Başkan Mahçiçek’in en özel projesi; DOKMER

Kahramanmaraş’ta Sosyal Belediyecilik anlamında yaptığı projelerle adından sıkça söz ettiren Onikişubat Belediyesi, ‘En büyük Engel Sevgisizliktir’ anlayışıyla çıktığı yolda Down Eğitim, Kültür Sanat Merkezi (DOKMER) projesini hayat geçirdi.

Başkan Mahçiçek’in en özel projesi; DOKMER

Başkan Mahçiçek’in en özel projesi; DOKMER

Kahramanmaraş’ta Sosyal Belediyecilik anlamında yaptığı projelerle adından sıkça söz ettiren Onikişubat Belediyesi, ‘En büyük Engel Sevgisizliktir’ anlayışıyla çıktığı yolda Down Eğitim, Kültür Sanat Merkezi (DOKMER) projesini hayat geçirdi.

15 Aralık 2017 Cuma 12:41

Dünya Engelliler Günü’nde temeli atılan DOKMER’de, Down’lu bireyler için müzik, resim, dans ve satranç eğitimi verilecek. Merkez ayrıca ailelere de vereceği eğitim desteği ile Türkiye’de bir ilke imza atacak.

Göreve geldiği 3,5 yılık süre zarfından ilçesine sosyal ve kültürel alanda birçok tesis kazandıran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, DOKMER projesine ayrı bir özen gösteriyor. Bu projeye ‘en özel projem’ diyen Başkan Mahçiçek, merkezin kentteki Down sendromlu çocukları hayata bağlayacağına işaret ediyor.

Temeli atılan merkezle ilgili Anadolupress’e özel açıklamalarda bulunan başkan Mahçiçek, “Down Eğitim, Kültür, Sanat Merkezi, ön yargıları yıkmaya geliyor. Engelli bireylerin yapabildiklerinin farkına varması ve kendi yeteneklerini keşfetmesiyle birlikte özgüven ve benlik kavramının gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan Down Eğitim, Kültür Sanat Merkezi, 5 bin 528 metrekarelik alanda inşa ediliyor.” dedi.

Türkiye genelinde tüm örneklerin incelenerek projenin hazırlandığını ve Haydarbey Mahallesinde merkezin temelinin atıldığını kaydeden Mahçiçek; “Çocukların eğitim kültür ve sanatsal faaliyetlerde bulunacakları bir merkez hayata geçirdik. Yaklaşık 3 milyon lira kaynak ihtiyacımız vardı. İstanbul’da bulunan bir hayırsever iş adamıyla görüşerek, kaynak problemini çözdük. Merkezin temeli geçen ay atıldı. Önümüzdeki yıl Haziran ayı gibi bu merkezin açılışını yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kulandı.  

MERKEZDE YOK YOK!

Merkezin fiziki koşuları ile ilgili bilgi veren Mahçiçek; “Bina oturum alanı 634 metrekare olup, 4 bin 894 metrekare peyzaj alanı bulunmaktadır. Bina bodrum, zemin ve 1. kattan oluşmaktadır. Toplam bin 633 metrekare kapalı alan olarak tasarlanmıştır. Bodrum katta; 128 metrekarelik çok amaçlı 88 kişilik salon, 103 metrekare alanda kreş, fuaye, bireysel eğitim salonu bulunup, eğitim alanına ek olarak mutfak ve ıslak hacimlerden oluşuyor. Bahçeye açılan bu kat, bireylerin açık alanda farklı etkinliklerde bulunmasına da olanak sağlayacak.  Çocuklar için farklı aktivitelerin bir arada düzenlendiği peyzaj alanı, çeşitli sosyal aktivitelere imkan sağlamaktadır.  Peyzaj alanında; 65 metrekarelik bir sera, bahçe satrancı, boyama duvarı, oyun parkı, oturma ve sergi alanları, tenis sahası ve otopark bulunmaktadır. Peyzaj alanı, farklı aktivitelerle gün içerisinde çocukların ve ailelerin eğitmenler gözetiminde doğayla ilişkilerini güçlendirecek ve verimli zaman geçirmelerini sağlayacaktır.” diye onuştu.

Merkezde down cafe de bulunduğunu belirten Mahçiçek şöyle konuştu; “Zemin katta bulunan Down Cafe, 168 metrekare kapalı alanda olacak, ayrıca 500 metrekare açık oturma alanıyla da açık havanın keyfini çıkarmaları sağlanacaktır. Çocukların duyu bilgilerine adapte olmasını sağlamak amacıyla Duyu Bütünleme Odası ve Karanlık oda da Down eğitiminde kullanılacaktır. Fiziksel becerilere yönelik eğitimler için atölyeler oluşturulup, gün içerisinde eğitime gelen çocukların annelerine de eğitim verilebilecek şekilde kullanılacaktır. Böylece kadın eğitim ve istihdamına yönelik katkı sağlanmış olacaktır.  1.Kat ise 2 adet atölye, Müzik dersliği ve Toplantı odasından oluşmaktadır. Çocukların becerilerine göre bu atölyelerde resim, müzik, dans eğitimleri verilecektir. Kafe kısmında Down Sendromlu çocuklar, aileleri ve engelli bireylere yönelik; servis, hazırlık, kasa paketleme bölümlerinde farklı iş bölümleri oluşturularak, sosyal hayatla ilişkileri güçlendirilecektir. Bu tesis down sendromlular, engelliler ve kadınlar için eğitim ve istihdam sağlayarak Kahramanmaraş’ın bu konudaki ihtiyaçlarının belirli bir çoğunluğunu karşılayabilecek kapasitededir. Evlerine kapanan ve hayata küsmüş olarak yaşam süren Down sendromlu çocuklara el uzatan Onikişubat Belediyesi, Down Eğitim, Kültür Sanat Merkezi ile Kahramanmaraş’ta ki en büyük eksikliklerden birine daha imzasını atacak.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326