Zabun: "12 aylık ihracatımız 1 milyar dolara ulaştı"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Zabun, Mayıs ayında Kahramanmaraş’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %23,7 artışla 92 milyon 604 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini, son 12 ayda ise 1 milyar dolara ulaşıldığını söyledi.

Zabun: "12 aylık ihracatımız 1 milyar dolara ulaştı"

Zabun: "12 aylık ihracatımız 1 milyar dolara ulaştı"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Zabun, Mayıs ayında Kahramanmaraş’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %23,7 artışla 92 milyon 604 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini, son 12 ayda ise 1 milyar dolara ulaşıldığını söyledi.

01 Haziran 2018 Cuma 17:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM verilerine göre, ihracat 2018 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12,2 artarak 14 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Böylece, Mayıs ayı Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve Mayıs ayları dikkate alındığında aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı.

Kahramanmaraş’ta ise Mayıs ayında 92 milyon 604 bin dolar ihracat gerçekleştirilirken, son bir yılda ise 997 milyon 159 bin dolar ihracata ulaşıldı.

“OCAK-MAYIS DÖNEMİ İHRACATIMIZ 997 MİLYON DOLAR”

İhracat rakamlarını değerlendiren KMTSO Başkanı Serdar Zabun “Ocak-Mayıs döneminde ihracatımız yüzde 12,1 artışla 455 milyon 735 bin dolara ulaşırken 12 aylık ihracatımız yüzde 10,8 artış göstererek 997 milyon dolar oldu.” şeklinde konuştu.

“KALİTE VE HIZLI TERMİN BAKIMINDAN REKABET GÜCÜMÜZ YÜKSEK”

Zabun şöyle devam etti: “2018’in ilk 5 ayında İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz ve İspanya en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi. 222 milyon dolar ihracat yaptığımız bu ülkeler, 5 aylık ihracatımızda %48,8 paya sahip. Tek başına İtalya’nın ihracatımızdaki payı 104 milyon dolar ile %22,9.

“TEKSTİL SEKTÖRÜ YİNE ZİRVEDE”

Sektörel açıdan baktığımızda, tekstil ve hammaddeleri 282 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller 69 milyon dolar, kağıt 32 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon 31 milyon dolar, hububat 10 milyon dolar ve çimento 8 milyon dolar ihracat yaptı. Bu ürünler ihracatımızda %94,7 paya sahip.” dedi.

“YENİ YATIRIMLAR CARİ AÇIĞI AZALTACAK”

Türkiye ihracatının 162 milyar dolara yaklaştığını söyleyen Zabun, “İhracatın rekorlarla devam etmesi bizleri hem sevindiriyor hem de gururlandırıyor. Türk özel sektörü tüm ekonomik oyunlara karşın kendi ülkesine, kendi insanına yatırımdan ödün vermiyor. 2017’de yüzde 7,4'lük büyümeyi yakalayan ülkemiz girişimcilerimizin performansı ile büyüme ve ihracat rekorlarının temelini oluşturuyor. Aynı zamanda işsizlikteki azalış ve sanayi üretimindeki artış da insanımıza umut kaynağı oluşturuyor. İnanıyorum ki, 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’yi daha hızlı bir kalkınma süreci bekliyor.

“MAKRO HEDEFLERE KATKIYI ARTIRACAĞIZ”

Bugün, Türkiye’nin en büyük sanayi merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş, ihracata çok önemli katkılar sağlıyor. 5 milyar dolar üretiminin belli bir kısmını direkt ihraç ederken, büyük bir kısmı da farklı şehirlerden yurt dışına gönderiliyor. Pamuktan kumaşa tüm süreçleri içine alan tekstil sektörümüz sayesinde Türkiye’nin ve dünyada 120 ülkenin giyim ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu bizim için büyük bir gurur. Aynı zamanda, mutfaklarımızda kullanılan tencere, çaydanlık ve tava gibi ev gereçlerini ülkemiz ve 80’den fazla dünya ülkesi için üretiyoruz. Bu alanda da ülkemizin önde gelen üretim ve ihracat merkeziyiz. Bu itibarla, ihracata katkı sağlayan, yatırım, üretim ve istihdamla ülkemizin büyümesine katkıda bulunan tüm girişimcilerimize, ihracatçılarımıza tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326