TED Koleji'nden farkındalık etkinliği

14 Şubat "Dünya Öykü Günü"nde TED Adana Koleji tarafından farkındalık oluşturan bir etkinlik düzenlendi. Kahramanmaraş haber portalı Anadolu Press etkinliği canlı olarak takip etti.

TED Koleji'nden farkındalık etkinliği

TED Koleji'nden farkındalık etkinliği

14 Şubat "Dünya Öykü Günü"nde TED Adana Koleji tarafından farkındalık oluşturan bir etkinlik düzenlendi. Kahramanmaraş haber portalı Anadolu Press etkinliği canlı olarak takip etti.

23 Mart 2018 Cuma 12:11

TED Adana Koleji'ndeki spor salonunda gerçekleştirilen okuma etkinliğinde okul idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileri buluştu. Yaklaşık bir saat boyunca herkes kitap okudu. Öğrencilerle kitap okumanın ve onlara örnek olmanın verdiği gururla kitap okumanın tadının bir başka olduğunu belirten okul yöneticileri, kitap okuma etkinliğinin her sene 14 Şubat'ta yineleneceği ve geleneksel hale geleceğini söyledi. Kahramanmaraş haberleri ile ilgili tüm detaylar için sayfamızı takipta kalabilirsiniz. 

Türk Eğitim Derneği, Büyük Önder Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadroların liderliğinde 1928 tarihinde heyetmiş, eğitim alanında lider ve köklü bir sivil toplum örgütü olmanın gururunu taşımaktadır. Türk Eğitim Derneği Ailesi olarak çalışmalarımızı yürütürken gücümüzü ve başarımızı, Cumhuriyete ve demokrasiye olan inancımızdan ve toplumsal mesuliyet şuurundan alıyoruz. 

Dernek olarak faaliyetlerimizi üç ana eksende yürütüyoruz. İlk olarak, temel işlevimiz olan eğitim ve öğretimi TED Okullarında okuyan talebelerimize nitelikli bir eğitim vererek sürdürüyoruz. Okullarımızın, bölgelerinin en iyi okulları konumunda olmaları bu konudaki başarımızın göstergesidir. TED Üniversitesi’nin kuruluşuyla da bu başarımızı yükseköğretime taşıyarak ülkemizin eğitim standartlarını yükseltmeyi amaçlıyoruz. 

İkinci faaliyet alanımız, Ana Tüzük’ümüzde yer alan, ‘Kimsesizliği ve parasızlığı dolayısıyla okuma olanağı bulamayan ahlaklı anlayışlı ve gayretkeş Türk çocuklarına eğitim imkanı sağlamak’ kararı doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalarımızdır. Kuruluşumuzdan bugüne, 47 bin talebeye eriştiğimiz, çok iyi işleyen bir burs sistemimiz bulunmaktadır. Gerek Türk Eğitim Derneği Genel Merkezi, gerekse derneğe bağlı okullar tarafından verilen burslar, her geçen gün çeşitlenerek artmaktadır. Okullarımız bünyesinde bulunan tüm talebelerimiz Türk Eğitim Derneği görevine göre; Atatürk ilkelerine bağlı, demokratik, özgürlükçü, değerlerini özümsemiş, düşünen, mesele çözen, muasır, üretken ve yaratıcı fertler olarak yetiştirilmektedirler.

Faaliyetlerimizi yürüttüğümüz üçüncü alan ise bir sivil toplum örgütü olarak gerçekleştirdiğimiz projelerimiz ve çalışmalarımızdır. Bizi diğer eğitim müesseselerinden ayıran ve değişik bir noktada konumlandıran, eğitime hizmet etmek dışında hiçbir ideolojiye bağlı kalmaksızın tarafsızlık, ekonomik otonomluk, saydamlık, bilimsellik, güvenirlik ve çoğulculuk gibi özelliklerini savunarak meseleleri belirlemekle kalmayıp, çözüm tekliflerimizi sunarken gösterdiğimiz çabadır. Türk eğitim standartlarını muasır düzeye taşıyacak ilmi platformlar oluşturarak, sempozyum, toplantı ve konferanslar tertip ederek, araştırma projelerimiz ve yayınladığımız kitaplarla sadece eğitimcileri değil,  toplumu da bilinçlendirmeyi amaçlamaktayız. Eğitimde sorgulayıcı fakat bu arada bitirici olarak üstlendiğimiz öncülük rolünü hakkıyla yerine getirmekteyiz.

Türk Eğitim Derneği’ni daha yakından tanıyıp, neleri muvaffak olmak istediğine şahit olanların gücümüze güç katacağına inanmaktayız. Derneğimiz, hiç eksilmeyen heyecanıyla, daimi öğrenebilen ve kendini evrimleşerek yenileyebilen yapısıyla, eğitimin büyük bir sorumluluk ve adanmışlık gerektiğinin şuuruyla ve sizlerin de desteğiyle muvaffakiyet çıtasını her gün biraz daha yükseltme gayretini azimle sürdürmeye kararlıdır.  Maraş haberleri artık en güncel halde bu sayfada sizlerin hizmetinde olacak. Maraş güncel haberler ve Kahramanmaraş son dakika gelişmeler için sosyal medya hesaplarımızı da takibe alabilirsiniz. 



TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ 
KURULUŞ, TARİHÇE VE GÖREV


Eğitim, Atatürk'ün Cumhuriyete geçişte en çok ehemmiyet verdiği alanlardan biriydi. Bu yüzden, 1920'de Ankara'da top sesleri altında, Kurtuluş Savaşı sürerken bile Maarif Kurultayı'ni toplamıştı. Atatürk, her alanda öncü yurttaşların Türkiye'yi geleceğin muasır ülkeleri arasına taşıyacağının ve bu yurttaşları yetiştirmenin en önemli aracının eğitim olduğunun farkındaydı. 

Cumhuriyetin ilk seneleri cehaleti yenmek ve halkın eğitim alanındaki en temel gereksinimlerini karşılamakla geçti. Okuma yazma oranının çok düşük olduğu, yeterince okulun bulunmadığı, yeni harflere geçişin sağlanmaya çalışıldığı bir ortamda eğitimin niteliği konusunda çalışmalara yeteri kadar önem verilemiyordu. Ülkenin dört bir yanında açılmış yabancı okullar Osmanlı'dan devralınmıştı, ancak bunlar Cumhuriyetin istediği niteliklere uygun yurttaş yetiştirme ile ilgili yeterli değildi.

Atatürk bu konudaki eksikliği 1925 seneninde yaptığı Meclis açış konuşmasında şöyle dile getirmiştir: 

"Eğitim konusuna başlarken kız ve erkek çocuklarımızın ve ana babaların eğitim için gösterdikleri genel istek ve heyecanı övgü ile anmak isterim. Büyük Ulus Meclisi'nin ve Cumhuriyet Hükümeti'nin bu konuda büyük çabalar harcadığı açık olmakla beraber, bilim ve eğitimde ilerlemeye yönelik genel isteği yerine getirebilmekten daha çok uzağız. 

Önümüzdeki sene için sizlerden devletçe yapılabilecek en büyük özveriyi rica ederken, varlıklı olan yurttaşlarımıza da savunmalarına verilmiş olan çocuklarımızı özel teşebbüsleri ile okutup yetiştirmelerini ehemmiyetle öğütlerim..."

Atatürk bu konuşmasında iki noktayı bilhassa vurguluyordu: Eğitimde niteliği artıracak çalışmalara yoğunluk vermek ve başarılı fakat olanakları kısıtlı çocukların okuması için varlıklı kimselerin olanak yaratması.

İşte bu iki nokta, Cumhuriyetin ilk sivil toplum kuruluşlarından birinin kurulmasına giden yolu hazırladı. Kısa bir müddet sonra, şimdi müze olarak kullanılan Büyük Ulus Meclisi binasında tüm milletvekilleri, üst yöneticiler ve ileri gelen iş adamlarının katıldığı bir toplantı yapıldı ve o vakitki isimiyle "Türk Maarif Cemiyeti"nin kuruluş hazırlıklarına tez elden başlandı. 

Büyük Önder Atatürk'ün direktifiyle kuruluş çalışmalarına başlanan Türk Maarif Cemiyeti'nin kuruluş çalışmalarını yürüten ve Türk Eğitim Derneği'nin kurucuları olarak hatıralan bu heyette dönemin başbakanı, dokuz bakan, iki yüz elli milletvekili, Genel Kurmay Başkanı ve 2. Başkanı, iki Danıştay azası, Ulusal Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ve aynı bakanlığın on iki genel müdürü, üniversite rektörü ve on dekan, iki bakanlık genel müdürü, bir iş adamı ve bir basın mensubu bulunmaktaydı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği hedefleri gören, meselelere sahip çıkan ve çözüm yollarını araştıran heyet, özenle sürdürdüğü müzakerelerden sonra "Türk Maarif Cemiyeti"nin kurulması konusunda karara vardı. Derneğin Ana Tüzük'ü 31 Ocak 1928 günü, madde madde görüşülerek kabul edildi. 
Derneğin emelleri ilk Tüzük'ünde 3 maddede izah ediyordu:
• Ülke içinde ve dışındaki eğitim merkezlerinde Türk talebelere özel yurtlar kurmak ve yönetmek,
• Yükseköğrenimini bitirmeye çalışan, parasal imkanı olmayan zeki ve çalışkan talebelere öğrenimlerini bitirmeleri için koşullar dahilinde destek vermek,
• Türk çocuklarını yabancı okullara müracaat etme zorunluluğundan kurtaracak okullar kurmak ve  Derneğin emelleri doğrultusunda yayın yapmak.

Tüm bunların şuuruyla, bir an önce Türk eğitim hayatına katkıda bulunarak eğitim meselelerini çözmek, hemen her alanda yeterli sayıda ve düzeyde eğitilmiş kişiler yetiştirmek için kısa müddette kuruluşunu bitiren "Türk Maarif Cemiyeti," Tüzük gereği uzuvlarını da vakit geçirmeksizin oluşturarak çalışmalarına başladı. 

31 Ocak 1928'de kurulan Türk Eğitim Derneği'nin işlemleri bitirip çalışmalarına başlamasından sonra, kurucusu Büyük Önder Atatürk'e, Derneğin "yüksek savunucusu" olmaları dileğinde bulunulmuş ve kendisi de bunu kabul etmiştir. Atatürk'ün hayatı süresince devam eden " yüksek savunuculuk" fikri, Türk Eğitim Derneği'nin Ana Tüzük'ünde yer alan "Reisicumhur, Türk Eğitim Derneği'nin yüksek savunucusudur" kararı ile kendinden sonraki Cumhurbaşkanlarımıza da iletilmiştir. 
Dernek, ülke çapındaki başarılı çalışmaları üzerine, 12 Aralık 1939 tarihli Kabine kararı uyarınca 'kamu faydanına çalışan dernek' statüsü edinmiştir. 1946 yılı Haziran ayından itibaren de "Türk Eğitim Derneği" ismini almıştır.

Türk Eğitim Derneği'nin amblemi, 1929 yılı Mart ayında bugünkü biçimiyle Dernek amblemi olarak seçilmiş ve kabul edilmiştir. Amblemdeki ay Türk Bayrağı'ndan alınmıştır. Eğitim simgesi olan meşalesi, Derneğin emelinin sembolüdür. Yıldızları, Derneğin kuruluşu ve gelişmesinde büyük katkısı olan ilk İdare Kurulu'nun beş azasına saygı ve sevgiyi ölümsüzleştirmek emelini taşımaktadır.

Türk Eğitim Derneği'nin emel ve çalışma alanları giderek ihtiyaç ve şartlara paralel olarak gelişmiş ve genişlemiştir. Bugün, Ana Tüzük'ünde de yer alan Türk Eğitim Derneği'nin çalışma konu ve amaçları şunlardır:
a) Kimsesizliği ve parasızlığı dolayısıyla okuma olanağı bulamayan ahlaklı, anlayışlı ve çalışkan Türk çocuklarına eğitim imkanı sağlamak, 
b) Gerek yurt içinde, gerek yabancı ülkelerde bulunan eğitim merkezlerinde Türk talebeleri için yurtlar kurmak,
c) Türk çocukları için yurt içinde ve yabancı ülkelerde dil öğretimini öngören okullar ve her çeşit kurslar açmak, 
d) Türk çocuklarının milli, sosyal, kültürel ve sportif eğitimlerinde daha yüksek nitelikler kazanmalarını sağlamak, 
e) Türk çocuklarının boş zamanlarını değerlendirmek, 
f) Türk eğitim hayatına ve faaliyetlerine maddi ve bilimsel katkılarda bulunup destek sağlamak,
g) Eğitime katkıda bulunmak amacı ile yurtiçinde ve yabancı ülkelerde üniversite ve her türlü öğrenim müesseseleri açmak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326