Zabun: “Ekonomide çarklar hızlandı”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Türkiye’nin 2017 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 5,1’lik büyümenin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Zabun, İhracat ve sanayi üretimindeki olumlu tablonun büyüme rakamlarına yansıdığına vurgu yaptı.

Zabun: “Ekonomide çarklar hızlandı”

Zabun: “Ekonomide çarklar hızlandı”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Türkiye’nin 2017 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 5,1’lik büyümenin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Zabun, İhracat ve sanayi üretimindeki olumlu tablonun büyüme rakamlarına yansıdığına vurgu yaptı.

14 Eylül 2017 Perşembe 11:28

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla ikinci çeyrek ilk tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 16,3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim değeri olarak tarım sektörü yüzde 4,7, sanayi sektörü yüzde 6,3, inşaat sektörü yüzde 6,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,7 arttı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Türkiye’nin 2017 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 5,1’lik büyümesinin çok önemli olduğunu ve bu trendin devam etmesi için özel sektör yatırımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Zabun şöyle devam etti: “İhracat ve sanayi üretimindeki olumlu tablo büyüme rakamlarına yansıdı. 2017 ilk ve ikinci çeyreğinde yüzde 5’in üzerine çıkan büyüme oranları Türkiye ekonomisinin güçlü bir yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. Özellikle sanayi üretimindeki gelişmeler, geçen yıla oranla ciddi şekilde artan üretim, bizlere gösteriyor ki, özel sektöre ne kadar destek verirsek karşılığını gerek ihracat gerekse büyüme olarak hızlı bir biçimde veriyor.

ÜRETİM, İSTİHDAM VE ENERJİ GİDERLERİ DESTEKLENMELİ

Türkiye’nin 500 miyar dolar ihracat hedefine ulaşmasına yönelik atılan tüm adımlar, üretimi, istihdamı ve enerji giderlerini destekleyen yeni teşvik politikaları ile güçlendirilebilirse, özellikle KOBİ’ler başta olmak üzere iş dünyamıza çok önemli bir ivme kazandırılması mümkün olacaktır.

Kahramanmaraş ekonomisinin, girişimcilik kabiliyeti yüksek, dürüst ve çalışkan yatırımcıları sayesinde Türkiye’nin en güçlü sanayi merkezleri arasında bulunduğunu vurgulayan Zabun, “Türkiye’de ekonomi politikalarının değişmeye başladığı 50’li yıllar ve dışa açılım politikası, Kahramanmaraş’ın bugünkü girişimcilik ekosistemini oluşturmuştur. 1955 yılında ilk fabrikanın temellerini atan Maraş, 1972’de ikinci fabrikayı kurmuş, 24 Ocak kararlarıyla 80’li yılları ve Gümrük Birliği ile 90’lı yılları, 5084 Sayılı Teşvik yasası ile 2000’li yılları fabrika kurmakla geçirmiştir. Bugün ise binin üzerinde sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği dev bir endüstri merkezi haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Zabun, büyüme rakamlarının Kahramanmaraş’ta ihracat ve istihdam konusunda olumlu yansımaları olduğunu ifade etti. Geçen yıl Kahramanmaraş’ın 300 ihracatçı şirketiyle 120 ülkeye 850 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Zabun, 2017 yılının ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat rakamlarının yüzde 9 artarak 623 milyon dolar olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta istihdam açısından çok önemli gelişmeler sağlandığına dikkat çeken Zabun, “Sayın Cumhurbaşkanımızın milli istihdam seferberliğine en güzel yanıt veren şehirlerden birisinin Kahramanmaraş olduğunu söyleyerek, “geçtiğimiz yılbaşından buyana Kahramanmaraş’ta 9 binin üzerinde ilave istihdam oluşturulmuştur. Bugün 142 binin üzerinde özel sektör çalışanı ile Kahramanmaraş istihdam alanında da kahramanlığını ortaya koymuştur.” dedi.

Sanayi üretiminin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 arttığını söyleyen Zabun, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise geçen aya kıyasla Temmuz ayında yüzde 2,3 artış gösterdiğini belirtti.

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,3 arttığını belirten Zabun: “TÜİK verilerine göre, Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalırken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,8 arttı.

TÜRKİYE DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKELERİ ARASINA GİRMİŞTİR

2016 yılındaki darbe girişimi ve ardından ülkemiz üzerinde oynanan ekonomik oyunlara karşın Hükümetimizin ortaya koyduğu bu politikalar, üretim ve istihdamı artırmak adına sunulan reform niteliğindeki destekler, finansal sıkıntı içerisinde olan sanayici, tüccar ve esnafımızın dertlerine çare olan mali kaynaklar, KOSGEB Kredisi, TOBB Nefes Kredisi, KGF kaynaklarının geliştirilmesi, Türk Eximbank kaynaklarının artırılması gibi önemli kararlar neticesinde Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına girmiştir.”

Son Güncelleme: 24.03.2018 13:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326