Şeker Pancarı Hasadı Başladı 

Türkiye'nin şeker pancarı ihtiyacının bir bölümünün karşılandığı Afşin-Elbistan Ovası'nda hasat telaşı yaşanıyor.

Şeker Pancarı Hasadı Başladı 

Şeker Pancarı Hasadı Başladı 

Türkiye'nin şeker pancarı ihtiyacının bir bölümünün karşılandığı Afşin-Elbistan Ovası'nda hasat telaşı yaşanıyor.

02 Ekim 2018 Salı 11:41

Elbistan, Afşin ve Göksun ilçesinin verimli topraklarında yıllardır ekilen şeker pancarı, hasat edilerek fabrikalara gönderiliyor. Bölgede 64 bin 600 dekar alanda üretilen şeker pancarı, Türkiye'nin şeker ihtiyacının yüzde 5'lik bölümünü karşılıyor.

Genellikle modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bölgede, bazı çiftçiler hala geleneksel yöntemleri tercih ediyor. 

Eylül ayında hasat edilen, daha sonra çiftçiler tarafından şeker fabrikasına getirilen pancar, ilk olarak ön temizleme işleminden geçiriliyor. 

Toprak ve çamurdan arındırılan ürün, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancarlar, kesme makinelerinde belirli oranlarda kıyılıyor ve banttan geçirilerek haşlama bölümüne dökülüyor. Daha sonra şerbetle işlem gören pancar difüzyona gönderiliyor. Şerbetleme işlemlerinin ardından ortaya çıkan şeker, kurutularak eleklerden geçiriliyor ve torbalara doldurularak piyasaya verilmek üzere ambara teslim ediliyor. Pancarın şekere dönüşme işlemi yaklaşık 48 saat sürüyor.

Şekerin zorlu yolculuğuna dikkati çeken Elbistan Şeker Fabrikası Genel Müdürü Karaaslan, fabrikada bu yıl 400 bin ton pancardan 52 bin ton kristal şeker üretileceğini kaydetti. 

Karaaslan “Bizim kotamız 50 bin ton. Buradan 50 bin ton şeker üreteceğiz. Bir de 2 bin 500 ton ağ kotamızın % 5’i 2 bin 500 ton da güvenlik şekeri. Sürekli ambarımızda bulundurulması gereken, devletin istediği yani 52 bin 500 ton şeker üreteceğiz inşallah bu sene.” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326