Çamur banyosu için kilometrelerce yol katediyorlar

Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde, kükürtlü çamuru ve yörede acı su olara nitelendirilen şifalı su kaynakları, özellikle sağlık turizminde yerli turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Çamur banyosu için kilometrelerce yol katediyorlar

Çamur banyosu için kilometrelerce yol katediyorlar

Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde, kükürtlü çamuru ve yörede acı su olara nitelendirilen şifalı su kaynakları, özellikle sağlık turizminde yerli turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

18 Ağustos 2017 Cuma 14:35

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçede, analiz raporuna göre böbrek taşının düşürülmesinden hazımsızlığa kadar pek çok sağlık sorununa iyi geldiği belirtilen doğal kaynak suyu, mide rahatsızlığı ve cilt hastalıkları şikayeti olanların derdine çare oluyor. Hastalar, doktor tavsiyesi üzerine geldikleri yöreden iyileşerek ayrılıyor.

 
Ekinözü’nde; Yukarı, Orta ve Aşağı İçmeler diye 3 ayrı noktadan çıkan doğal maden suyu çevre düzenlemesi yapılarak oluşturulan şadırvandan akıyor. İlçe halkı ve turistler ya çıktığı yerde bardaklarla suyu tüketiyorlar ya da yanlarında getirdikleri şişe veya bidonlara doldurdukları suyu evlerine götürüyorlar. Adını, ağızda bıraktığı acımsı tattan aldığı ifade edilen “Acısu”, herhangi bir ücret alınmadan yöreye gelenler tarafından tüketilebiliyor. 
İlçenin çamuru da şifa kaynağı. Özellikle cilt hastalıkları için kükürtlü suya giren ziyaretçiler, vücutlarını hemen yanı başlarında toprak-su karışımıyla elde ettikleri çamura buluyor.  

 
Kükürtlü çamurun yıllardır şifa kaynağı olduğunu belirten Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, insanların yüzlerce kilometre uzaktan ilçelerine geldiğini söylüyor. Çeleğen, şifalı çamurun deri üzerine sürülmesiyle yara ve lekelerin kapanmasına faydalı olduğunu ifade ediyor. 

 

“AİLECEK YARA İÇERSİNDEYDİK, ŞİFAYI BURDA BULDUK” 
Kızının vücudundaki yaralar nedeniyle, Gaziantep’ten ilçeye gelen 68 yaşındaki İsmet Tepe, kızının derdine çamur banyosuyla derman bulduğunu anlatıyor. 
Tepe; “Biz bu suyu yıllardır içiyoruz. Benim kızım hastaydı, gövdesinde yemyeşil yaralar oluşuyordu, yaralar içerisindeydi.  Buraya getirdik şifa bulduk çok şükür. Doktorlar kızıma çare bulamamışlardı, benim de burnum da yaralar oluşmuştu. Kızımı bu içmelere getirdim hem çamurdan sürdü, hem de şifalı sulardan içti. Bende şifalı sularla abdest aldım, burnumdaki ve kızımın vücudundaki tüm yaraları götürdü çok şükür.Hatta buradan sonra kızımı doktora götürdüm, gidin bir kurban kesin dedi. Benim birde kardeşim vardı Gaziantep'te doktora götürdük dediler ki bunun kolu kesilecek, kireçlenme olmuş. Buraya geldi doktor tavsiyesi ile suyu içti, iki tane nohut kadar taş düşürdü.  Su bizler için azımsanmayacak kadar çok önemli çünkü ailecek biz şifayı bu sudan buluyoruz. Ben buranın belediye başkanına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Bir Gaziantepli olarak gittiğimiz yerde bu yaşadıklarımızı anlatıyoruz, Ekinözü İçmelerini insanlarımızın gelmesini istiyoruz.” diye konuştu. 

 

“İSTANBUL’DAN DOKTOR TAVSİYESİ ÜZERİNE GELDİM” 
Orta İçmelerdeki Peliod Kil Çamurundan faydalanmak için ilçeye gelen Şanlıurfalı bir vatandaş ise Ekinözü’ne, İstanbul’daki doktorunun tavsiyesi üzerine geldiğini belirtti. Başında oluşan sivilceler nedeniyle Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Mardin’de doktorlara gittiğini ancak çare bulamadığını anlatan vatandaş, 5 gün önce geldiği Ekinözü’nde kullandığı çamurun hastalığına iyi geldiğini kaydetti. Şanlıurfalı vatandaş şöyle konuştu: Ekinözü İçmelerine İstanbul’dan doktor tavsiyesi üzerine geldim. 5 gündür buradayım. Benim başımda sivilce çıkıyordu, yaralar çıkıyordu. Ankara'ya gittim, İstanbul’a gittim, Diyarbakır'a gittim, Mardin'e gittim bir faydasını göremedim.  İstanbul’da doktor burayı tavsiye etti, şifa bulacağımı söyledi. Bizde geldik 5 gün önce ve çamur sürüyorum sanki bir gelişme var ve faydasını görüyorum, bu çamur kafama sürdüğüm zaman kurudukça vücudumuz genleşiyor sanki, botoks yapmış gibi oluyorum. Memleketimizde giderken mutlaka bu çamurda götüreceğim.”

 

“BÖBEREKLERDEKİ TAŞLARI DÜŞÜYORUZ”
14 yıldan beri Adıyaman’dan, Ekinözü İçmelerine geldiğini aktaran Halil Doğan ise “Adıyaman’ın sıcak havalarından serin yerlere kaçıyoruz. Ailecek buradayız, havası temiz ve serin. Aynı zamanda şifa buluyoruz. Kardeşimin böbreklerinde taş vardı, dün iki tane düşürdü. Bu içmelerdeki suyun keskin bir su, herkesi bu sudan içemeye davet ediyorum, mutlaka gelsinler.” diye konuştu.

Son Güncelleme: 18.08.2017 16:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326