Döviz çıldırdı!

Cari açık verileri sonrası ateşlenen döviz, bir türlü durulmuyor. Euro rekordan rekora koşuyor. 3.95’i gören dolar zirveye bir adım daha yaklaştı. Uzmanlar, 4 lira senaryoları yazarken, gözler Fed’e çevrildi.

Döviz çıldırdı!

Döviz çıldırdı!

Cari açık verileri sonrası ateşlenen döviz, bir türlü durulmuyor. Euro rekordan rekora koşuyor. 3.95’i gören dolar zirveye bir adım daha yaklaştı. Uzmanlar, 4 lira senaryoları yazarken, gözler Fed’e çevrildi.

20 Mart 2018 Salı 10:32

Piyasalarda bir hafta önce başlayan hareketlilik aralıksız devam ediyor. Peki bu hareketi tetikleyen ne? Uzmanlar bu konuda cari açığa (döviz açığı) işaret ediyor. Son verilere göre yıllık cari açık 51.6 milyar dolara çıktı. Bu durum döviz ihtiyacının arttığına işaret ediyor. Çünkü 2016 sonunda yıllık açık 33 milyar dolardı.
 

PARA ÇIKIŞI VAR


Dövizdeki yükselişte tek neden aramak hata olur. Bir başka neden para çıkışı. Şubat ayı başı itibarıyla tahvil ve hisse senedinden çıkan yabancı yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığı hesaplanıyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde ödenmesi gereken dış borç tutarı 185 milyar dolar. Cari açıkla birlikte 1 yıllık döviz ihtiyacı 235 milyar dolara çıkmış durumda.


MALİYET YÜKSELDİ


Artan döviz ihtiyacına karşılık küresel piyasalardaki belirsizlik ve paranın maliyetinin yükseliyor olması hatta Trump’ın ticaret savaşlarını başlatmasıyla para kıtlığının ortaya çıkacak olması dövizi uçuruyor. Buna bir de Amerika Merkez Bankası Fed’in Çarşamba günü (yarın) faiz artırabileceği endişesi eklenince rekorlar üst üste geliyor.


REKORA 3 KURUŞ KALDI


Yüksek enflasyon ve Moody’s’in not indiriminin de piyasalar üzerinde negatif etkisinden bahseden analistler var. Gelinen noktada dolar dün 3.9522’yi gördü ve 3.9410’dan kapanış yaptı. Dolar 22 Aralık’ta 3.9815’le rekor kırmıştı. Yani rekora sadece 3 kuruş kaldı. 5 liraya göz diken euro ise dün 4.8681 ile rekor tazeledi, 4.8540’tan kapanış yaptı. Borsa yüzde 1.4 düştü. 1 Ocak’tan sonra dolar yüzde 4, euro yüzde 7 arttı.
 

NEREYE KADAR?


Dolar 1 haftada 15 kuruş, euro 18 kuruş artarak adeta ralli yaptı. Döviz piyasasında yüksek tansiyonun Fed kararı öncesine kadar süreceğine dikkat çeken uzmanlar, “Fed’in yüzde 0.25 faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Önemli olan ise bu yıl faiz artışının 3 kez mi, 4 kez mi olacağı. Teknik olarak dolarda 3.95 seviyesi yukarı yönlü kırlırsa 3.98 ve 4 lira gündeme gelir. Aksi durumda 3.88’de direnecek. Gündemde olmasa da erken seçim ihtimali de dövizi etkiliyor” diyor. ALTINCI BAYRAM ETTİ Dolardaki yükseliş 24 ayar külçe altının gram fiyatını da uçurdu. Rekorlar üst üste geldi. Dün 166.70 lirayla rekor tazeleyen gram altınla ilgili tahminler 170 lira. Gram altın son bir haftada yaklaşık 4 lira yükseldi. Çeyrek altın da 272.5 lirayla, Cumhuriyet Altını 1111 lirayla rekor tazeledi.
 

KADERİ FED'İN ELİNDE


Bir bankacı, şöyle konuştu: “Global olarak piyasalarda Fed toplantısı öncesi bir baskı var. Bu da TL dahil gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. Eğer Fed’den korkulduğu derecede ‘şahince’ bir karar çıkmazsa TL’de kısa süreli bir rahatlama yaşanabilir. Ama Fed faizleri 4 kez artırma yönünde bir görüş beyan ederse dolar 4 liraya doğru yükselir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326