmalıyız. Terörizmle mücadele iki ülkenin temel amacı. Hangi isimle olursa olsun, hangi yerde olursa olsun terörizmle iki ülke de mücadele edecektir. İster bunun adı DEAŞ, El Nusra veya PKK olsun. Adı her ne olursa olsun terörizmle mücadele edeceğiz. Bölgenin güçleri teröristlerin gaddarca davranış ve eylemlerine izin vermeyecektir."

MAKAM OTOMOBİLİNDE AKAR'DAN BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti. Erdoğan'dan önce İran'a gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Erdoğan'a Sadabad Sarayı'na giderken makam otomobilinde bilgi verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326