Kahramanmaraş’ın turizm elçisinden sır barajı üzerine çılgın proje!

EXPO 2023 Kahramanmaraş hazırlıkları sürerken, şehrin turizmde ‘marka’ olması için yeni yatırımlar gündeme geldi Kahramanmaraşlı yatırımcı Ali Rıza Kısakürek yaylaları birbirine bağlayan bir asma köprü projesi üzerinde çalışıyor.

Kahramanmaraş’ın turizm elçisinden sır barajı üzerine çılgın proje!

Kahramanmaraş’ın turizm elçisinden sır barajı üzerine çılgın proje!

EXPO 2023 Kahramanmaraş hazırlıkları sürerken, şehrin turizmde ‘marka’ olması için yeni yatırımlar gündeme geldi Kahramanmaraşlı yatırımcı Ali Rıza Kısakürek yaylaları birbirine bağlayan bir asma köprü projesi üzerinde çalışıyor.

20 Temmuz 2019 Cumartesi 11:20

Turizmde uzun zamandır ülkelerin yerine ‘marka şehir’lerin dönemi yaşanıyor. Türkiye; İstanbul’dan Antalya’ya, Gaziantep’ten Nevşehir’e kadar bu markalaşmada pek çok şehriyle öne çıkıyor. Turizmcilerin ‘marka’ hareketine katkı sağlamak için çalışmaları ise devam ediyor. Hem yerli, hem de yabancı turisti çekmek için şehirlerin attığı büyük adımlardan biri de Kahramanmaraş’tan geldi. Termal turizm konusunda açtığı tesisle şehrin yayla bölgesine önemli bir yatırım kazandıran Ali Rıza Kısakürek, şifalı suları ile tanınan Hartlap-Döngele bölgesine bir asma köprü projesi kazandırmak istiyor. Projenin hayata geçirilmesi ve Kahramanmaraş’ın bu bölgesine daha fazla yatırımcı kazandırmak için çalıştığını belirten Kısakürek, dut ağacından yapılacak köprünün 520 metre uzunluğunda ve Sır Barajı üzerinden Yavşan Yayla’sını Döngele’ye, Döngele’yi Başkonuş’a, Başkonuş’u da Andırın’a bağlayarak bölgeler ve komşu şehirler arası mesafeyi kısaltması planlanıyor.

Kahramanmaraş, gelecek yıllarda Türkiye’nin turizm gündeminde olmaya devam edecek. Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği tarafından geçen yıl yapılan değerlendirme ile EXPO 2023 Kahramanmaraş onaylanmıştı. 56 ülkeden katılımın olacağı EXPO, Onikişubat Belediyesi’nin ev sahipliğinde 21 Nisan-31 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. 

ali rıza kısakürek

‘Elçi olduk’

Piserro markasıyla tekstil alanında önemli bir marka oluşturup, bu işi 2014’te çocuklarına bırakıp, ardından ‘turizm elçisi’ olan Ali Rıza Kısakürek, ORKİS Palace Thermal&SPA işletme Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor. Özellikle yayla bölgelerine gelecek yeni yatırımların önce şehri, ardından ise bölgeyi ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracağını anlatan Ali Rıza Kısakürek, bölgede yeni bir cazibe merkezi oluşacağını söyledi. Bu sayede termal su bölgelerine de ulaşımın kolaylaşacağını kaydeden Kısakürek, gelecek yıllarda Kahramanmaraş’ın da turizmde bir marka şehir olarak daha fazla öne çıkacağını ifade etti.

Kısakürek, özellikle termal suların şifasının ve sağlık turizminin bölgede büyük potansiyel vadettiğini anlatırken, şunları söyledi:

“Döngele bölgesindeki termal su kaynağını, daha önce Sır Barajı’nın altında kaldığı için sondaj ile çıkardık. Bu termal tesisimizi yapınca da ‘buraya kim gelecek?’ diyorlardı. Şimdi Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten gelenlere bile yetmiyor. Yeni tesis hazırlığımız var. Ağustos başında açılışını yapacağız. ORKİS Palace Thermal&SPA için 40 milyon lira yatırım yaptık. Köprü projesi fikrini de söylediğimde yine aynı tepkileri aldım. Ancak bu köprü merkeze kısaltacağı 20 kilometre ile her yeri birbirine yakınlaştıracak. Turizmde ufkumuzu açacak. Tahmini yatırım bedeli 3 milyon lira. Bununla ilgili destek beklentimiz var.”

ali rıza kısakürek-kahramanmaraş

Yatırımcıya davet

Sır Barajı üzerinde hayata geçirilecek asma köprü projesi için kara yolu çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğini kaydeden Ali Rıza Kısakürek, “Kahramanmaraş bile eskiden İstanbul’dan otobüsle 22 saat sürüyordu. Şimdi uçakla 1 saat 20 dakika. Termal suyun bulunduğu Döngele bölgesi ve yaylaların merkeze 45 kilometre uzaklığı var ve virajlı bir yol olması nedeniyle sorunlu. Köprü yapıldığı zaman tüm mesafeler 20 kilometre kısalacak. Yeni yatırımcıları da davet ediyoruz. Buraları inceleyen herkesin yatırım yapacağına inanıyoruz. Yavşan Yaylasının yolu, elektriği en iyi şekilde yapıldı, tek eksiği hak ettiği yatırıma kavuşması. Başkonuş’ta bir tesis yapıldı, yenileri de yapılabilir. Aynı zamanda bölgede çadır ve karavan park alanı da çok ünlü” diye konuştu.

Dut ağacı köylerden 

Asma köprü için dut ağacı ihtiyacının bir kısmının çevre köylerdeki muhtarlardan talep edildiğini ve karşılık bulduğunu belirten Ali Rıza Kısakürek, “Her muhtara bu ağaçlardan getirmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz. Onlar da sahipleniyor. Sadece köprüyü görmeye gelenler bile olacağını düşünüyoruz. Hem de bu yaylalarımızı turizme tam anlamıyla kazandıracağız” diye konuştu.

Yeni yatırım yeni istihdam

Bölgeye gelecek yeni yatırımların istihdam atağı kapsamında şehre katkı sunacağını belirten Ali Rıza Kısakürek, ORKİS Palace Thermal & SPA’da 70 kişinin çalıştığını ve hepsinin bölgede yaşadığını söyledi. Kısakürek, “Buraya yatırım yapmak sadece para kazanmak değil, bölgenin istihdamına da katkı sağlamak demek. Burada çalışan gençler hem meslek öğreniyor, hem de iş sahibi oluyor. Yeni yatırımlar işte bu konuda da katkı sağlayacak. İhtiyacımız olan en önemli şey yeni istihdam. Buna çok önemli katkı verdiğimizi düşünüyoruz. Turizm hamlesinin başladığı önemli yerlerden biri de Döngele. Bu nedenle biz buraya bir turizm meslek lisesi gibi, ya da sınıfı gibi katkı istiyoruz” dedi. (Milliyet)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulbaki günışığı 5 yıl önce

Ali rıza ağabeyi severim. atlas giyimden itibaren baba dostumdur ve elli yıllık geçmişimiz var.Ali ağabeyden tek şikayetim var.Bu şikayetim sadece Ali ağabey ile ilgili de değil.Maraşta her kim ne iş yapıyor ise işyerine ve apartmanına yabancı dilden biri isim veriyor. Bir Türk olarak bu halden utanıyorum.Mazisi bizim kadar şerefli bir başka millet yoktur. O zaman bize ne oluyor ki, ayakkabımızı silmek için aylarca bekleyen ve her saniye kanımıza ekmek doğrayan islam ve Türk düşmanı milletlerin dillerinde isimleri kullanıyoruz. Müşteri gelmez korkusu var ise , müşterinin ve rızkın sahibi Alllahtır. Her kul rızkını yer. Dünyada bu kadar kendi diline düşmanlık eden ve aşağılayan başka bir millet yoktur. O işyerlerinin isimleri Türkçe olsa idi, bu gün piserro dediğiniz dünyanın neresine giderseniz gidiniz, o markanın italyan markası olduğunu söylerler. o zaman nerede Türkiyenin markası ve adının marka olması demezlermi.Bütün iş adamlarımızın bu yanlıştan dönmesini bekliyoruz.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326