KMTSO Başkanı Zabun, OSB yatırmalarını Anadolupress’e değerlendirdi!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, kentin son yıllarda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusunda önemli gelişme sağladığını belirterek kent genelinde 4’ü yapış aşamasında 8 OSB bulunduğunu söyledi.

KMTSO Başkanı Zabun, OSB yatırmalarını Anadolupress’e değerlendirdi!

KMTSO Başkanı Zabun, OSB yatırmalarını Anadolupress’e değerlendirdi!

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, kentin son yıllarda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusunda önemli gelişme sağladığını belirterek kent genelinde 4’ü yapış aşamasında 8 OSB bulunduğunu söyledi.

23 Mart 2019 Cumartesi 17:32

Zabun, yapılan yatırımların kenti, tekstil, metal mutfak eşyaları, gıda, kağıt sanayi ve çimento sektöründe lider konuma taşıdığını ifade etti.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş genelinde bulunan OSB çalışmalarıyla ilgili Anadolupress Gazetesi İmtiyaz sahibi Muttalip Akkuş’a özel röportaj verdi.

İŞTE KAHRAMANMARAŞ’TA OSB YATRIMLARI

Organize sanayi bölgelerimiz hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

“Organize sanayi bölgeleri (OSB), sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dâhilinde üretim yapmalarıyla üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması gibi amaçlarla oluşturulan sanayi alanlarıdır.

Kahramanmaraş, Türkiye’nin en yatırımcı illerinden birisi olarak OSB konusunda özellikle son yıllarda önemli gelişmelere sahne olmaktadır. Bugün itibariyle 4’ünün yapımı devam etmekte olan toplam 8 organize sanayi bölgemiz bulunmaktadır. Yapılan yatırımlarla şehrimiz, tekstilde, metal mutfak eşyalarında, gıdada, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe lider konuma ulaşmıştır. 

Organize sanayi bölgelerimiz (OSB) de bu süreçte çok önemli bir altyapı sunmaktadır.  Üretim ve istihdama büyük katkı sağlayan organize sanayi bölgeleri Kahramanmaraş ekonomisinde büyük başarı hikayelerinin baş kahramanıdır. Kahramanmaraş sanayisi yıllık 20 milyar liralık üretim hacmi ile Türkiye ekonomisinin gücüne güç katmaktadır. Tekstil sektörü, yaklaşık %70 pay ile kentin en büyük sektörü konumundadır. OSB’lerin yüksek üretim gücü ve istihdam kapasitesi şehir ekonomisine ve sosyal gelişimine önemli bir fonksiyona sahiptir.”

Organize sanayi bölgeleri dışında kalan sanayi bölgelerinin OSB olarak statü kazanması adına ıslah OSB çalışmalarınız var. Bu çalışmalar ne aşamadadır?

“Sanayileşmenin yoğun olarak gerçekleştiği Kahramanmaraş’ta sanayi üretiminin ciddi bir bölümü organize sanayi bölgeleri dışında yapılaşmış bulunmaktadır. 

Bu itibarla, sanayi alanlarının belli bir disiplin içerisinde sürdürülebilir üretim, çevre ve insan sağlığı açısından altyapının güçlendirilmesi açısından ıslah organize sanayi bölgelerini önemli bir fırsat olarak gördük ve gerekli müracaatlarımızı yaptık. 

Bu kapsamda 3 ayrı bölge belirledik. Kahramanmaraş-Adana Karayolu üzerinde bulunan Aksu bölgesinde Aksu Islah Organize Sanayi Bölgesi, Kahramanmaraş-Gaziantep Karayolu üzerinde bulunan, Sanayi kavşağından Havaalanı kavşağına kadar olan bölümde Erkenez-1 Islah Organize Sanayi Bölgesi ve Havaalanı kavşağından KSÜ Karacasu Kavşağına kadar olan bölümde Erkenez-2 Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulması amacı ile raporlar hazırlayarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na resmi müracaatımızı gerçekleştirdik. 

Değerlendirme süreci devam ediyor. Bu bölgelerin OSB olarak statü kazanmasıyla birlikte sanayileşmenin güçlü bir altyapı ile desteklenmesi, kurulu bulunan fabrikaların OSB’lere yönelik teşvik ve imkanlardan yararlandırılması, ortak çevre yatırımları için (atık su vs.) düşük faizli, uzun vadeli finansman sağlanarak çevre ve insan sağlığı açısından daha iyi bir yönetim ve altyapı birliğinin oluşturulması, “Tek durak ofis” mantığı ile OSB’de faaliyet gösteren sanayicilerimizin her türlü izin, ruhsat ve bürokratik işlemlerini kaynağında sonuçlandırılması, yeni yatırımlar için sanayicilerimize altyapısı tamamlanmış sanayi parselleri sunulması sağlanacak. 

Bu da, tarım alanlarının yoğunluğundan dolayı yatırım yeri bulmakta zorlanan şehrimiz için çok önemli bir avantaj getirecektir.” 

İhtisas organize sanayi bölgeleri hakkında bilgi verebilir misiniz? 

“Şehrimizde sektörel çeşitliliği artması doğal olarak ihtisas OSB’lerin önünü açmıştır. 

Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz bu anlamda ilk çalışma olarak başlamış, daha sonra gıda ve metal alanlarında da ihtisas OSB kurulması için faaliyetler gerçekleştirilmiştir. 5 bin dönüme yakın geniş bir alana sahip olan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgemizde şu anda kamulaştırmalar devam etmekte ve yakın zamanda altyapı çalışmalarına başlanacaktır.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışmalarını yaptığımız Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz ve Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz bu sektörlerin planlı şekilde büyümesi ve sanayileşerek büyüme konusunda yeni bir ivme kazanması adına çok önemli bir fırsat oluşturacaktır. 

Diğer yanda, Elbistan Tarıma Dayalı İhtisas Büyükbaş Besi Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin en büyük nesi OSB'lerinden birisi olacak. Elbistan’da 60 bin büyükbaş hayvan kapasitesi ile 300 işletmeye ev sahipliği yapacak ve Türkiye’nin et ve süt üretimine önemli bir katkı sağlayacak.

Yeni bir projeniz var. Tasarım Merkezi Projesi. Geçtiğimiz hafta Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile fizibilite desteği sözleşmesini imzaladınız. Bu projenin sanayimize, ekonomimize katkısı ne olacak?

Bu Proje ile Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün tasarım gücünün geliştirilmesini, modaya yön veren marka şehirler arasında yer almasını hedefliyoruz. Tasarım Merkezi, kumaş tasarım ve stil araştırmasında uzmanlaşmış bir Tasarım Merkezi statüsünde olacak. 

Tekstil sektörü, sanayi üretimine ve Türkiye ihracatına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Kahramanmaraş ise bu sektörün en önemli üretim merkezlerinden birisidir. Üç yüzden fazla ihracatçı şirketi ile Avrupa ve diğer pazarlarda çok güçlü bir pazar payına sahip olan Kahramanmaraş, dünyanın 122 ülkesine ihracat yaparak iplikte, dokumada, örmede ve denimde güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. 

Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’tan ihraç edilmektedir. 

Tasarım Merkezi Projemizle birlikte artık şehrimizin üretim ve ihracat için sergilediği performansı, bu defa moda tasarımları ile taçlandıracağız. Katma değeri yüksek ürünlerin payını artırarak şehrimizin kalkınmasına çok önemli katkı sağlanacak.” 

Son olarak İstihdam Seferberliği-2019 hakkında bilgi verir misiniz?

“21 Ocak’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Ekonomi Şurası’nda, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulundu. Bu çağrı ile birlikte; Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ve TOBB Başkanımızın işbirliği ile hızlı bir şekilde istihdam teşvik paketi hazırlanarak iş dünyamızın istifadesine sunulmuştur.  Bu kapsamlı paketle iş dünyamıza 8 farklı teşvik sunulmaktadır. Özellikle yeni istihdama ücret, vergi ve prim desteği, kısa çalışma ödeneği gibi destekler gerçekten uygulamada çok önemli sonuçlar verecek, tarihi nitelikte teşviklerdir. 

Bu kapsamda, Nisan ayı sonuna kadar işverenlerimizin sağlayacağı her ilave istihdamın 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devletimiz karşılıyor. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılamış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. İşverenlerimiz sadece çalıştırdığı kardeşimize ücretini ödeyecek. 

Eğer, işe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzayacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek.

Öte yanda, herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa, çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru.

Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Türkiye oda ve borsa camiası olarak; bu kampanyayı ve teşvik programını 81 il ve 160 ilçede en yaygın şekilde tanıtıyor, en geniş katılımın sağlanması için çalışıyoruz. İnanıyorum ki, şehrimiz İstihdam Seferberliği 2019’a en çok katkıyı yapan iller arasında olacaktır.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326