Kahramanmaraş’ta Otelcileri kaygılandıran artış!

Kahramanmaraş’ta son dönemde sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan apart daire ve evler, güvenlik zafiyetinin yanı sıra kentte bulunan otelleri darboğazın eşiğine getirdi.

Kahramanmaraş’ta Otelcileri kaygılandıran artış!

Kahramanmaraş’ta Otelcileri kaygılandıran artış!

Kahramanmaraş’ta son dönemde sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan apart daire ve evler, güvenlik zafiyetinin yanı sıra kentte bulunan otelleri darboğazın eşiğine getirdi.

02 Ağustos 2018 Perşembe 14:24

Apartların konaklayan kişiye kayıt işlemi yapmadan günü birlik kiraya vermesi, vatandaşların otel yerine apartları tercih etmesine yol açıyor. Denetim yetersizliği nedeniyle yaşanan bu durum kentte hizmet veren birçok oteli, apartlarla rekabet edemez hale getirdi.

Otelciler bunun kaçak otelcilik, vergi kaybı, haksız rekabet ve asayiş sorunu oluşturduğunu belirtiyor. Bir kısım otelciler ve turizmciler, günlük kiralanan apart ve evler sonucunda kaçak otelcilik yapıldığını, kayıt dışı ekonomiyle vergi kaybı oluştuğunu, ölümlerle sonuçlanan asayiş olaylarının yaşandığını, bu evlerde güvenlik ve sağlık sorunu olduğunu öne sürdü.

Kahramanmaraş’ta hizmet veren Germanıcıa Otel Genel Müdürü Gökhan Büyükdereli, Kimlik bildirimi yapılmasının zorunlu olmadığı bu mekanların sayısında ciddi bir artış görüldüğünü, bu artışın sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Günlük olarak kiralanan apart daire ve evler için yeni bir düzenleme yapılmasını isteyen Büyükdereli, aksi halde: “ STK’lar ve Turizm dernekleri olarak yıldızlarımızı iade ederek protesto etmeyi düşünüyoruz. Eğer bir düzenleme yapılmazsa bu plan masada. Şu an çoğu otel Kahramanmaraş’ta krizde, birçok otel kapandı.” dedi.

Hiçbir belgesi olmayan, genellikle tapuda 'konut' olarak görünen rezidans, apart daire ve evlerin kolayca açıla bildiğine değinen Büyükdereli: “Kahramanmaraş’ta son 3,4 yıldır turizm konusunda bir farkındalık oluşmaya başladı. Buna binaen de birçok otel açıldı. Bunun beraberinde hızla artan bir 1+1 furyası var. Biz otelimizi açarken Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Kahramanmaraş Belediyesi’nden birçok belge aldık, bir çok şartı yerine getirdik, bir çok izin aldık ve çok fazla emek ve sermaye harcadık.  Şu anda da Turizm Bakanlığı tarafından bir sürü belgeye imza atıyoruz, birçok denetimden geçiyoruz. Gece bildirimleri şu an anlık bildirime geçti. Fakat şu an da bu çalışmalara balta vuran haksız, hukuksuz, güvenliksiz, ahlak dışı boyutlar da otelcilik hizmeti veren 1+1 evler var. Bunların çoğunda eleman çalışmamakta. Hiç biri anlık bildirim yapmamakta, fatura kesmemekte bunlara rağmen otelcilik hizmeti vermekte ama aslında hiç biri otel değil. Bunlar kiralama yapmış oluyorlar. Normalde 1 senelik vermeleri gerekir ama saatlik günlük evleri kiraya veriyorlar. Bir yükümlülükleri, evrakları, belgeleri yok.” diye konuştu.

“BİR APARTIN MALİYETİ 2 MİLYONKEN BİR OTELİN MALİYETİ 10 MİLYON”

İşletme giderlerine de değinen Büyükdereli şöyle konuştu;

“Bugün bir eczane açacak olsanız, diplomanızı sorarlar, belgelerinizi sorarlar, mekanınızın metre karesini, havalandırmasını ,hepsini sorgularlar. Biz burayı otel haline getirirken de tüm sprinkler sistemlerinden, yangın söndürme sistemlerinden geçtik. Şu an 1+1’ler de bunların hiçbiri yok. Haksız bir kazanç bir var ortada. Ortada bir zafiyet var biraz önce bunun önüne geçilip bir çözüm bulunmalıdır. Bir apartın maliyeti 2 milyonken bir otelin maliyeti 8 milyonla 25 milyon arasında değişir. Eleman noktasında bir otelde minimum 20 kişi çalışır. Hiçbir 1+1’de 20 kişi çalışmaz. Maliyetleri olmadığı için, hukuki alt yapısı olmadığı için kafalarına göre iş yapmaktadırlar.”

“YILDIZLARIMIZI İADE ETMEYİ DÜŞÜNDÜK”

Denetlemelerin önemini vurgulayan Büyükdereli, 1+1’lerin müşterilerini kayıt altına almadıkları için tercih edildiğini belirtti.

Büyükdereli,  2 yıl önce İstanbul’da yaşanan olayda apartta saklanan canlı bombacıyı anımsatarak  durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Büyükdereli  şunları kaydetti:

“STK’lar ve Turizm dernekleri olarak yıldızlarımızı iade ederek protesto etmeyi düşünüyoruz. Eğer bir düzenleme yapılmazsa bu plan masada. Şu an çoğu otel Kahramanmaraş’ta krizde, birçok otel kapandı. Bunlar Cumhurbaşkanlığına, yeni Turizm Bakanı’na sesleniyorum. Bu Türk Turizmin büyük bir sorunu. Bu yerleri belediye oteli konseptine dönüştürebilirler. Turizm oteli konseptine dönüştürebilirler.  Bu 1+1’lerin açılmasından bu yana otellerde istihdam yüzde 40 azaldı. Bu konuda ki asıl problem çıkarılan bu yerlere izin veren yasalar. Bunlar ciddi anlamda düzeltilmeli.  1+1’ler vergi konusunda da devlete büyük zarar vermekte Bize sunulan aynı şartlar onlara da sunulmalı ki istihdama ekonomiye katkı sağlanmalı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz şu an da Yedi Kuyular Kayak Merkezi, turizm alt yapı çalışmaları yapmakta. Bu çalışmalar meyve vermeye başladığında elde düzgün otel kalmayacak ve yapılan tüm çalışmalar çöpe gitmiş olacak.” (İlker Güzeldemirci)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326