Mirziyoyev’in BM’deki Konuşması, Tarihi Hitap

Hâlihazırda uluslararası münasebetlerin çok önemli etkililiklerinden biri, BM Genel Kurulunun 75. Toplantısı devam ederken çeşitli ülkelerin liderleri mevcut uluslararası ilişkileri, insanlığı alakadar eden sorunlar konusunda kendi görüş ve değerlendirmelerini sunuyor, öneri ve tekliflerde bulunuyor.

Mirziyoyev’in BM’deki Konuşması, Tarihi Hitap

Mirziyoyev’in BM’deki Konuşması, Tarihi Hitap

Hâlihazırda uluslararası münasebetlerin çok önemli etkililiklerinden biri, BM Genel Kurulunun 75. Toplantısı devam ederken çeşitli ülkelerin liderleri mevcut uluslararası ilişkileri, insanlığı alakadar eden sorunlar konusunda kendi görüş ve değerlendirmelerini sunuyor, öneri ve tekliflerde bulunuyor.

24 Eylül 2020 Perşembe 15:01

Bu kapsamda son dönemlerde Türkiye ile ilişkilerde oldukça önemli mesafeler kat eden kardeş ülke Özbekistan liderinin BM sanal kürsüsündeki konuşması içeriği ve muhtevası bakımından ayrıca önem arz ediyor. Özbekistan’ın Bursa şehrindeki fahri konsolosu olarak atanan Baktat Zeytin San. Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali BAKLAN Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın konuşmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Konuşma hakikaten de tarihi bir hitaptı. Şu açıdan tarihi diyorum. BM kürsüsünde ilk kez Özbekçe seslenildi. Tabii daha önce de konuşmalar yapılmış ama Özbekçe değildi. Bugünküsü bizim Türkçemizin akrabası olan bir dil Özbekçe konuşmaydı. Bu bir ilkti. Bu bir başlangıçtı.” diyen Baklan konuşma içeriğiyle ilgili de yorumlamalarda bulundu.

“Sayın Mirziyoyev çok önemli teklif ve öneriler verdi. Pandemi dönemindeki uluslararası işbirliğinden gençlik haklarına, Afganistan meselesinden yoksullukla mücadeleye, çevre sorunlarından uluslararası ulaştırmaya, terörle mücadeleden parlamentoların rolünü arttırmaya, gıdadan kültüre çeşitli konulara değindi. Örneğin, Mirziyoyev; Afganistan'da yeni bir uluslararası işbirliği formatını oluşturmayı, BM bünyesinde daimi faaliyet gösteren bir komite kurmayı teklif etti. Orta Asya’nın çok yıllık kanayan yarası olan Afganistan’daki sorunları sürekli gündemde tutmak, güncel çözümler üretmek bakımından bu teklifi son derece isbaetli buluyorum. Mirziyoyev’in bir önerisi de uluslararası çapta Ekolojik Sistemlerin Restorasyonu ve Savunması Gününü belirlemekti. Tabii Aral Denizi faciasını bizzat yaşayan ülke olarak Özbekistan’ın böyle bir teklifte bulunması çok doğaldır. Doğayı, ekolojik sistemleri korumanın ne kadar önemli olduğunu Özbekler kadar derinden anlayan olmasa gerek. Doğrudan Mirziyoyev’in girişimleriyle Aral Denizi bölgesinde büyük ölçülü ağaçlandırma çalışmaları başlatılmış, çevresel facianın etkilerini azaltmaya gayret edilmektedir. Özbekistan bu sorana dünya kamuoyunun dikkatini çekmekte, ders alamaya çağırmaktadır. Özbekistan Cumhurbaşkanı konuşmasında Aral Denizi bölgesinin çevresel yenilikler ve teknolojiler bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin BM Genel Kurulu kararını kabul etme teklifini de ileri sürdü.”

Baklanın aktardığına göre Mirziyoyev kendi hitabında Birleşmiş Milletler himayesinde ulaştırma ve iletişim bağlantısının geliştirilmesi için Bölgesel Merkezin kurulmasını da önermiş, ayrıca Özbekistan başkenti Taşkent'te, Küresel Terörle Mücadele Stratejisinin uygulanmasına ilişkin Orta Asya Ülkeleri Ortak Eylem Planının 10. yıldönümüne dönük uluslararası bir konferans düzenlemeyi de teklif etmiştir. Ayrıca Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri A. Guterres'in 2021'de Gıda Sistemleri Zirvesi'ni düzenleme önerisine destek olmaktadır.

“UNESCO ile ortaklaşa 2021'de Hive kentinde "Dünya Medeniyetlerinin Kavşağındaki Orta Asya" Uluslararası Forumunu düzenleme teklifini de oldukça önemli buluyorum. Sayın Mirziyoyev iktidara geldikten sonra Orta Asya devletleri arasındaki işbirliği hız kazanmış, bölgesel temaslar olumlu yönde gelişmiş, çoğu sorunlar çözüme kavuşturulmuştur. Tüm bunlarda bizzat Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın inisiyatifini özellikle altını çizmemiz elzem. Bu bakımdan bir Orta Asya Forumunun Özbekistan’ın kadim Hive kentinde düzenlenmesi çok manidar olacak diye düşünüyorum.”

Özbekistan liderinin konuşmasının en önemli tezlerinden biri, resmi Taşkent'in komşu devletlerle ilişkilere yönelik politika ve yaklaşımlarıyla ilgiliydi. Komşu cumhuriyetlerle ilişkilere açık bir şekilde olumlu ve temelde yapıcı yaklaşım, bölgede gerçekten yeni bir atmosfer yarattı. Bu politika, Özbekistan'ın daha önce ilan edilen komşu devletlerle iyi komşuluk ilişkileri önceliğine ve işbirliği için açık bir dış politika izlemeye bağlılığını açıkça göstermektedir.

Genel olarak, Sayın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in konuşması başından sonuna kadar barışseverlik, adalet ve yaratıcı yaşam tarzını yücelten konuları içeriyor. Ayrıca konuşmada zamanımızın güncel sorunlarına yönelik yapıcı, net ve aktüel öneriler bulunuyor. Mirziyoyev’in ülkelerin pandemi döneminde “gönüllü olarak” daha çok yükümlülükleri üstlenmeleri gerektiği, özellikle Kovid-19 aşısı ve ilacını geliştirme konusunda daha çok uluslararası işbirliği yapılmasına dönük çağrıları oldukça önemlidir.

------- Özbekistan Cumhuriyeti’nin Bursa Fahri Konsolosu Ali Baklan Kimdir? -------

Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticari ilişkilere yapılan katkı ve bireysel ilişkiler sonucu Özbekistan Cumhuriyeti’nin Bursa Fahri Konsolosluğu’na atanan Ali Baklan’ın yurtiçi ve yurtdışındaki Şirket Kurucu Ortaklığı, Yönetim Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü yaptığı, Bak Kardeşler Gmbh- Blg Baklan Gmbh- Bak Frisch Gmbh, Baktat Foods Inc., , Baktat Zeytin Sanayi ve Ticaret A.Ş., Alihan Organic Agro LLC. ile tüm dünyada 54 ülkeye ihracat yapmakta, ürün çeşitliliği açısından elinde tuttuğu 3 bin 200 adet barkodla sektör lideri firmaların başında gelmekte, tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile Amerika, Kanada, Kore, Arabistan ve Türki Cumhuriyetlere kadar uzanan geniş dağıtım ağına sahip olarak uzun yıllardır ticaret hayatını sürdürmektedir.

Başarılı çalışmaları neticesinde yurt içinde ve yurt dışında birçok ödül ve plaket alan Ali Baklan evli olup; ikisi erkek biri kız olmak üzere üç çocuk sahibidir.

Özbekistan Cumhuriyeti’nin Bursa Fahri Konsolosluğu’na atanan Ali Baklan İngilizce bilmektedir.

Son Güncelleme: 24.09.2020 18:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326