Pamuk nerede, Ascot Tarım orada

Ascot Tarım, Türkiye’nin pamuk ithalatının yüzde 15’ini gerçekleştiriyor.

Pamuk nerede, Ascot Tarım orada

Pamuk nerede, Ascot Tarım orada

Ascot Tarım, Türkiye’nin pamuk ithalatının yüzde 15’ini gerçekleştiriyor.

04 Temmuz 2017 Salı 12:42

Türk tekstil sektörüne hammadde tedarik eden Ascot Tarım, dünyanın çeşitli ülkelerinde kurduğu bağlantılar sayesinde, sektörün kaliteli pamuk ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.

Ascot Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tanış, dünyaca ünlü markalar için kumaş ve iplik üreten Kahramanmaraş tekstil sektörünün, Turgut Özal döneminde verilen teşviklerle önemli bir atılım dönemi yaşadığını belirterek, geçen süreçte iplik fabrikası sayısının 91’e ulaştığını ifade etti. İplik fabrikalarını dokuma, örgü ve boyahane tesislerinin takip ettiğini kaydeden Tanış, “Kahramanmaraş şu anda tekstilin en trend kumaşı denimde dünya markası haline geldi” dedi.

Sektörde söz sahibi firmalardan birisi olduklarını kaydeden Tanış, “Türkiye’ye 1990’lı yıllarda ithal pamuk gelirdi. Biz, Tanış ailesi olarak Türkiye’ye gelen pamukları alır ve fabrikalara pazarlardık. Başta Sümerbank olmak üzere, 2000’li yıllardan sonra Amerikan pamuğu revaçta oldu. Bunun sebebi kaliteli pamuk olmasıydı. Dünyaya kaliteli iplik ve kumaş gönderen Kahramanmaraş, pamuğun da en kalitelisini işliyor” dedi.

“PAMUK NEREDE YETİŞİYORSA BİZ ORADAYIZ”

Ascot’un, pamuk ithalatı ve ihracatı yapan bir firma olarak faaliyetine 2015 yılında Kahramanmaraş’ta başladığını ifade eden Tanış, “Dünya üzerindeki pamuğun araştırmasını yaparak ihtiyaç duyulan pamuğun ithalatını ve ihracatını yapıyoruz. Kahramanmaraş’ta bu işi ilk olarak biz hayata geçirdik. Dünyanın tüm ülkelerinde bağlantısı olan başka bir firmamız yok. Pamuk nerede yetişiyorsa biz oradayız, bağlantısını yaptığımız pamukları Türki cumhuriyetlerine ve Türkiye’ye getirip satıyoruz. Amerikan pamuğu öncelikli tercihimiz ama dünyanın neresinde pamuk yetiştiriliyorsa orada biz varız” diye konuştu.

“YILLIK ÜRETİMİMİZ 700 BİN TON”

Türkiye’nin ürettiği pamuğun kendisine yetmediğinin de altını çizen Süleyman Tanış, şöyle devam etti:“Yıllık üretimimiz 700 bin ton civarında, ihtiyacımız ise bunun iki katı. Dünyanın en güzel pamuğu nerede ve ne adar? Biz bunu biliyoruz. Nihai olarak iç piyasadaki tekstil fabrikalarımıza sunuyoruz. Aylık yâda yıllık olarak pamuk ihtiyacının bağlantılarını yapıyoruz. Özellikle Amerika’nın ticaretinin sağlıklı şekilde gerçekleşiyor olması, yüklemelerin zamanında yapılması, uzun süreli bağlantıların yapılabilmesine olanak sağlıyor. Amerika pamuğunun öncelikli özelliklerinden bir diğeri pamuklarının kimliğinin olmasıdır, bu durum kalite standartları açısından önemli bir materyaldir. Ascot Tarım olarak 2015’te kurulduk, şu anda pamuk ithalatının yüzde 15’lik dilimini biz gerçekleştiriyoruz. Piyasa ne kadar istikrarlı ise bizim işlemlerimiz de o kadar düzenli gidiyor,”dedi.

Pakistan ile yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasını da doğru bulmadıklarını ifade eden Tanış, “Buradaki istihdamın yerini koruyacak başka bir meslek grubu yok. Burada çalışan insanları başka bir yerde istihdam edemezsiniz. İnsan çalışacak, evine ekmek götürecek, aş götürecek ki ülkesine fayda sağlasın. Yapılacak olan değişikliğin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi. Kaynak: (Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Araştırma İlavesi)

Son Güncelleme: 04.07.2017 20:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326