35 Milyon Dolar’ın Ülke Dışına Çıkmasını Engelleyecek Yatırım Bakanlıkta Bekliyor

Kahramanmaraş’ta faaliyet yürüten Arma Metal, 7 yıllık Arge çalışması sonucu, çelik metal sanayinde kullanılan ve yurt dışından ithal edilen cam kapağı ile çelik levha üretim tesisi projesi hazırladı.

35 Milyon Dolar’ın Ülke Dışına Çıkmasını Engelleyecek Yatırım Bakanlıkta Bekliyor

35 Milyon Dolar’ın Ülke Dışına Çıkmasını Engelleyecek Yatırım Bakanlıkta Bekliyor

Kahramanmaraş’ta faaliyet yürüten Arma Metal, 7 yıllık Arge çalışması sonucu, çelik metal sanayinde kullanılan ve yurt dışından ithal edilen cam kapağı ile çelik levha üretim tesisi projesi hazırladı.

17 Ocak 2018 Çarşamba 11:41

Proje kapsamında, Türkiye’de ilk kez doğal kaynakları işleyerek teknolojik cam ve çelik levha üretimi için kolları sıvayan firma, tesisin hayat geçmesi durumunda ülke ekonomisine yıllık 35 milyon dolar girdi sağlayacak.

Yerli sanayiciyi dışa bağımlıktan kurtaracak proje için Ekonomi Bakanlığından çıkacak onay bekleniyor. Ancak, firma yetkililerinin hazırlayıp sunduğu 24 milyon liralık yatırımın proje dosyası, 6 aydır Bakanlıkta bekletiliyor.

Arma Metal’in üzerinde çalıştığı bir diğer proje ise teknolojik cam üretimi. Ağarlıklı olarak savunma sanayinde kullanılan bu cam’ın teleskop merceği, helikopter camları gibi kullanım alanları mevcut. Zengin hammadde kaynaklarına sahip Türkiye ise teknolojik camı çoğunlukla Çin ve Endonezya’dan ithal ediyor.

Türkiye’de ilk kez hazırlanan yatırım projesi ile ilgili bilgi veren Arma Metal şirket müdürü Mehmet Koç, firma olarak 2 proje hazırladıklarını söyledi.    

Koç; “Arma Metal olarak 2 projemiz var. Metal sektörünün ihtiyaç duyduğu tencere cam kapakları ithal geliyor. Biz 7 yıllık arge yaptık. Bu çalışmamız önemsendi ve Kahramanmaraş’ta TEKNO yatırım kazanan ilk firma olduk.” dedi.

35 MİLYON DOLAR’IN ÜLKE DIŞINA ÇIKMASINI ENGELLEYECEK PROJE BAKANLIKTA BEKLİYOR

Türkiye’de yatırım projeleri arasında bir numara seçilen çalışmaya bir türlü onay çıkmadığını aktaran Koç; “Hem terörü engellemek hem de işsizliği azaltmak için Gölbaşına tesis yapmayı düşündük. Proje yatırım bedeli 24 milyon lira. Bizim projemiz Türkiye’de bir numara seçildi. Fakat bir türlü açıklanmadı. Sonrada Ekonomi Bakanlığına gönderildiği söylendi. Şuanda belirsizlik arz ediyor.  Bu yatırım onay çıkması durumunda 1,5 yılda hayata geçecek. Tesislerde kademeli olarak 300 kişiye istihdam sağlayacak. Yıllık yaklaşık 20 milyon dolar’ın ülke dışına çıkmasını engelleyecek. Buna ek olarak 15 milyon dolar da dışarıdan para gelmesini sağlayacak. Bu rakamlar sadece tencere sektörü için geçerli.” diye konuştu. 

İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER YERLİ VE MİLLİ OLARAK ÜRETİLECEK

Yatırımın gerçekleşmesi durumunda, Türkiye’de kullanılacak teknolojik camlar ve sektörün ihtiyaç duyduğu ithal edilen ürünlerin yerli ve milli olarak üretileceğini aktaran Koç şöyle konuştu; “Bu proje’nin hayat geçmesi durumunda Kahramanmaraş’ın cam kapak ihtiyacını karşılayacak, bir tane yurt dışından gelmeyecek. Ayrıca ileriye dönük bu camları biz savunma sanayinde kullanabileceğiz. Onun alt yapısını oluşturduk.  Bu camların ham maddesi Almanya’dan geliyor. Biz burada ham maddemizi kullanarak dışa bağımlı olmadan entegre tesiste kendimiz üreteceğiz. Biz Türkiye’de kullanılacak teknolojik camları ve sektörün ihtiyaç duyduğu ithal edilen ürünleri yerli ve milli olarak üreteceğiz. Türkiye teknolojik camları Çin ve Endonezya’dan ithal ediyor.”

Koç, üretimde gerekli olan hammadde kaynağının Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Adıyaman’ın Gölbaşı ilçelerinde bulunduğunu bildirdi.

Koç, yetkililerin bir an önce Türkiye’nin ham maddesinin yurt dışına çıkışına engel olması gerektiğini, yerli sermayenin hammaddeyi işleyerek yarı mamul yapması için zemin hazırlanması gerekliliğini sözlerine ekledi. (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326