"Afşin ve Elbistan için bir karar verilmeli! "Tarım mı? Maden mi?"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Afşin ve Elbistan'ın geleceğinin planlanması ve alınacak önlemler için 'meclis araştırması' istedi.

"Afşin ve Elbistan için bir karar verilmeli! "Tarım mı? Maden mi?"

"Afşin ve Elbistan için bir karar verilmeli! "Tarım mı? Maden mi?"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Afşin ve Elbistan'ın geleceğinin planlanması ve alınacak önlemler için 'meclis araştırması' istedi.

08 Eylül 2020 Salı 13:04

Afşin Elbistan bölgesindeki linyit yataklarının, kurulan ve kurulacak termik santrallerin, su kaynaklarının, yerleşim yerlerinin, tarım alanlarının genel olarak değerlendirilmesi, bölgenin geleceğinin planlanması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması isteyen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Aycan, kömür işletmelerinin bölgedeki insan yaşantısını, havayı, suyu ve toprağı olumsuz etkilediğini belirtti.

"Kahramanmaraş il olarak maden kaynakları bakımından zengin bir şehirdir. Linyit, krom, bakır, demir gibi ithalat ve ihracatta ekonomik öneme sahip olan madenler bu bölgede bulunur. Kahramanmaraş; krom, bakır, demir maden kaynakları bakımından zengin olmasına rağmen büyük çaplı bir maden işletmeciliği yoktur. Bu konuda projeler ve yatırımların değerlendirilmesi ve desteklenmesi beklenmektedir. Linyit yatakları bölge coğrafyasında zengindir. Enerji ve kömür üretimi ile ülke ekonomisini canlandırmaktadır. Afşin Elbistan bölgesinde 100 km2 alanda 3,5 milyon tonluk bir linyit kaynağı bulunmaktadır. Bu çok büyük bir kaynaktır. Bölgede Afşin Elbistan Termik Santralinin A ve B olmak üzere iki ünitesi vardır. Bunlar her biri dörder türbinli ünitelerdir ve ayrıca bunların kendi linyit alanları çalışmaktadır. Bölgede ayrıca C ve D üniteleri kamusal olarak planlanmaktadır. Ayrıca özel sektörün termik santral kurma girişimleri vardır. Bölgedeki linyit yatağının çok büyük oluşu bölgeyi tamamen kömür işletmesi, termik santral bölgesi yapmaktadır. Bölge içerisinde 250 bin nüfus yaşamaktadır. Ayrıca bölge çok önemli bir tarım arazisidir. Var olan akarsuların kullanımı da çok yönlü olarak değişebilmektedir. Kömür işletmeleri bölgedeki insan yaşantısını, havayı, suyu ve toprağı etkilemektedir. Bir karar verilmesi gerekir. Afşin Elbistan bölgesi nasıl devam edecektir. Bunun değerlendirilmesi; karar alınması ve ona göre önlem alınması gerekir."

Afşin ve Elbistan'ın geleceği için bir yol haritasının çizilmesi gerektiğinin altını çizen Aycan, bölge için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından Meclis Araştırması istedi.

Aycan, TBMM'ye sunduğu meclis araştırmasında şu ifadelere yer verdi: "Afşin Elbistan bölgesindeki linyit yataklarının, kurulan ve kurulacak termik santrallerin, su kaynaklarının, yerleşim yerlerinin, tarım alanlarının genel olarak değerlendirilmesi, bölgenin geleceğinin planlanması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326