Sağlık Birsen’den Biyologlara Tam Destek

Sağlık ve Sosyal Hizmet Kamu Görevlileri Birliği Sendikası (SAĞLIK BİR SEN) Genel Başkanı Hasan Önür, Biyologların Teknik Sınıfa alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Birsen’den Biyologlara Tam Destek

Sağlık Birsen’den Biyologlara Tam Destek

Sağlık ve Sosyal Hizmet Kamu Görevlileri Birliği Sendikası (SAĞLIK BİR SEN) Genel Başkanı Hasan Önür, Biyologların Teknik Sınıfa alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

14 Aralık 2019 Cumartesi 09:50

Biyolog mesleğinin alanı, konusu yöntem ve teknikleri göz önünde bulundurulduğunda teknik hizmetler sınıfında yer alması gerektiğini anlatan Önür, “Biyologların teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi için öncelikle Üniversiteler Arası Kurulun görüşü ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının Teknik Bilimler Lisansiyeri kararı alması ve akabinde 657 sayılı Devlet memurları kanununda mevzuat değişiklik çalışması ile kadroların teknik sınıfa aktarılması gerekmektedir.” Dedi.

Biyologların, Fen fakültelerinden teknik akademik eğitimler alarak mezun olduğunu hatırlatan Önür şunları söyledi;

“Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan biyologların Sağlık Meslek Mensubu olmadığı yürürlükteki mevzuatlar ile Danıştay 15. Daire Başkanlığının 2014/7538 Esas ve 2017/6151 karar sayılı içtihat metni ile sabitlenmiştir. Biyologlar sağlık yüksek okulları ile Sağlık Meslek Eğitimi veren alanlardan mezun olmamıştır. Fen fakültelerinden teknik akademik eğitimler alarak mezun olmuştur. Biyologlar, bakanlık bünyesinde kamu hastaneleri, İl Sağlık müdürlükleri, Halk Sağlığı laboratuarı ve İlaç Ve Tıbbi Cihaz kurumunda çalışmaktadır.

Biyologların görev tanımı 22.05.2014 tarihli ve 29007 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair yönetmeliğe göre düzenlenmiştir.

Biyolog görev tanımına göre, Ar- Ge personeli olarak araştırmacı konumunda tanımlanarak biyoteknolojik çalışmalar, canlı organizmalar hakkında yeni ürünler, işlemler ve teknikler geliştirmek, deney ve testlerin tasarlanması ve yürütülmesi ile elde edilen verilerin analiz edilerek sonuçlarının yorumlanması ve raporlanmasında görev alarak teknik bir görev icra etmektedir. Bu şekildeki görev tanımı ile laboratuar teknikeri/teknisyeninden görev alanları konusunda kesin çizgilerle ayrılmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun ilgili birimleri ile Halk Sağlığı Kurumu klinik dışı laboratuarında çalışan biyologlar biyoloji bilimin gerekli kıldığı teknik bilgiler gerekliliğinde çalışmalar yapmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde çalışan biyologların teknik iş yaptığı aşikârdır. Klinik laboratuarlarda su analizinin yapılması, onaylanması raporlanması, Tıbbi Cihaz ve İlaç kurumunda biyo teknoloji konusundaki çalışmalar, hastanelerde arge çalışmaları ve yeni tekniklerin geliştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında teknik personel olarak tanımlanmak gibi birçok iş ve görev düşünüldüğünde biyologların Sağlık Bakanlığında teknik iş yaptığı ortaya çıkacaktır.

6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği kanununda biyologlar teknik personel olarak sayılmıştır. Hâlihazırda birçok sağlık tesisinde teknik biyolog olarak iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri biyologlar tarafından verilmektedir. Çevre kanunu ile alt mevzuatlarda biyologlar teknik bir iş icra etmektedir. Birçok sağlık tesisinde biyologlar çevre birimlerinde çalışmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu ile Çevre kanunu ile alt mevzuatlarda biyologları ilgilendiren görevlerin biyolog görev tanımına işlenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Yukarıda açıkladığımız nedenlerden ötürü, biyologlar veri toplamakta, istatistikî yöntemleri kullanarak analiz ve yorum yapmakta, bilimsel çalışma yöntemlerini kullanarak yeni teknikler gelişmektedir. Biyolog mesleğinin alanı, konusu yöntem ve teknik göz önünde bulundurulduğunda teknik hizmetler sınıfında yer alması gerekmektedir. Bilimsel ölçülerde, teknik açıdan konunun uzmanları tarafından biyolog akademik eğitim içeriği ve biyolog çalışma alanları ve çalışılan kurumlar ile biyologların çalışmasına esas mevzuatların incelenerek tereddütlerin giderilmesini istiyoruz. Biyologların teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi için öncelikle Üniversiteler Arası Kurulun görüşü ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının Teknik Bilimler Lisansiyeri kararı alması ve akabinde 657 sayılı Devlet memurları kanununda mevzuat değişiklik çalışması ile kadroların teknik sınıfa aktarılması gerekmektedir. Bakanlığımızdan biyologların Teknik Hizmetler sınıfı kadrolarına aktarılması için konunun muhatabı olan ilgili kurumlarla ortak çalışma yapmasını istiyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326