Kahramanmaraş, ekonomide yeni ünvan kazandı

Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin endüstriyel altyapısının en güçlü olduğu kentlerden birisi.

Kahramanmaraş, ekonomide yeni ünvan kazandı

Kahramanmaraş, ekonomide yeni ünvan kazandı

Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin endüstriyel altyapısının en güçlü olduğu kentlerden birisi.

01 Temmuz 2017 Cumartesi 11:13

1980’lere kadar uzanan ve yokluk yılları sayılan içe kapalı modelin 24 Ocak kararlarıyla değişmesiyle birlikte kabuk değiştiren, ekonomide çağ atlayan şehrimiz, ekonomik kalkınmanın da kahramanı olarak yeni bir unvan kazandı. 

Ve bugün, 17 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin en büyük 24. sanayide ise 6,5 milyar liralık GSYH ile 19. büyük kenti.

Kahramanmaraş 300 ihracatçı şirketiyle 120 ülkeye ihracat yapan bir şehir. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 17. büyük kenti olarak sıralamada her yıl yükselişini sürdürüyor.

Büyük şirketler kategorisinde ise daha farklı ve stratejik bir başarı gösterdi. Kahramanmaraş en büyük bin şirket içerisinde 21 şirketi ile bu kategoride Türkiye’nin en başarılı 11. Kenti konumuna ulaştı. Bu trendin mutlaka devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Üretimde yeni ve güçlü projelerin, ihracatta başarılı operasyonların yapılabiliyor olması ve büyük şirketlerin çoğalması Kahramanmaraş için çok önemli. Eurostat teknoloji sınıflamasına göre Kahramanmaraş’ta endüstriyel üretimin yapısı büyük oranda düşük teknoloji ürünlere bağlı. Kısmen ise orta-düşük teknoloji üreten sektörler bulunuyor.

İçinde bulunduğumuz bilim çağında; robotların hukukunu tartışmaya başladığımız, sürücüsüz otomobilden insansız fabrikalara robotların yüzyılı olarak tanımlanan 21. Yüzyılda 2030 yılına kadar şu an insanların yaptığı işlerin yüzde 50’sini robotlar yürütecek. Bu dönemde, kaynak verimliliğini sağlayamayan, teknolojik dönüşüme direnen işletmeler ne kadar güçlü, ne kadar büyük olursa olsun başarı çizgisinden uzaklaşacak. Sanayi 4.0’ı konuştuğumuz dijital çağda işletmeler kendilerini güncellemek ve teknolojik ürün konusunda kabiliyet geliştirmek durumunda. Tarımdan sanayiye geçişi tamamlayan, bilgi toplumu sürecinde bulunan ülkemiz, dijital çağa adaptasyonunu güçlendirmek zorunda. Bunu da gerçekleştirecek olan Kahramanmaraş gibi sanayileşmede önemli bir seviye elde etmiş olan şehirlerdir.

“KALİTELİ ÜRETİYORUZ, AMA İHRACAT OPERASYONUMUZ YETERSİZ”

İhracatta iller sıralamasında 17. sırada bulunan Kahramanmaraş, imalat sanayiinin toplam GSYİH’daki payı bakımından 19. sırada yer alıyor. Ancak, ihracatın sanayi hasılasına (GSYİH) oranı açısından yüzde 31 oranla 28. Sırada. Avrupa kalitesinde ürünleri yapabilen Kahramanmaraş için bunun anlamı şu: Üretim yelpazemiz ve kalitemiz yüksek, ancak kendi ihracatımızı kendimiz yapıyoruz. Bu da katma değerin Kahramanmaraş’ta uzaklaşması demek. Bu sorunu da mutlaka kısa ve orta vadede çözüme kavuşturmamız gerekiyor.

TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN TEMEL STRATEJİSİ

Özel sektörün ekonomide küresel rekabet koşullarına uyumunu güçlendirmek ana amacı ile yola çıkan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), 9 bin üyesi ve dev sanayi tesislerinden en küçük işletmelere kadar ulaşan hizmet yelpazesi ile ekonomik kalkınmanın anahtarı rolünü başarıyla sürdürüyor.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun odanın, 'Kahramanmaraş’ın kentsel marka ve rekabet gücünü artırmak, ekonomik performansını sürdürülebilir kılmak, sanayiden turizme, enerjiden tarıma, her sektörde mevcut potansiyeli Türkiye ekonomisine kazandırmak ve Kahramanmaraş’ın daha modern altyapı ile güçlü şirketlerle küresel ticaretten daha fazla pay alması için projeler üreten dev bir kuruluş' olduğunu belirtiyor.

 Üç ana strateji geliştirildiğini de ekleyen Zabun, "21. Yüzyılın dinamiklerine uyum sağlamak adına 3 ana başlık altında geliştirilen stratejimiz, mevcut sektörlerin verimlilik ve katma değerinin artırılmasını, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin geliştirilmesini, ihracatta operasyonel etkinliğin artırılmasını hedefliyoruz." dedi.  

GÜÇLÜ BİR TEŞVİK PROGRAMI İLE KAHRAMANMARAŞ ENDÜSTRİYEL DÖNÜŞÜMÜNÜ GERÇEKLEŞTİREBİLİR

Endüstriyel dönüşüm ve 4. nesil sanayi çağına geçiş için Kahramanmaraş kabiliyetlidir.

Güçlü bir teşvik programı ile Kahramanmaraş geçmişte yaptığı işlerin çok daha büyüğünü yapmaya hazırdır. Kahramanmaraş gibi, sanayileşmede öne çıkan, büyüme potansiyeli yüksek KOBİ’lerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği üretken Anadolu şehirlerinin, güçlü bir ‘Sanayi 4.0’ stratejisi ile ülkemiz ekonomisine katkısı artırılabilecektir.

Dünya Gazetesi Kahramanmaraş ilavesi

Son Güncelleme: 03.07.2017 15:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326