Kahramanmaraş, bir günde nasıl gezilir?

Ünü bölge sınırlarını aşan leziz dondurması, yüzyıllara meydan okuyan tarihi eserleri, bir kartpostalı andıran doğal güzellikleri ile Akdeniz'in görülmeye değer şehirlerinden Kahramanmaraş. Şanlı geçmişi ile Türk tarihinde çok önemli bir yeri olan Kahramanmaraş, zengin mutfağı, sayısız doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yerleri ile ülkemizin en önemli illerinden biri.

Kahramanmaraş, bir günde nasıl gezilir?

Kahramanmaraş, bir günde nasıl gezilir?

Ünü bölge sınırlarını aşan leziz dondurması, yüzyıllara meydan okuyan tarihi eserleri, bir kartpostalı andıran doğal güzellikleri ile Akdeniz'in görülmeye değer şehirlerinden Kahramanmaraş. Şanlı geçmişi ile Türk tarihinde çok önemli bir yeri olan Kahramanmaraş, zengin mutfağı, sayısız doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yerleri ile ülkemizin en önemli illerinden biri.

28 Temmuz 2017 Cuma 11:53

Kurtuluş savaşı döneminde işgale karşı gösterdiği olağanüstü direnişle İstiklal Madalyası ile taçlanan ve ‘kahramanlık’ unvanına kavuşan şehir mağaraları, Eshab-ı Keyf Külliyesi, yaylaları ile de önemli bir turizm potansiyeline sahip.

Bu güzellikleri günü birlik yaşamak için AnadoluPress ailesi olarak sizleri günübirlik Kahramanmaraş turuna çıkartıyoruz.

GÜNE ÇORBAYLA BAŞLAYIN

07:00 Şehir turumuza Mağaralı Mahallesi'nde paça içerek başlıyoruz. Çorba çeşitlerinin ön planda olduğu ilde paça ya da yöreye özgü ekşili çorba alternatifler arasında bulunuyor. Ekşili çorba, buğday, kırmızı mercimek, nohut, sarımsak, somak ekşi ve tere yağ karışımıyla eşsiz bir lezzet sunuyor.

ŞEHRİ KALEDEN İZLEYİN

08:00 Kahvaltının ardında yönümüzü tarihi kaleye çeviriyoruz. Şehre hakim bir tepe üzerine kurulan Kahramanmaraş Kalesi'nin M.Ö 1. yüzyıl ila M.S 2. yüzyıl arasında yapıldığı düşünülüyor. Kalede çay bahçeleri, çocuk parkı ve şehri yukardan izleyebileceğiniz dinlenme mekanları bulunuyor. Kale ayrıca kente ‘kahramanlık’ unvanı kazandıran kurtuluş müdafaasındaki en önemli mihenk taşlarından.

KONAKLARI GEZİYORUZ

10:00 Şehir merkezinde gezmek için tercih edeceğiniz mekanların başında han, hamam ve konaklar yer alıyor. Şehrin eski yerleşim alanlarında bulunan Kocabaş, Kuşçu Ali Paşa, Zabunoğlu, Arslan Bey, Arif Paşa gibi birçok konak tarihe meydan okuyor. Çoğunlukla restore edilerek kültür merkezi ve lokanta olarak işletilen evler yorgunluğunuzu giderebileceğiniz mekanlar arasında.

KAPALI ÇARŞIDA ALIŞVERİŞ

12:00 Turumuza Kahramanmaraş Kapalı Çarşı'yla devam ediyoruz. Şehrin geleneğini ve kültürünü yansıtan bu çarşıda aynı zamanda alışveriş de yapabilirsiniz. Çarşı boyunca sıralanan dükkanlardan çarık, yemeni, ceviz oyma sandıklar, hediyelik bakır işlemeleri gibi ürünleri görmek mümkün. Çarşıyı gezdikten sonra kent tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler Kahramanmaraş Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

YEMEK MOLASI

Kahramanmaraş’ta kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılar. Kış için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır. Tarhana, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, yoğurtlu döğmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar; simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri; keşk aşı (döğme aşı) Maraş pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği gibi pilav ve börekler, yöreye özgü yemekler.

DONDURMA ŞEHRİ

Yemeğin ardından tatlı olarak şehrin dünyaca ünlü meşhur dondurması daima aklımızın bir köşesinde. Bu eşsiz coğrafyanın ününe ün katan, dünyanın en kaliteli dondurmaları arasında sayılan ve damağa hitap eden dondurma, kekik otlarıyla beslenen keçilerden sağılan sütlerle özenle yapılıyor. Bu dondurmayı özel kılan Ahir Dağı’nın florasından elde edilen süt ve yine bu bölgeye has özel sahlep karışımından geliyor. Kahramanmaraş’tan dünyanın hemen her köşesine günlük dondurma ihracatı gerçekleştiriliyor. Tabi ki gezimiz boyunca bir kezle yetinmiyoruz.

ŞAİRLER KENTİ KAHRAMANMARAŞ

15:00 Necip Fazıl Kısakürek başta olmak üzere, Nuri Pakdil, Bahaattin Karakoç ve Abdurrahim Karakoç, Rasim Özdenören ve Alaaddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Aşık Mahzuni, Erdem Beyazıt, Akif İnan gibi Türkiye’nin usta kalemlerinin doğduğu Kahramanmaraş, şiirin ve şairlerin baş kenti olarak anılıyor. Şehrin tarih kokan sokaklarında gezerken, büyük ustaların şiirlerini fısıldayabilir, Şairler ve Yazarlar evi olarak bilinen Dedeoğlu Konağı’nda Türk edebiyatına ışık tutan eserleriyle iç içe bir gün geçire bilirsiniz.

ESHAB-I KEHF

18:00 Kahramanmaraş'taki geziniz sırasında rotanızda tarihi mekanlar ve yapılar mutlaka olmalı. Özellikle Ulu Cami, Hatuniye Camii, Kahramanmaraş Taş Medrese, Hurman Kalesi, Ceyhan Köprüsü ve Eshab-ı Kehf Kahramanmaraş'ta görmenizi önerdiğimiz tarihi yapılardan. Afşin ilçesinde yer alan Eshab-ı Kehf 13'üncü yüzyıldan kalma çok önemli bir tarihi eser. Cami, kervansaray ve çok sayıda küçük yapıdan meydana geliyor. Ancak mutlaka görmeniz Afşin ve Elbistan için mesafeden dolayı biraz zaman ayırmanız gerekiyor. 

"ZAMANINIZ VARSA BURALARI DA GÖRÜN"

YAYLA TURU

Kahramanmaraş'ın tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri de mutlaka görülmeli. Yılın her dönemi birbirinden güzel görüntüler sunan bu yerler arasında Kapıçam Tabiat Parkı, Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Kumaşır Gölü, Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, Fırnız Mesire Yeri, Başkonuş Yaylası, Kazma Bağları ve Çokran Şelalesi görülmeye değer olanlar arasında. Baskonuş, Yavşan ve Tekir yaylaları tüm dünyada benzeri olmayan yaylalar. Bu yaylalarda doğayla iç içe günler geçirebilirsiniz.

ULUDAZ TEPESİ, UĞUR BÖCEKLERİNİN GÖÇ ŞÖLENİ

Şehir merkezine 65 kilometre uzaklıktaki bu tepe üzerinde göreceklerinize inanamayacaksınız. Fotoğrafçılar tarafından Uludaz tepesinde keşfedilen uğur böcekleri, bir yıllık yaşamlarının son dönemini sessiz ve korunaklı bir alanda geçiriyor. Dağın zirvesinde kış uykusuna yatan uğur böcekleri, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikle uykularından uyanıyorlar ve muhteşem bir doğa olayını gerçekleştiriyorlar. Her yıl haziran ayında aynı anda milyonlarca uğur böceğine ev sahipliği yapan bu tepe, özellikle fotoğraf ve doğa tutkunları için mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak öne çıkıyor.

Yapmadan Ayrılma :
Eshab-ı Kehf, Döngel Mağarası ve Kahramanmaraş Kalesi'ni görmeden, Kahramanmaraş dövme dondurması yemeden, tarhanasını tatmadan, sim sırma, ağaç oyma, el işi bakır eşyalar ile kırmızıbiber almadan, Kahramanmaraş postalı ve yemenisi giymeden, Zeytun, Ekinozu ve Göksun kaplıcalarına gitmeden dönme.

Son Güncelleme: 28.07.2017 12:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326