Hobi olarak başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor!

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde, hobi olarak başladığı kaz besiciliğini büyüten Kıvanç Arslan, kurduğu çiftlikte siparişlere yetişemiyor.

Hobi olarak başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor!

Hobi olarak başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor!

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde, hobi olarak başladığı kaz besiciliğini büyüten Kıvanç Arslan, kurduğu çiftlikte siparişlere yetişemiyor.

05 Mart 2018 Pazartesi 14:16

Türkoğlu ilçesine bağlı Kaledibi Mahallesinde hobi olarak başladığı kaz besiciliği işini büyüten genç girişimci Kıvanç Arslan, 3 yıl içinde 3 bine yakın kazın bulunduğu çiftliğin sahibi olarak başarı hikayesiyle çevresindekilere örnek oldu.

Kahramanmaraş’ı kaz şehri yapmak için kolları sıvayan 26 yaşındaki Kıvanç Arslan, kendi imkanlarıyla 4,5 dönüm arazi üzerine kurduğu çiftliğini büyütmek için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’ya 1 milyon TL hibe desteği için başvuruda bulundu. Desteğin çıkmasıyla yaklaşık 3 ay içerisinde Avrupa Birliği (AB) standartlarında bir tesis kurarak, Goose Vilage (Kaz şehri) adını verdiği şirketiyle dünyaya kaz ihracatı yapmayı hedefliyor.

“AKDENİZ BÖLGESİNDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Kurduğu çiftlikle Akdeniz Bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiğini belirten Kıvanç Arslan, Türkiye’de geniş çaplı kaz üretimi yapan birkaç tesisten biri olduklarını ifade etti. Çiftlik kurma sürecini anlatan Arslan;  

“4 bin 500 metrekare alan içerisinde kaz çiftliği ve yetiştiriciliği yapıyoruz. Hobi olarak başladım, 3-5 tane ile sonra farklı ırkları görüp, kendi imkanlarımızla yaptığımız kuluçka makinesinde yumurtaların çoğaldığını görünce bu işi araştırıp ticari anlamda büyütmek istedim. Daha sonra TKDK’ya başvuruda bulunarak 1 milyon TL hibe desteği alacağız. Biz şuanda kendi imkanlarımızla çiftliğimizi kurduk. 3 ay sonra Avrupa standartlarında bir tesis yapımı için inşaat çalışmamız başlayacak. Her kaz ırkına ait özle bölümler olacak. Bu ırklar kendilerine ait olan alanlarda yetişecek. Biz yumurta sayısı fazla olduğu için daha çok Linda ırkı üzerine üretim yapıyoruz. Yaklaşık 6 ay içerisinde yetişkinliğe ulaşıyor.” diye konuştu.  

“TALEP ÇOK, ÜRETİM AZ, SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ”

Kaz’a talebin çok olduğunu ancak Türkiye genelinde üretin az olduğunu aktaran Arslan, siparişlere yetişemediklerini aktardı.

Üretim kapasitesini artırmak için geçen yıl şirket kurduklarını ve tesis için yatırım yaptıklarını söyleyen Arslan; “Talep çok, üretim az, siparişlere yetişemiyoruz. Bunu artırmak için geçen yıl şirketleşme yoluna gittik. Devletinde desteğini alarak projeler yaptık.” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’I KAZ ŞEHRİ YAPACAĞIZ”

Kahramanmaraş’ı kaz üretiminde söz sahibi yapmak için mücadele verdiklerini dile getiren Arslan, bu alanda yatırım yapmak isteyen genç girişimcilere çağrıda bulunarak her türlü desteği vereceğini belirtti.

“AYLIK 8 İLE 10 BİN LİRA ARASINDA KAZANÇ SAĞLIYOR”

Kaz üretiminden elde edilen kazançla ilgili de bilgi veren Arslan şunları söyledi;  

“Kahramanmaraş’ı ve ilçelerini bir kaz şehri haline getirmeyi planlıyoruz. Kuluçkada ürettiğimiz yumurtaları genç girişimcilere satış yapıyoruz.  

Kaz, barınağa pek ihtiyaç duymayan bir hayvan türüdür. Hastalık olma riski daha düşük. Türkiye’nin iklim şartlarına uyum sağlıyor. Bu hayvan dışarıya gittiğinde karnını kendi doyurup gelebilir. 100 başlık bir hayvan için, civciv olarak alındığında bir hayvanın maliyeti 20 ile 25 TL arası değişiyor. 7 ay içerisinde 120 150 TL’ye kadar satılabiliyor. Ben genç girişimcileri bu işe davet ediyorum. Maliyeti düşük. Girişimcilere merak ettikleri her konuda sosyal medyadan bize ulaşmaları durumunda yardımcı oluruz. Kaz üretimine takriben 20 ile 30 bin TL’lik bir yatırım yapıldığında bu para 6 ayda 30, 40 bin TL olarak geri dönüş sağlıyor. Bu da bir yıl içerisinde girişimciye aylık 8 ile 10 bin lira arasında bir kazanç sağlayabilir. Yeni girişimcilere ücretsiz, her türlü bakım, sağlık ve eğitim desteği vermeye hazırız. Onlar yeter ki bize başvuruda bulunsunlar.”   

“KESİMHANE HEDEFİMİZ VAR”  

Sektörde tesisleşme adına önemli yatırımlar yapacağını da anlatan Arslan, çiftlik inşaatının tamamlanmasıyla kesimhane yapacaklarını belirterek şunları kaydetti;

“Bu yıl kümesleri yaptıktan sonraki hedefimiz, kesim hane yapmak. Bu kesimhane Türkiye’de ilk olacak. Çiftlikten sonra şehrimize birde kesimhane kazandırmak istiyoruz. 2016 yılında 700, 2017’de 2 bin’e yakın hayvan ürettik. Bu yıl için Kahramanmaraş genelinde faaliyet gösteren çiftliklerle birlikte 16 bin adet üretim kapasitemiz olacak. Bu kadar üretimin yapıldığı bir yerde kesimhanenin de kurulması şart.” (Muttalip Akkuş)    

Son Güncelleme: 08.03.2018 11:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeki Taşdelen 5 yıl önce

Ben Ankara başladım 100 adet anaç la satışta
Sıkıntı olurmu

Avatar
ali kalli 6 yıl önce

kıvanç beyi sizi tebrik ederim. yolun acık olsun kazancın bol olsun

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326