Maraş Savunması Belgeseli Çekilmeye Başlandı

Milli Mücadele’nin ilk savunma savaşı “Ateşler İçerisinde Maraş” Belgeseli yapımcı ve yönetmen Mustafa Çakıroğlu tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin katkılarıyla çekilmeye başlandı.

Maraş Savunması Belgeseli Çekilmeye Başlandı

Maraş Savunması Belgeseli Çekilmeye Başlandı

Milli Mücadele’nin ilk savunma savaşı “Ateşler İçerisinde Maraş” Belgeseli yapımcı ve yönetmen Mustafa Çakıroğlu tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin katkılarıyla çekilmeye başlandı.

28 Haziran 2019 Cuma 11:07

Cinekare Film A.Ş. kurucusu ve yöneticisi, Yapımcı-Yönetmen Mustafa Çakıroğlu tarafından uzun süren saha ve arşiv çalışmaları sonunda hayata geçirilecek olan “Ateşler İçerisinde Maraş belgeseli çekimlerine 21 Haziran 2019 tarihinde başlandı. Temmuz ayı içerisinde tamamlanması planlanan ilk tur çekimlerin genelini röportajlar oluşturuyor. Ankara ve İstanbul’da çekimlerine devam edilecek belgesel için Kahramanmaraş il ve ilçelerinde, Milli Mücadele’ye emek vermiş kahramanların birinci dereceden yakını olan yaklaşık 30 kişi ile görüşülecek. Alanında uzman yedi akademisyenin de röportajlarıyla katkı sunacağı belgesel için yaklaşık 500 arşiv belgesine ulaşıldı.

Mustafa Çakıroğlu yaptığı açıklamada; “Kahramanmaraş’ın yanı sıra Elbistan, Afşin ve Göksun başta olmak üzere sıcak çatışmaların yaşandığı ilçeler ve köylerde de yapılacak çekimler, arşiv malzemeleri ve röportajlarla harmanlanarak belgesel haline getirilecek. Canlandırma unsurların da kullanılacağı belgesel Kahramanmaraş’ın kurtuluşu etkinlikleri kapsamında 2020 Şubat ayı içerisinde yapılacak gala ve gösterimlerle sadece Maraş halkıyla değil, İstanbul ve Ankara’da da gösterilecek.” dedi.

Bu kapsamda bir belgesel yapmanın son derece titiz ve profesyonel ekiplerle çalışmaktan geçtiğini vurgulayan Çakıroğlu, “Elimizi taşın altına koyduk. Zira Maraş dışında çok bilinmeyen Milli Mücadele’nin çoluk-çocuk, kadın erkek demeden, gerektiğinde insanların kendi evlerini ateşe vererek vatan ve millet uğruna verdiği bu savunma savaşını, duyurmayı görev edindim. Türkiye’de kapsamlı bir belgesel çekmek oldukça masraflı bir iş. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı, sponsorlara sağladığı kolaylıklarda dolaylı bir katkı sunarken, Ziraat Bankası harekete geçmemizi sağlayacak finansal desteği verdi. Ziraat Bankası 100 yıl önce yine bu bölgede Milli Mücadeleye desteğini esirgemeyen kurumların başında gelmekteydi.  Ödüllü, deneyimli bir belgeselci ve aynı zamanda uzman bir tarihçi olan Ünal Üstündağ tarafından metni kaleme alınan belgeselimiz, yine alnında uzman görüntü yönetmeni Serdar Kuru tarafından çekiliyor. Murat Çürük ise süpervizörlük noktasında desteğini bizden esirgemedi. Üstündağ aynı zamanda içerik konusunda da büyük katkılar sağladı.

“Elbistan’a Milli Mücadele Müzesi Kazandıracağız.”

Araştırmalarımız kapsamında Elbistan’ın Milli Mücadele döneminde adeta bir üs olarak hatta Güney Cephesi merkezi üssü gibi kullanıldığını gördük. Maraş Savunması sırasında Sivas’ta kalan Mustafa Kemal için Elbistan oldukça stratejik bir merkezdi. Gerek kendi gönderdiği Kılıç Ali ve Yörük Selim paşalar gerekse işgal altındaki Maraş’tan buraya gelen kahraman liderler için bugün aslına uygun olarak yeniden inşaa edilen Nakipoğlu Konağı, o günlerin anısına yepyeni bir işlevle hayata geçirilecek. Görüşmelerini yürüttüğümüz süreçte uzun vadede bir Milli Mücadele Müzesi olarak hayata yeniden kazandırılacak Nakipoğlu konağı için de, saha ve arşiv çalışmaları sonucunda edindiğimiz bilgi ve belgeyi bu alanda sergileyerek, sürdürülebilir bir kültür ortamı oluşturmayı planlıyoruz. Böylece hem ülkemiz hem Kahramanmaraş ve Elbistan önemli bir müze kazanmış olacak.

“Yakın Zamanda Kurulacak Maraş Araştırmaları Derneği İle Şehrin Kültürel ve Tarihi Zenginliklerine Bilimsel Katkı Sunacağız”

Mustafa Çakıroğlu konuşması sırasında yeni bir derneği de müjdeledi. “Hepimizin bildiği gibi tüm ilçeleriyle birlikte bir kültür havzası olan bu şehirde, sayısız medeniyet izlerine rastlamak mümkün. Somut ve somut olamayan kültürel mirasımızın derinliklerine inmek ve bu sayede kentin kültürel turizmden hak ettiği paydayı sağlamak adına, Elbistan’da yakın zamanda kuracağımız “Elbistan Maraş Araştırmaları ve Milli Mücadele Müzesi Derneği” için kolları sıvadık. Ağırlıklı disiplinler arası çalışan eğitimli tarihçilerden oluşan kurucu kadromuz ile uzun vadede bir enstitü haline gelip, yalnızca Kahramanmaraşımızın il ve ilçelerinde değil, yakın çevredeki il ve ilçelerde de derinlikli çalıştaylar, sempozyumlar, paneller düzenlemek, yerel yönetimlerle ortak hareket ederek kültür ve sanat atölyeleri, kursları, etkinlikleri gerçekleştirmek istiyoruz. Dolayısı ile şuan kurucusu olduğum Cinekare Film A.Ş. adına hayata geçirdiğim “Ateşler içerisinde Maraş” isimli belgesel yalnızca bize tarihi bilincimizi hatırlatmakla kalmadı, içinde bulunduğumuz akademik ilişkiler ağı ile yepyeni bir derneğin de kapısını aralayarak sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya destek olmamızı sağladı diyebilirim…”

“Daha Önce Yaptığımız Çağrılar Yerine Ulaştı”

Mustafa Çakıroğlu son olarak daha önce yaptığı çağrıların yerine ulaşmasından memnuniyetini belirtti. “Gazetenizin ve diğer yerel basın mecralarının da yardımıyla, Kahramanmaraş savunmasında aktif görev alan kahraman yakınlarına ulaşmak için bir duyuruda bulunmuştuk. Maraş halkı atalarını ve bu destansı savaşı unutmadığını göstererek bizlere ulaştı. Yaptığımız duyuru sonrasında yalnızca Maraş’tan değil, Ankara, İstanbul, Muğla, Antalya ve neredeyse Türkiye’nin her bölgesinden dönüşler aldık. Maraşlı köklerine ve atalarına bağlılığını, kendisine yapılan haksızlık karşısında azimli ve kararlı duruşunu böylece bir kez daha gösterdi. Bir Kahramanmaraşlı olarak 100 yıl önce  elimde gerektiğinde kazma kürekle savunmaya katılamasam da, bugün o kahraman halkı, torunlarıyla yad ederek, gelecek kuşaklara arasında vatan, millet, bayrak gibi kavramların nasıl zor koşullarla koruduğumuzu hatırlatma görevini edinmiş olmak da benim için çok onurlu bir görev.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326