Öztunç; “Hayvana eziyet, insana sağlıksız beslenme”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 16 soruda kamuoyu adına ülkedeki ithal hayvancılık faaliyetlerine dair şeffaflık talebinde bulunarak bilgi paylaşımı istedi.

Öztunç; “Hayvana eziyet, insana sağlıksız beslenme”

Öztunç; “Hayvana eziyet, insana sağlıksız beslenme”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 16 soruda kamuoyu adına ülkedeki ithal hayvancılık faaliyetlerine dair şeffaflık talebinde bulunarak bilgi paylaşımı istedi.

11 Mart 2021 Perşembe 14:10

Özellikle son yıllarda yurt dışından canlı hayvan ithalatı giderek artış gösteren bir hal almış durumda.

Hayvanlarda refah, hayvanın yaşamsal fonksiyonlarını oluşturan sağlık, hastalık, davranış, yetiştirme ve sürü yönelimi gibi ölçütlerin bileşkesi konumunda. Yakalanması, yüklenme aşaması, taşınma sırasında ortaya çıkan yaşamsal sorunlar ve boşaltılma safhası ise hayvanların refahlarını etkilen en önemli koşullar arasında yer alıyor.

“HAYVANA EZİYET, İNSANA SAĞLIKSIZ BESLENME”

Ülke içinde çöken hayvancılık sonrası sadece çevre ülkeler ile de kalmayıp, uzak kıtalardan hınca hınç dolu gemilerde üst üste ithal edilen hayvanlar ise mevcut durumda sağlıksız koşullar içinde, denetimsiz ve refahtan uzak bir halde sınırlarımıza girerek, aynı zamanda halk sağlığını tehdit ediyor. Canlı hayvan ithalatı hem bir canlı olan hayvana eziyet, hem de insana sağlıksız koşullarda beslenmeyi beraberinde getiriyor.

Konunun uzun süredir takipçisi olan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, a’dan z’ye tam 16 soruda Bakan Pakdemirli’den sorularına yanıt istedi.

“Ülkemizde canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?” çıkışında bulunan Öztunç’un kamuoyu adına cevap beklediği sorular aynen şu şekilde;

Hayvan taşımacılığı, 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği” ile 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe giren Sevkiyatlar yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmakta mıdır?

Liman içinde bulunan veteriner sınır noktası kontrol müdürlüklerinde görevli veterinerler, gemilerde yapılan kontroller için yeterli sayıda mıdır?

Canlı hayvanların klinik ve fiziki muayeneleri yönetmelik uyarınca belirli bir oransal yüzde yöntemi ile mi yoksa tek tek mi yapılmaktadır?

2017 yılından bu yana ülkemize kaç adet büyük ve küçükbaş besilik- kasaplık damızlık canlı hayvan ithal edilmiştir?

2017 yılından bu yana kaç kg kırmızı et ithalatı yapılmıştır?

2017 yılından bu yana Kasaplık-Damızlık ve Besilik canlı hayvan (Büyük, Küçük Baş) ithalatının toplam maliyeti nedir?

2017 yılından bu yana kırmız et ithalatının toplam maliyeti nedir?

2017 yılından bu yana ithal edilerek ülkeye getirilen hayvanların kaçı ülkemizde kalmış, kaçı yurt dışına ihraç edilmiştir?

2017 yılından bu yana ülkeye gelen canlı hayvanların ihraç edilmesinden sağlanan döviz miktarı nedir?

2017 yılından bu yana ülkemizde veteriner sağlık sertifikaları sahte çıkan sevkiyat gerçekleşmiş midir? Eğer varsa Cumhuriyet Savcılığına intikal etmiş midir? Sonuçları nelerdir?

2017 yılından bu yana Hayvancılık ile uğraşan yerli besici ve üreticiye ne kadar teşvik verilmiştir?

2017 yılından bu yana yapılan ithalatlar için harcanan döviz miktarının yerli üreticiye teşvik olarak verilmesi halinde fayda maliyet analizi yapılmış mıdır?

Türkiye’nin canlı hayvan sevkiyatlarının bir toplama merkezi haline getirilmesi projesi var mıdır?

-Eğer var ise ülkemizde Hayvancılık İhtisas Bölgesi kurulması projesi var mıdır? Var ise hangi illerde kurulacaktır?

2021 yılında kaç adet canlı hayvan ithalatı hedeflenmektedir? 2017 yılından bu yana yapılan canlı hayvan ve et ithalatı nedeniyle hayvancılığı bırakan yerli üretici sayısı kaçtır? İthalatın toplumsal maliyet analizi hesaplanmış mıdır?

Ülkemizde canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326