Halife Harun Reşid'in altınları bulundu

İsrail'in Doğu Akdeniz kıyısındaki kenti Yavne'de tarihi bir keşif gerçekleşti, ülke medyası 'Bayram hediyesi' başlıklarıyla haberi duyurdu.

Halife Harun Reşid'in altınları bulundu

Halife Harun Reşid'in altınları bulundu

İsrail'in Doğu Akdeniz kıyısındaki kenti Yavne'de tarihi bir keşif gerçekleşti, ülke medyası 'Bayram hediyesi' başlıklarıyla haberi duyurdu.

31 Aralık 2019 Salı 08:54

Yavne'deki antik alanda kazı yapan arkeologlar, 1200 yıllık nadir altın sikkeleri bir küçük kumbaranın içinde bulduklarını Pazar günü açıkladı. İsrail Eski Eserler İdaresi (IAA) yönetici yardımcısı Liat Nadav-Ziv, keşif gerçekleştiğinde geniş kazı alanının ortasında olduğunu anlatıyor:

"Çığlıkları duydum ve sesin geldiği yere doğru koştum. Tecrübeli arkeolog Marc Molkondov telaşlı adımlarla yanıma yaklaştı. Hızlı bir şekilde onu takip ettim ve hazineyi gördüm. Bu şüphesiz eşi benzeri olmayan bir keşif. Hanuka Bayramı sırasında bulunması da özel."

IAA sikke uzmanı Robert Kool, bulunan altın sikkelerin Abbasiler dönemine ait olduğunu ve Milattan Sonra dokuzuncu yüzyılda basıldığını söylüyor.

Sanat, bilim, ticaret ve endüstride dünyayı değiştiren Müslümanların en zengin döneminin yaşandığını belirten Kool'a göre, paralar Halife Harun Reşit'in hüküm sürdüğü yıllardan kalma. İsrail'de söz konusu dönemden kalma sikkelerin çok nadir bulunduğunu aktaran Kool, Abbasilerin başkenti Bağdat ile Kuzey Afrika'daki Tunus'ta benzer paraların ortaya çıktığını hatırlattı.

İsrail medyası, arkeologların Yavne'deki alanda fırında imal edilmiş kavanoz, çanak ve kaseler de bulduğunu, altınların da bir kumbarada saklandığını bildiriyor. Henüz 18 yaşında Bizans seferine katıldıktan sonra, Harun Reşid'e Tunus, Mısır, Suriye, Azerbaycan'ın yönetimi verildi. Taht kavgası sırasında bir süre hapse atılan Harun Reşid, 786 yılında 20 yaşındayken halife oldu ve 23 sene kadar süren iktidarı Abbasiler'in en parlak dönemi olarak tarihe geçti. Mühründe 'El-azametü ve'l-kudretü lillah-Büyüklük ve kudret Allah'ındır' yazan Harun Reşid, dönemin Bizans İmparatoru VI. Konstantinos'a İslam'a davet mektubu gönderdi. Abbasiler, Harun Reşid döneminde Arap coğrafyasının yanı sıra İran, Azerbaycan, Mısır, Kuzey Afrika ve Akdeniz'in belli bölgelerine hakim oldu. Akdeniz sahili boyunca çeşitli yerlerde kuvvetli haberleşme teşkilatı kurdu.

Tüm dünyanın bildiği 'Binbir Gece Masalları'nın bir bölümü, Bağdat'ta ve Harun Reşid'in çevresinde yaşanan olayları konu edinir.

Avrupa'daki Büyük Karl'a birçok hediye gönderen Harun Reşid'in yolladığı bir saat özellikle o zamanın yaşlı kıtasında büyük ilgi uyandırdı. (Milliyet)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326