Corona virüsü belirtileri olmadan da bulaşabiliyor!

Corona virüsü ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü Direktörü'nün yaptığı 'En iyi önlem: Test, test, test!" açıklamasının ardından flaş bir gelişme yaşandı.

Corona virüsü belirtileri olmadan da bulaşabiliyor!

Corona virüsü belirtileri olmadan da bulaşabiliyor!

Corona virüsü ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü Direktörü'nün yaptığı 'En iyi önlem: Test, test, test!" açıklamasının ardından flaş bir gelişme yaşandı.

26 Mart 2020 Perşembe 15:24

Çeşitli ülkelerdeki yeni çalışmalar ve Massachusetts'teki koronavirüs salgını, corona virüsün bulaşma ve yayılma özellikleri ile ilgili yeni bilgileri gün yüzüne çıkardı. Corona virüsü üzerinde çalışan bilim insanları, virüsün esas olarak yüksek ateş, öksürük veya nefes almada zorluk gibi belirtiler gösteren kişiler tarafından yayıldığını vurguladı. Bu doğruysa, bu iyi bir haber, çünkü açıkça hasta olan insanlar tanımlanabilir ve izole edilebilir, bu da bir salgını kontrol etmeyi kolaylaştırır. Ancak yeni yapılan bir çalışma, corona virüsü belirtileri taşımayan bir insanın da virüsü etrafına yayabileceğini ortaya çıkardı.

"CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLER OLMADAN DA BULAŞABİLİR"

Virüsün belirtiler gösterdiği ve öksürük gibi yollarla bulaştığı biliniyordu. Ancak, ilk 82 vakanın incelendiği Massachusetts'teki çalışmalar, koronavirüs kümesinin henüz belirti göstermeyen insanlar tarafından başka insanlara bulaşabileceğini ve semptomları olmayan kişilerin önemli miktarda enfeksiyona neden olduğunu gösteriyor. Bu bölgedeki ilk 82 vakanın tespit ediliş aralıkları incelendiğinde, 1 vakanın belirti göstermeden virüsü ilk 82 kişiye bulaştırdığı düşünülüyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi web sitesi bu değerlendirmeye benzer bir açıklama yayımladı. Bu siteye göre ne göre, "İnsanlar semptom göstermeden önce bazı yayılımlar olabilir; bunun yeni koronavirüs ile meydana geldiğine dair raporlar var, ancak virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmüyor."

Massachusetts'teki salgın üzerinde inceleme yapan bilim insanları, belirti olmadan bulaşmanın olabileceğini vurguladılar, ancak virüsün yayılmasında önemli bir faktör olmadığını söylediler.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Alex Azar, asemptomatik (belirti olmadan) yayılmanın yeni koronavirüs yayılımının "ana itici gücü" olmadığını söyledi. Azar,

"Gerçekten sadece belirtisi olan kişilere odaklanmanız gerekiyor," dedi.

Belirti olmadan bulaşmanın COVID-19 salgınındaki rolü
Konu hakkında konuşan uzmanlar, salgındaki bulaşmanın yüzde kaçının, belirtileri olmayan veya çok hafif belirtileri olan insanlar tarafından gerçekleştiğini açıklarken, yapılan çalışmalarda asemptomatik veya hafif semptomatik olan kişilerin bulaşmasının mümkün olduğu anlaşıldı. Yani belirti olmadan virüsü bulaştıran insnalar, daha önce düşünülenden daha fazla bulaşma olayından sorumludur.

Minnesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politikalar Merkezi Müdürü Michael Osterholm, "Artık belirti olmadan bulaşmanın bu virüsün yayılmasında önemli bir rol oynadığını biliyoruz " açıklamasında bulundu. Osterholm, belirtil olmadan bulaşan enfeksiyonun "böyle bir pandemiyi kontrol etmeyi çok zorlaştıracak bir şekilde besleyebileceğini" söyledi.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ

Covid-19 olarak adlandırılan hastalığa neden olan SARS-CoV-2 olarak bilinen virüs, tüm çabalara rağmen dünyaya yayılmaya devam ediyor. 10 yaş altında şu ana kadar bir can kaybı bildirilmezken, 60 yaş ve üzerindeki insanlar risk grubunda yer alıyor. Virüsün ülkemizde görülmesi ile birlikte vatandaşlar, korona virüsünden korunma yolları ve hastalığın nasıl bulaştığına ilişkin bilgileri araştırmaya başladılar. En çok sorulan soru ise "Corona virüsüne karşı maske korur mu?" sorusu yer alıyor. Yeni koronavirüs tedavisi henüz bulunmadı. Bu virüse karşı bir aşı da bulunmuyor. Ancak, uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan, yeni tip korona virüsüne karşı şansınızı artıracak önlemler yer alıyor. İşte akıllarda olan, koronavirüsten nasıl korunulur, nasıl bulaşır ve maske korur mu sorularının yanıtı…

KORONAVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI

Coronavirüs konusunda çözüm bulacak olan bizler değiliz. Bakan Koca'nın da sürekli altını çizdiği gibi, salgın küresel, mücadelemiz ulusal. Koronavirüs salgınına karşı kendinizi güçlendirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Her şeyden önce, el yıkama, sosyal uzaklaşma ve kalabalık ortamdan kaçınma da dahil olmak üzere bize önerilen halk sağlığı önlemleri, kendinizi bu virüse maruz kalmaktan korumanın en iyi yoludur. Yani önleme en iyi ilaçtır. Bununla birlikte, bu uygulamalara bağlı kalmasına rağmen enfekte olunabilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326