Bedelli askerlik yapanlar tazminat alabilecek mi?

Milyonlarca vatandaş bedelli askerlik konusunu heyecanla takip ediyor, Yaşanan son gelişmelerden sonra bedelli askerlikten faydalanmak isteyen vatandaşlar 28 gün askerlik yapacak. Peki, bedelli askerlik yapacaklar, çalıştıkları kurumdan tazminat alabilecekler mi?

Bedelli askerlik yapanlar tazminat alabilecek mi?

Bedelli askerlik yapanlar tazminat alabilecek mi?

Milyonlarca vatandaş bedelli askerlik konusunu heyecanla takip ediyor, Yaşanan son gelişmelerden sonra bedelli askerlikten faydalanmak isteyen vatandaşlar 28 gün askerlik yapacak. Peki, bedelli askerlik yapacaklar, çalıştıkları kurumdan tazminat alabilecekler mi?

18 Temmuz 2018 Çarşamba 12:06

KIDEM TAZMİNATI ALINABİLECEK Mİ?

Bedelli askerlik için işlerinden ayrılan vatandaşlar kıdem tazminatı alamıyor. Tazminat zorunlu askerlik için ayrılanlara ödeniyor.

MUVAZZAF ASKERLİKTE KIDEM TAZMİNATI ALMA HAKKI VAR MI?

Muvazzaf askerlik nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı alma hakları var. Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış işçi askere giderken kıdem tazminatını alabilir fakat buradaki koşul muvazzaf askerlik hali ile işyerinden ayrılmaktır.

EN AZ 1 YIL ÇALIŞMIŞLARSA TAZMİNAT ALABİLİRLER

Manevra veya herhangi bir diğer sebeple silah altına alınanlar bu haktan yararlanamaz. Bedelli askerlik şeklinde askerlik görevini yerine getiren kişiler de işlerinden ayrılmadıkları için kıdem tazminatına hak kazanamaz yani 28 gün için işten ayrılırsa tazminat alır. Sadece para verip askerlik yapmış sayılırsa tazminat alamaz. Bu durumda 28 günde olsa silah altına alınanlar en az 1 yıl çalışmışlarsa tazminat alabilirler.

EN SON BEDELLİ ASKERLİKTEN FARKLI OLARAK...

Bundan önceki bedellide bankaya para yatırılıp askere gidilmemişti o durumda tazminat alınamaz ama bir gün bile silah altına alınır ve bunun için işten ayrılırsa tazminat alıp ayrılır.

ASKERE İŞSİZLİK MAAŞI

Faruk Erdem askere işsizlik maaşı konusunda ise şunları söylüyor;

Bu konuda çok fazla soru gelince konuyu geniş bir şekilde yeniden anlatma ihtiyacımız doğdu. Genel anlamıyla baktığımızda askerlik için işten ayrılanların belli şartlarda işsizlik maaşı alma hakkı var. Askere gitmek için işten ayrılanlar doğru kodla bildirilirlerse terhisten sonra belli şartlar dahilinde işsizlik maaşı alabilirler. Bunun için süreniz 30 gün unutmayın...

İşsizlik maaşı kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılanlara ödeniyor. Bunların son 3 yılda en az 600 gün priminin yatmış olması ve son 120 günde de aralıksız priminin yatması gerekiyor. Ödenen prim gününe göre de 6 ay ile 10 ay arasında asgari ücretin yüzde 40'ı ile yüzde 80'i arasında maaş ödeniyor. İşsiz kalan çalışanların çıkış bildirgelerine yazılan kod işsizlik maaşı için çok önemli. Bu yüzden ayrılırken iş yerinizin bu kodları işsizlik maaşı alacağınız şekilde bildirmesi gerekiyor.

İKİ AYRI DURUM VAR

Askere gidenler için de işsizlik maaşı imkanı bulunuyor. Ancak askerlik sırasında bu ödenek verilemiyor. Bu yüzden işsizlik maaşı için askerlik dönüşü başvurma şartı bulunuyor. Bu konuda iki durum söz konusu: Birincisi; Bir çalışan yukarıda belirttiğimiz prim gün sayılarını tamamlayıp işsizlik maaşı alacak şekilde işten çıkartıldığında İŞKUR'a giderek maaş bağlatabilir. Bu çalışan maaş almaktayken askere giderse ödeneği kesiliyor.

Ancak askerlik dönüşü 30 gün içinde tekrar başvurarak kalan ödeneklerini de almaya devam edebilir.
İkincisi; Askerlik için işten çıkanlarla ilgili. İşverenler bir çalışanını işten çıkarttıklarında 10 gün içinde SGK'ya bildirmek zorunda. Bu bildirimde işçinin çıkış sebebi de belli kodlarla ifade ediliyor. Burada işsizlik maaşı alabilecek bir kodun olması gerekiyor. Askerlik için ayrılan çalışanların da bu durumunu belirten kodun işaretlenmiş olması lazım. Bildirgede belirtilen bu kod işsizlik maaşı almayı da sağlıyor.

SÜRELERE DİKKAT EDİN

Burada iki tarih çok önemli. İşten ayrıldıktan sonra askere gidilen zamana kadar en fazla 90 gün geçmesi gerekiyor. Daha fazla beklenirse maaş hakkı olmuyor. İkincisi de terhisten sonra en fazla 30 gün içinde başvurma zorunluluğu var.

Eğer bu süreyi geçirirseniz alacağınız maaşın süresinden kesiliyor. Tabi sadece bunlar değil, yukarıda da belirttiğimiz gibi 600 gün ve son 120 gün prim ödeme şartlarının da yerine getirilmesi lazım.

Anahtar Kelimeler:
TazminatAskerlikBedelli
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326