“Kahramanmaraş’ta işsizlikten ziyade iş beğenmeme var”

Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, kentte işsizlik sorunun olmadığını, aksine birçok fabrikanın işçi aradığını söyledi.

“Kahramanmaraş’ta işsizlikten ziyade iş beğenmeme var”

“Kahramanmaraş’ta işsizlikten ziyade iş beğenmeme var”

Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, kentte işsizlik sorunun olmadığını, aksine birçok fabrikanın işçi aradığını söyledi.

27 Haziran 2018 Çarşamba 17:26

Yüce; “Kahramanmaraş’ta sizlikten ziyade iş beğenmeme var. Vardiyalı iş saatleri çok tercih edilmiyor” dedi.

Basın mensuplarıyla bir araya gelerek iş ve işçi açığı ile ilgili değerlendirmede bulunan Ali Yüce Kahramanmaraş’ta işsizliğin çok az olduğunu vurguladı.

Kentte, insanların iş beğenmediğini o yüzden işsiz olduklarını söyleyen Yüce, “Kahramanmaraş’ta işsizlikten ziyade iş beğenmeme var. Tekstil sektöründe vardiyalı iş saatleri olması çok tercih edilmiyor. Bu nedenle işsizlik yok denecek kadar az. Genelde insanların 8-5 mesaisi olan, hafta sonları tatilli olan işlere eğilimi var. İnsanlar bu konuda haksız sayılmaz. Burada ücret politikası belirleyici oluyor. İnsanlar daha zor ve ağır işlerde daha yüksek ücret bekliyorlar.” diye konuştu.

“İŞÇİ AÇIĞI YABANCI İŞÇİLERLE KAPATILIYOR”

Fabrikaların işçi açığını yabancı işçi istihdam ederek kapatmaya çalıştığını anlatan Yüce, belirli kurallar çerçevesinde iş verenlerin Suriyeli işçi çalıştırdıklarını ifade etti.

Bu konuda patronlara seslenen Yüce; “Kahramanmaraş’ta işçi açığı yabancı işçilerle kapatılıyor. Tabi yabancı işçi çalıştırmanın belli kuralları var. Maalesef kayıt dışı işçi çok fazla. İşverenlerimiz uyarmak istiyorum, bu konuda ciddi müeyyidelerle karşı karşıya kalabilirler. Hatta geçmişte aldıkları SGK prim teşviğinin iadesi, iptali söz konusu. Mutlaka alanlarında çalıştıracakları kişileri kurallara uygun, kurumumuza kaydını yaptırarak istihdam etmeliler.” uyarısında bulundu.

“61 LİRA TEŞVİK VAR”

Yurt çapında başlatılan istihdam seferberliğine de değinen Yüce şöyle konuştu;    

“Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın 2017 Kasım ayında başlattığı Şubat ayında da resmen yasal mevzuat çerçevesinde düzenlemelerinin yapılarak hayata geçirdiği, Milli İstihdam Seferberliği çerçevesinde  kurumumuzun gerek işçi-işveren gerek SGK ve diğer uygulamalarına ilişkin teşvik programlarını anlatmak üzere bir araya geldik. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız geçen yıl 1 milyon 500 bin bu sene hedefi 2 milyona çıkararak Türkiye genelinde büyük bir istihdam teşviki paylaştı.

En büyük teşviklerden biri ek istihdam teşviki; Ek istihdam teşviki 31/12/2017 tarihinde çalışan işçilere ilave olarak çalıştırılan tüm işçilerin SGK primini vergisini ve tüm giderleri kurumumuz tarafından İşsizlik sigorta fonundan karşılanmaktadır.

Burada esas olan şey 31/12/2017 tarihinde çalıştırılan işçi ortalamasına ilave olması gerekmektedir. Alınan her işçinin SGK priminin tamamını vergisini kurumumuz ödüyor. Bunun süresi 31/12/2020 tarihine kadar bir süre ile bir yıl yani 12 ay boyunca.

Teşviklerimiz bununla da bitmiyor. Diğer bir teşvikimiz iş başı eğitim programı. İş başı eğitim programı işçi işverenin birbirini tanıması ve o işe alışma sürecinde yeni istihdama katılacak kişilere deneyim kazandırmak için iş başı eğitim programı adı altında bir projemiz var. Bu projede imalat sektöründe 6 ay hizmet ve diğer sektörlerde 3 ay olmak üzere çalıştırılan kişilerin ayda 26 gün çalıştıkları düşünülerek asgari ücret üzerinden başka bir ifade ile 61 lira 61 kuruş üzerinden yevmiye üzerinden 6 ay yada 3 ay süre ile maaşlarını biz ödüyoruz.” (Abdulbaki Alakaya)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulbaki günışığı 6 yıl önce

iki bin liranın altında ücret verilir ise insanlar neden çalışsın. bu gelirle yaşamak mümkün ise o işverenler çalışsınlar. hem insanları yokluğa mahkum edeceksiniz ve hemde utanmadan maraşlı iş beğenmiyor diyeceksiniz. asgari şartlardi iki bin beş yüzlira ve katlarında ücret verin bakalım, işçi kendiliğinden çalışma için müracaat eder. bin altıyüz lira verip ondan sonra iş beğenilmiyor diyenleri Allah'a havale ediyorum.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326