“Sürdürülebilir turizm politikası için 1+1’ler denetlenmeli, statüleri belirlenmeli”

Kahramanmaraş’ta son yıllarda sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan 1+1 daireler, güvenlik zafiyetinin yanı sıra kentte ahlaki çöküntüye neden oluyor.

“Sürdürülebilir turizm politikası için 1+1’ler denetlenmeli, statüleri belirlenmeli”

“Sürdürülebilir turizm politikası için 1+1’ler denetlenmeli, statüleri belirlenmeli”

Kahramanmaraş’ta son yıllarda sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan 1+1 daireler, güvenlik zafiyetinin yanı sıra kentte ahlaki çöküntüye neden oluyor.

28 Mayıs 2019 Salı 10:45

Yasal mevzuattan doğan boşluklar nedeniyle zafiyetin yaşandığı 1+1’lerde fuhuş, uyuşturucu partileri ve daha birçok asayiş olaylarının önünü açıyor.

Yaşanan bu olumsuz durumdan kentte hizmet veren birçok oteli de dertli. Otelciler bunun kaçak otelcilik, vergi kaybı, haksız rekabet ve asayiş sorunu oluşturduğunu belirtiyor. Bir kısım otelciler ve turizmciler, günlük kiralanan apart ve evler sonucunda kaçak otelcilik yapıldığını, kayıt dışı ekonomiyle vergi kaybı oluştuğunu, ölümlerle sonuçlanan asayiş olaylarının yaşandığını, bu evlerde güvenlik ve sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor.

Kahramanmaraş’ta hizmet veren Germanıcıa Otel Genel Müdürü ve Kahramanmaraş Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli, Kahramanmaraş ve Türkiye’nin birçok yerinde bu tip faaliyetler oldukça yaygınlaştığını belirtiyor.

Otel açmanın birçok yasal mevzuat ve büyük yatırımlar gerektiğini anlatan Büyükdereli “Bugün otel açmak istediğinizde önünüze 80-100 maddelik yapılması gereken kurallar çıkıyor. Otel açmak için birçok yasal mevzuatı yerine getirmeniz gerekiyor. Tabi bunlar içinde çok ciddi maliyet gerekiyor.

Aynı şartlarda 50 odalı bir otel açmak ile 50 odalı bir 1+1 açmak arasında yüzde 500 maliyet farkı var. Ayrıca işletme açısından da bir takım kurallar var. 1+1’lerde bir kişiden fazla çalışan yoktur. Bugün en küçük bir otelde bile en az 15 personel çalışıyor. Bu da o yerde etik kuralların oturması demek.  Sonuçta burada aile şeklinde çalışıyorsunuz.” dedi.

“HİÇBİR OTELCİ BÜYÜK YATIRMALARLA AÇTIĞI OTELİNİN İSMİNİN LEKELENMESİNİ İSTEMEZ”

Hiçbir otelcinin otelinde fuhuş ve asayiş olaylarına göz yummayacağını ifade eden Büyükdereli; “1+1’lerin ya belediye oteli olması gerekiyor, günü birlik konaklama yapacaklarsa yada Turizm Bakanlığından onaylı otel olmaları gerekiyor. Yasaya göre şehirde Kültür Müdürlüğü varsa bunların turizm oteli olması gerekiyor. Bizde 1+1’lerin otel olmasını eşit şartlarda iş yapmayı istiyoruz. Bugün biz otelciler olarak birçok sosyal sorumluluk projelerine katılıyoruz. Hiçbir otelci büyük yatırmalarla açtığı otelinin isminin lekelenmesini istemez. Ama 1+1’ler için bunun hiçbir önemi yok, çünkü ortada bir isim yok, muhatap yok.” diye konuştu.

“1+1’LERDE MUHATAP YOK”

Otellerde ciddi denetleme ve yaptırımlar uygulandığını ancak 1+1’lerle ilgili hiçbir denetlemenin yapılmadığını savunan Büyükdereli şunları kaydetti;

“Otellerde gelen müşterimiz anlık bildirimini yapmadığımız zaman 6 bin lira cezası var ve otelin kapatılma cezası var. Şimdi biz tüm bu hassas noktalarda uğraşırken 1+1’lerle ilgili hiçbir denetleme yok. Aynı zamanda hijyende yok güvenlikte yok. Küçük yaşta çocukların alı konulması gibi bir takım önemli problemler var. Lise talebeleri 1+1’lerde eğlence düzenleyebiliyor. Bunlar çok kötü gelişmeler. Hiçbir otelde böyle bir şeye izin verilmez. Ama 1+1’lerde muhatap yok, biri işletiyor, diğeri kiralıyor, ilerleyen zamanlarda çok vahim olaylar yaşanabilir.”

“HİÇBİR KURAL YOK”

“Kahramanmaraş’ta ileriye dönük büyük turizm faaliyetleri yapılmaya çalışılıyor. Maraş’a turist çekmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ı ziyaret edecek olan turistler zaman zaman 1+1’leri de tercih edebiliyor. Fakat hizmet yok, otelci de değiller, bu durum ileride otelcilerin bitmesine neden olacak. Kenti ziyarete gelenler nerde konaklatılacak? Bu şehrin yetkililerine soruyorum. Her iş için bir yetki belgesi var, diploma var. Peki 1+1’ler bu işi nasıl yapıyor? Bence en büyük sorun bu. Oteller için tüm kurallar ve yasalar geçerli. Ama milyonlarca 1+1 var, hiçbir için kural yok.

Bu kadar turizm yatırımının yapıldığı kentimizde verilen emeklerin boşa gitmemesi için, gelen turistlerin bu şehir kötü bilmemeleri ve şehirden memnun ayrılmaları için, sürdürülebilir turizm politikası için 1+1’lerin statüsünün denetlenerek karara bağlanması önem arz etmektedir.” (Muttalip Akkuş)   

Son Güncelleme: 28.05.2019 11:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326