Ferah Pastaneleri, Maraş’ dondurmasını dünyaya tanıtıyor!

Kahramanmaraş’ta, dondurma sektörünün ilk firmalarından olan Ferah Pastaneleri, şehrin adıyla özdeşleşen markasıyla, 1940’tan günümüze Maraş dondurmasının adını dünyaya duyuruyor.

Ferah Pastaneleri, Maraş’ dondurmasını dünyaya tanıtıyor!

Ferah Pastaneleri, Maraş’ dondurmasını dünyaya tanıtıyor!

Kahramanmaraş’ta, dondurma sektörünün ilk firmalarından olan Ferah Pastaneleri, şehrin adıyla özdeşleşen markasıyla, 1940’tan günümüze Maraş dondurmasının adını dünyaya duyuruyor.

30 Ocak 2018 Salı 16:48

Kentte ilk kez 1956 yılında kurumsallaşma yolunda adım atarak Ferah adını alan firma, bugün şirketin 3. kuşak yöneticisi Sıddık İnalbars ile yoluna devam ediyor.    

Ferah Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Sıddık İnalbars, 1940’tan günümüze Kahramanmaraş’ın markası olduklarını söyledi.

Şirketin kuruluşu ve gelişmesinde yaşananları anlatan Sıddık İnalbars, sektörde 80 yıllık geçmişe sahip İnalbars ailesinin bugünlere nasıl geldiğini anlattı. 

“ŞİRKETİN TEMELİ 1940’TA ATILDI”

İnalbars ailesinin ilk kez 1940 yılında süt satarak iş başladığını aktaran Sıddık İnalbars, “Ferah Pastanelerinin kurucusu babam Faik İnalbars çok çalışkandı. Hayatında hep 20 saat çalışmış, 4 saat uyumuştur. Ben hatırlamıyorum, çocukluğum dahil ben babamla 5 kere karşılıklı yemek yediğimi hatırlamıyorum. Mesleğimiz için gurur verici bir olay. Biz ailecek mesleğimizi yapıyoruz. Bu mesleğe kendimizi adamışız. Dedem 94 yaşında rahmetli oldu, rahmetli olmadan 4 ay öncesine kadar iş yerinde kasada duruyordu. Baktığımızda kuşak olarak dedem, nenem, babam biz hep çalışarak bir yerlere geldik.” diye konuştu. 

Şirketin kuruluşuyla ilgili bilgi veren İnalbars şöyle konuştu; “Biz 1956 yılında Ferah olarak açıldık. Kahramanmaraş’a Selanik’ten 1923 yılında gelmişiz. Ailemizin geçmişi Karamanoğullarına dayanıyor. Dondurma işi dedemle birlikte başladı. Dedem o yıllarda Kahramanmaraş’a geldiğinde, Adana yolunun yapılışında kazma kürekle çalışmış. Sonra Halk Bankasında memuriyete geçmiş. Çalışkan biri olduğu için sadece memuriyet ona az geliyor. Amcamla birlikte Çarşıbaşında süt ve kahvaltılık satmaya başlıyorlar 1940 yılında. Sonra babamda işin içine girince hepsi birlikte 1956 yılında Ferah Pastanesini kurarak kurumsallaşmaya başlıyorlar.”

“GÜNLÜK 12 TON DONDURMA İŞLEME KAPASİTESİNE SAHİBİZ”

Ferah ve Edo markasıyla bu gün 12 ton dondurma işleme kapasitesine sahip olduklarını belirten İnalbars; “1940’tan günümüze Kahramanmaraş’ın markası olduk. Günlük 12 ton kapasitemiz var. Bunun yanında hamur tatlıları üretiyoruz, bu tatlıları Almanya’ya ihraç ediyoruz. Ayrıca dondurma da Katar, Dubai, Arabistan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Kuzey Irak’ta şubemiz var. Türkiye gelinde 10 adet Kafedo markasıyla şubemiz var.  Şirketimiz, Kayseri yolundaki 6 bin metre karelik yatırımıyla önümüzdeki günlerde büyümeye devam edecek.” şeklinde konuştu. 

50 ÇEŞİT DONDURMA

Türkiye’de yetişen her meyvenin dondurmasını ürettiklerini kaydeden İnalbars; “Yaklaşık 50 çeşit dondurma üretiyoruz. Hamur tatlılarında da yine aynı şekilde. Önümüzdeki sezondan itibaren müşterilerimizden gelen talep doğrultusunda vakumlu 15 gün dayana bilen sütlü tatlı çeşidimiz olacak.” dedi.

Maraş Dondurmasının tescillenmesi için 14 yıldır emek verdiklerini söyleyen İnalbars önümüzdeki günlerde tescil işleminin gerçekleşeceğini kaydetti.

“SATANDART GELMELİ”

Maraş dondurması üretimine belirli kriterlerin getirilmesi gerektiğin vurgulayan İnalbars şunları söyledi;

“İngiltere’de bir yatırımcı, Maraş dondurması üretimi fabrikası kurmuş. Bu bizim adımıza, Maraş adına güzel bir olay. Ancak Maraş dondurmasını yazabilmesi için bazı standartların olması gerekiyor. Mesela; bu ürünü Maraş’ta üretmesi gerek. Çünkü bu şehrin ismini taşıyor. Maraş’a katma değerinin olması gerekiyor. Benim 15 yıldır üzerinde durduğum konu bu. Maraş dondurması üreten firma, dondurmayı burada üretsin yada ham maddesini buradan alsın ki; şehrimize katkı sağlasın, ekonomik olarak bir girdisi olsun. Marka tescili alındığında Ticaret Sanayi Odasından izin alınması gerekiyor. Bu şehrimiz adına, dondurmamamız adına güzel bir gelişme.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Birsen 5 yıl önce

Siparis verebiliyormuş kg ne kadar

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326