Suriye’deki savaş Türk firmalara yaradı

Suriye'deki çatışmalar devam ederken, bölgede süren gerginlik ihracatı neredeyse durma noktasına getirdi. Bölge ülkelerine ihracatta ciddi düşüş yaşanırken, bu durumun bölgede faaliyet gösteren Türk firmalarının pazar payına olumlu yönde yansıdığı belirtiliyor.

Suriye’deki savaş Türk firmalara yaradı

Suriye’deki savaş Türk firmalara yaradı

Suriye'deki çatışmalar devam ederken, bölgede süren gerginlik ihracatı neredeyse durma noktasına getirdi. Bölge ülkelerine ihracatta ciddi düşüş yaşanırken, bu durumun bölgede faaliyet gösteren Türk firmalarının pazar payına olumlu yönde yansıdığı belirtiliyor.

11 Ağustos 2017 Cuma 14:20

Suriye'de devam eden iç savaş ülkenin üretim alanlarıyla birlikte ihracatını da neredeyse bitirme noktasına getirdi. Bu durum Türk ayakkabı üreticilerinin orta doğu ülkelerine olan ihracatını artırdı. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren ayakkabı üreticilerinin orta doğu pazarına açılmasına sebep oldu.

Türkiye'nin Suriye halkını yalnız bırakmaması ve Esed yönetimine karşı izlediği kararlı tavrı, orta doğu ülkelerinde Türkiye'nin elini güçlendirdi. Son zamanlarda bu ülkelerden Türkiye’ye yönelik sempatinin artması Türk malına olan ilgiyi de beraberinde getirdi.

Suriye'deki savaşın Türk ayakkabı üreticileri için fırsata dönüştüğünü vurgulayan Kahramanmaraşlı Kundura üreticileri orta doğu ülkelerine ciddi miktarda ayakkabı ihraç edildiğini belirtti. 

Kahramanmaraş'ın Türkiye’de ayakkabı üretiminde İzmir'den sonra 2’ci sırada yer aldığını ifade eden sektör temsilcileri “ Suriye'deki savaş oradaki kardeşlerimiz için acı bir durum. Faka bizim sektörümüz için bir nevi avantaj oldu. Çünkü Suriye orta doğuya Çin'den sonra ayakkabı tedarik eden 2’ci ülkeydi. Şimdi ise savaş nedeniyle üretim yapamıyorlar. Bu durum Kahramanmaraş, Gaziantep ve Antakyalı ayakkabı üreticileri için bir şans oldu. Orta doğuya ciddi miktarda ayakkabı ihraç ediliyor.” İfadelerini kullanıyor.

TÜRKİYE’NİN ELİNDE İYİ BİR FIRSAT VAR. BU FIRSAT TEŞVİKLE DESTEKLENMELİ

Üreticiler sektöre yönelik teşviklerle ihracatın daha çok artacağı görüşünde. 

Elde edilen bu ilginin iyi değerlendirilmesi gerektiğini dille getiren üreticiler şunları kaydetti: “Bu gün Türkiye’nin elinde iyi bir fırsat var. Son zamanlarda bu ülkelerden Türkiye’ye yönelik alım taleplerinde ciddi artış gözleniyor. Savaş nedeniyle orta doğu pazarında bir boşluk oluştu. Bu boşluğu Türkiye dolduruyor. Ama gümrük duvarları bizi ciddi manada etkiliyor. Uluslar arası ambargo nedeniyle İran'ın para birimi düştü. Buna bağlı olarak ihracatçısının elindeki mal ucuzladı. Bizim yerimize orta doğu pazarına İran girmeye çalışıyor. İranlı üreticiler ayakkabıları kendileri üretmiyor. Çin'den düşük maliyetle ithal ediyorlar. Bu durum bizim onlarla rekabet etme gücümüzü ortadan kaldırıyor. Suriye'de savaştan önce işçilik maliyetleri düşüktü. Bizim 10 dolara ürettiğimiz ayakkabıyı, Suriyeli üretici, 6 dolara mal edebiliyordu. Savaş nedeniyle Suriye'deki üretim durma noktasına geldi. Bu durum orta doğu pazarında bir boşluk oluşturdu. Bu boşluğu da Türk üreticileri doldurdu. Türkiye'nin elinde iyi bir fırsat var”.

TÜRK HÜKUMETİNE BESLENEN SEVGİ  İHRACATI ARTIRDI 

Bundan 10 yıl önce orta doğu insanın Türk malını tercih etmediğini hatırlatan firmalar, son dönemde Ak Parti hükümeti tarafından yapılan açılımların meyvesini verdiğini bölge insanın Türk malına rağbet eder hale geldiği belirtiyor ve ekliyor; “Ak partinin iktidara gelmesiyle birlikte orta doğu ülkeleriyle aramızdaki sınır birer, birer kalkmaya başladı. Daha önce bu ülkeler Türkiye’ye düşman gözüyle bakarken, bu gün hükümete olan sevgiden dolayı ülkelerinde satılan Türk malına ilgi göstermeye başladılar.”

Son Güncelleme: 11.08.2017 14:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326