Usta kalemden Kahramanmaraş analizi

Dünya Gazetesi'nin usta kalemi Rüştü Bozkurt, Kahramanmaraş'la ilgili köşe yazısında, kentin kalkınma hamlesiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Usta kalemden Kahramanmaraş analizi

Usta kalemden Kahramanmaraş analizi

Dünya Gazetesi'nin usta kalemi Rüştü Bozkurt, Kahramanmaraş'la ilgili köşe yazısında, kentin kalkınma hamlesiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu.

29 Temmuz 2017 Cumartesi 10:45

Bozkurt; 'Kahraman Maraş'da On Yıl Sonrasını Düşünmek' başlığını taşıyan yazısında Almanya'dan örnek vererek, yerel kalkınmayı sürdürebilir hale getirmenin 9 altın kuralını anlatıyor.

'Bilinçli bir kalkınma yapmak istiyorsak üç görevi eksiksiz yerine getirmeliyiz' diyen Bozkurt, Dünya Gazetesi Kahramanmaraş İlavesi'nde şu tavsiyelerde bulunuyor;

Kahraman Maraş' Da On Yıl SonrasınıDüşünmek

"Bazı sözler halkın binlerce yıllık akıl birikiminin ürünüdür.Almanya'nın sanayi ülkesi olmasını analiz eden bir belgeden ilk beşini derlediğim, çoğaltarak 9 ölçü haline getirdiğim ölçüyü kullanarak ülkemizde yöresel kalkınma konularındaki bakış açımı netleştirmeye çalışıyorum.

Yerel kalkınmayı "sürdürebilir" hale getirmenin ölçülerini şöyle sıralıyorum:

•        Yörenin coğrafi konumunun merkeziliği nedir?

•        Çevrenizde geniş bir pazar yaratma potansiyeli var mı?

•        Üreticileriniz dışa ve dünyaya açık ürünler yapıp satabiliyor mu?

•        Kalifiye ve yüksek yenilikçi işgücü arzı yeterli mi?

•        İleri düzeyde gelişmiş altyapılara sahip misiniz?

•        Ülkenizin hukuk sistemi ileri düzeyde hukuki güvence yaratıyor mu?

•        Yörenizde güçlü bir orta sınıf oluştu mu?

•        Dünyanın kabul ettiği markalar oluşturabildiniz mi?

•        Yörenizde bilgili ve temas halinde bir halk var mı?

Bütün bu ölçülerini hepsinin dört dörtlük olması elbet ki mümkün değil.Bizim burada sözünü ettiğimiz genel bir ortalama.

Geleceği inşa etmeliyiz

Bilinçli bir kalkınma yaratmak istiyorsak üç görevi eksiksiz yerine getirmeliyiz: Birincisi, dünya genelinde bizi ilgilendiren alanlarda ne olduğunu net olarak bilmeli,açıklayabilmeliyiz. İkincisi, kendi imkânlarımızı ve kısıtlarımızı da dinamik envanterlerle saptamalı, abartının ve küçümsemenin tuzaklarına düşürmeden netleştirmeliyiz. Üçüncüsü, mutlaka gelecekle ilgili bir plan yapmalıyız ki, erişebildiğimiz kaynakları bir öncelik sırasına koyarak etkin ve verimli değerlendirelim.

Kahramanmaraş’taki atanmış ve seçilmiş yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri ve biz medya mensupları bir araya gelerek aşağıdaki adımları atmalıyız:

1- Bu yazının girişinde belirlenen 9 ölçüye göre konumumuzu belirlemeliyiz.

2- Güçlü ve zayıf yanlarımızı belirledikten sonra ortaya bir proje koymalıyız.

3- Projelerimiz ne olduğunu değil, ne yapmamız ve nasıl yapmamız gerektiğini tanımlamalı.

4- Hedeflerimizi belirleme ve müttefiklerimizi saptamalıyız.

5- Taleplerimizi belgeye, bilgiye ve analize dayandırarak herkesin görüşüne sunmalıyız.

O zaman ayrıştığımız hususlardan çok, uzlaştığımız hususlarımız netleşir.

Yapabileceklerimiz ile yapamayacaklarımız somutlaşır.

Eksik ve yanlış bilgilerimizi doğru ve yeterli bilgi haline dönüştürürüz.

Ortak dil yaratır; ortak enerji oluşturur; kitle desteğini de arkamıza alarak Kahraman Maraş için ayakları yerde bir plana,o plan çerçevesinde ilerleyen bir iradeye sahip oluruz.

Anlattığım teorik mi?

Yetmezliğin itişi, ihtirasın çekişiyle hareket edenler teorik çerçeveleri küçümser.Teorik çerçeveler ciddi iş yapmanın en önemli araçlarıdır. Zihni modeliniz doğru değilse tam ve bütünsel iş yapmanız mümkün olmaz

Gelin önce Kahramanmaraş' la ilgili ne olduğu bildiğimize göre, ne yapmamız ve nasıl yapmamız gerektiği konusunda ortak bir anlayış yaratalım.O zaman doğru ve etkili çözümler üretebilir; refahı artırarak insanlarımızın yaşamını kolaylaştırabiliriz."

Son Güncelleme: 29.07.2017 10:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326