Küresel Isınma Kahramanmaraş tarımını vurdu

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, bu yıl küresel ısınmaya bağlı zamansız yağışlar nedeniyle tahıl üretiminde ürün kalitesinin düştüğünü, verim kaybı meydana geldiğini belirtti.

Küresel Isınma Kahramanmaraş tarımını vurdu

Küresel Isınma Kahramanmaraş tarımını vurdu

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, bu yıl küresel ısınmaya bağlı zamansız yağışlar nedeniyle tahıl üretiminde ürün kalitesinin düştüğünü, verim kaybı meydana geldiğini belirtti.

02 Ağustos 2018 Perşembe 13:41

Kahramanmaraş’ta, yağışların ürünlerin ihtiyaç duyduğu zamanlar yetersiz kaldığını ifade eden Çetinkaya tarımsal alanların yeterli miktarda yağış almadığını, özellikle buğday ,arpa başta olmak üzere ekili alanlarda verim kaybı oluştuğunu aktardı.

Çetinkaya; “Kahramanmaraş’ta buğday arpa hasattı gerçekleşti. Küresel ısınmanın etkileriyle birçok üründe istediğimiz verimi alamadık, istediğimiz sayıya ulaşamadık. Bu sadece Kahramanmaraş için değil artan mevsim normalleri üstü sıcaklıklarla tüm ülkede ürünlerden istenilen verimin alınamamasına yol açmış durumda. Kahramanmaraş ve bölgemiz de kış aylarında yeteri kadar soğuk olmaması ve yağışların düzensiz olması bir çok ürünü etkiledi. Kahramanmaraş’ta son derece ciddi anlamda etkilendi. Kahramanmaraş’ta ki olumsuz hava şartları nedeni ile bir çok üründe ki kalite de bir düşüş var. Bu kalite de ki düşüşle beraber Kahramanmaraş ta ki ürünler de de hastalık ve zararlılar gözlemlenmekte. Kışın hava sıcaklıkların eksiklere düşmemesi ile birlikte bir çok zararlıların larvalarının ölmemesi yaz aylarında hastalıkların kendini daha çok göstermesine neden olmakta. Bu durum da çiftçilerimizin hastalıklarla mücadele de ki giderlerini artırarak çiftçimize zarar vermekte.” diye konuştu.

"DOĞAL AFETLERDEN DOLAYI MEYDANA GELEN SORUNLARLA İLGİLİ DESTEKLERİN ARTMASINI BEKLİYORUZ"

Yaşanan olumsuzluk sonrası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çiftçiye ek destekler verilmesi gerektiğini ifade eden Çetinkaya,

“Çiftçilerimizin rutin olarak almış oldukları mazot gübre ve toprak tahlilini destekleri var. Bakanlıkta değişim oldu. Yeni gelen bakanımızdan bu tür desteklerin artması ve doğal afetlerden dolayı meydana gelen sorunlarla ilgili desteklerin arıtılmasını bekliyoruz.  Biz bakanlığa gerekli bilgileri aylık koordinasyon kurulu toplantılarında almış olduğumuz kararlarla odamız bünyesinde ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi nezdinde, Sayın Başkanımız Şemsi Bayraktar nezdinde bunları bakanlıkla bire bir görüşüp, birebir bakanlığa iletilmesin de Şemsi Bayraktarın girişimleri ve gayretleri var” dedi.

"KAHRAMANMARAŞ KURAKLIK YAŞAYAN BİR ŞEHİR"

Kentte, 2014 yılından bu yana yağış azlığından kaynaklı kuraklık yaşandığına dikkat çeken Çetinkaya, ürün destekleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ta desteklenen ürünlerden birkaç tanesi; nohut, mercimek, soya. Bu ürünler Kahramanmaraş’ta destek dışıydı ancak küresel ısınma ile değişen ürün yelpazesi içerisinde destek kapsamına alındı. Şu an da yeni bildirdiğimiz tiritikale dediğimiz yağlı tohumlu yem bitkileri dediğimiz bir bitki var. Kahramanmaraş’ta az da olsa bir ekim sahası başladı. Alternatif bir ürün olacağına inanıyorum.” (Abdulbaki Alakaya)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326