Kılıç Holding ödüle doymuyor

Denize kıyısı olamayan Kahramanmaraş’tan dünyaya balık ihraç eden Kılıç Holding, kentte kurulu Bafa su ürünleri fabrikasının yaptığı füme balık üretimiyle tarım oskarları yarışmasında ödüle layık görüldü.

Kılıç Holding ödüle doymuyor

Kılıç Holding ödüle doymuyor

Denize kıyısı olamayan Kahramanmaraş’tan dünyaya balık ihraç eden Kılıç Holding, kentte kurulu Bafa su ürünleri fabrikasının yaptığı füme balık üretimiyle tarım oskarları yarışmasında ödüle layık görüldü.

21 Ekim 2017 Cumartesi 12:27

Yaşama Dokunanlar Platformu tarafından her yıl düzenlenen ‘Tarım Ürünleri Oskar Yarışmasına’ aday gösterilen, Kılıç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kahramanmaraş’taki balık üretim tesisi, füme balık dalında katıldığı yarışmada ‘125 gramlık Alabalık Füme Fileto’ ürünüyle birincilik kazandı.

Toplam 8 dalda düzenlene yarışmada aday firmalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlendi.

Kılıç Deniz Yönetim Kurulu Başkan Vekili İhsan Bozan, Kılıç Deniz olarak sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Bozan “Kılıç Deniz olarak sağlıklı beslenmenin dünyada herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla yeni yatırımlar gerçekleştiriyor, dünyanın her noktasına Kılıç Deniz balıklarını ulaştırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.  

Ödülü alan Kılıç Holding Alabalık İşletmeleri Direktörü Taner Şeker ise ürünlerin Kahramanmaraş’taki tesislerde doğal kaynak sularında üretildiğini belirtti. Türkiye’nin en modern kuluçka hanesine sahip olduklarını ifade eden Şeker tesiste yıllık 50 milyon adet yavru alabalık yetiştirildiğini kaydetti.

36 ülkeye Alabalık ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Şeker; “Bu ödülle ürünlerimizin kalitesinin değerli jüri üyeleri tarafından tescil edilmesi bizlere hem gurur verdi, hem de bundan sonraki çalışmalarımız için daha da motive olmamızı sağladı.” diye konuştu.

FÜME NEDİR?

Tütsüleme diye de bilinen füme, yiyeceklerin duman altında hazırlanması işlemidir. Etler ve balıklar tütsülemenin en çok kullanıldığı yiyecek maddeleri arasındadır.

Füme balık, kışın yaprağını döken sert ağaçların odun talaşı ile elde edilen dumanın içerisinde belirli teknikler ile tuzlanmış ve marine edilmiş taze balıkların bekletilmesi ile oluşturulmuş, ekstra lezzetlendirilmiş, aroma kazandırılmış ve saklama süreleri arttırılmış ürünlerdir.

Fümeleme, dumanlama, isleme de denilen tütsüleme yöntemi bilinen en eski gıda muhafaza yöntemlerinden biridir. İnsanoğlunun ateşi bulmasından itibaren gıdaların füme yapılması (tütsülenmesi) mümkün olmuştur. Günümüzde gayet popüler olmakla birlikte, restoranların, gurme butiklerin menüsüne girmekte ve tüm deniz ürünlerinde uygulanabilmektedir. Füme işleminde esas ilke; balığın içerdiği suyun bir miktarının uzaklaştırılması ve dumandaki bakteri öldüren maddelerin balığa geçmesini sağlayarak balıkta başka mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir. İşin özü balığa veya ete ateş göstermeden dumanla pişirmektir.

Sıcak ve soğuk dumanlama olarak iki farklı şekilde uygulanmakla birlikte Türk damak tadına uygunluğu bakımından sıcak dumanlama daha sık yapılan yöntemlerden biridir. Arazide, bahçede, kampta veya evinizin mutfağında da yapılabilen sıcak dumanlama yapılmış olan balıklara genelde balık pastırması denilir. Soğuk tütsüleme daha fazla donanım gerektirir ancak istenirse kampta, arazide veya bahçeli evlerin bahçesinde bir köşede de yapılabilir. Evde ya da arazide sıcak tütsüleme için kapaklı mangal, tütsü fırını ve benzeri teçhizatlar kullanılır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326