“Çiftçi 2019’u endişe ile bekliyor”

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, çiftçilerin 2019 yılını endişeli bir şekilde beklediğini söyledi.

“Çiftçi 2019’u endişe ile bekliyor”

“Çiftçi 2019’u endişe ile bekliyor”

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, çiftçilerin 2019 yılını endişeli bir şekilde beklediğini söyledi.

26 Kasım 2018 Pazartesi 16:46

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, çiftçilerin 2018-2019 üretim yılına endişeli bir şekilde başlayarak toprağını işleyip arazide tohumları toprakla buluşturduğunu belirtti.

Üreticinin ihtiyaç duyduğu gübre, mazot ve ilaç maliyetlerinin aşırı yükseldiğini aktaran Çetinkaya, “Bu günlerde çiftçilerimiz arpa ve buğday ekimini gerçekleştiriyor. Ancak çiftçilerimizi son derece endişeli günler bekliyor. Çünkü tedirginlik ve belirsizlik söz konusu. Serbest piyasada baktığımızda gübre fiyatının yüzde yüz artması, mazot fiyatının son derece yüksek olması çiftçimizi oldukça sıkıntılı bir sürece sokmuş durumda. Çiftçimiz 2019’u endişe ile bekliyor.” dedi.

Çiftçilerin bu tedirginliğine önlem alınmadığı takdirde buğday üretiminde Türkiye’yi zor günlerin beklediğine işaret eden Çetinkaya; “Yüksek girdiler sebebiyle üretici ekim yapmaz nadasa bırakırsa 2019 yılında Türkiye’yi buğday yönünden sıkıntılı günler bekliyor. Buda un ve ekmek fiyatlarının yükselmesine yol açar. Buğdayda gıdaya olan ihtiyacımızın daha da artması demek. Buda yurt dışından buğday ithal etmemiz anlamına geliyor.” diye konuştu.

Karamsar tablonun biran önce dağıtılmasını ve çiftçilerin kafasındaki soru işaretlerinin çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydeden Çetinkaya şöyle konuştu;

“Çiftçimize verilen desteklerin artırılmasıyla biran önce bu karamsar tablonun ortadan kaldırılması gerekiyor. En azından enflasyon oranında desteklerin yeniden yapılandırılması ve önümüzdeki yıl çiftçinin ürettiği buğdayı kaç paradan satacağını bilmesi gerekiyor.” (Anadolupress)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326