Türk Dermatoloji Derneği

Akne ilacını, dermatoloji uzmanı gözetiminde güvenle kullanabilirsiniz

Türk Dermatoloji Derneği

Türk Dermatoloji Derneği

Akne ilacını, dermatoloji uzmanı gözetiminde güvenle kullanabilirsiniz

15 Ağustos 2018 Çarşamba 12:18

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Güneş Gür Aksoy; ileri derecedeki aknelerde tam sonuç veren ilaçlarla ilgili yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle hastaların tedavi olmak istemediklerini belirtti. Şiddetli aknenin dıştan sürülen tedavilerle geçmediği gibi deride yaygın iz oluşmasına neden olduğunun altını çizen Aksoy şunları söyledi:

Dünyada güvenle kullanılan ilaçtan korkmayın

“Sonuç olarak hasta hem geçmeyen akneleri hem de izler yüzünden daha da deprese oluyor. İsotretinoin denen ve dünyada güvenli bir şekilde kullanılan ilaç; yalnızca deri hastalıkları uzmanınca yazılabilen orta ve şiddetli dereceli aknede çok etkilidir. Uygun dozlarda, rutin kan kontrolleri ile alındığında hastayı tamamen tedavi edecek kadar etkili bir ilaçtır. Yaklaşık 25 yıldır dünyada milyonlarca ve ülkemizde on binlerce hastada kullanılmış ve çok az sayıda hastada ciddi yan etkisi görülmüştür. Deri hastalıkları uzmanı gözetiminde kullanıldığında çok güvenlidir”

Prof. Dr. Güneş Gür Aksoy konuyla ilgili önemli soruları da şöyle cevapladı:

Tedaviden önce ne tür testler yapılmalıdır?

Tedavi öncesinde karaciğer fonksiyon testlerine ve kan yağlarına bakılmalıdır. Ortalama altı ay süren tedavi boyunca biri başlangıçta olmak üzere 2 ayda bir kez 3 kez kan tahlili yapılması yeterlidir.

İlaç ne zaman kullanılmamalıdır?

Hastada karaciğer ile ilgili geçirilmiş bir hastalık var ise bunun yanında kadınlarda emzirme ve gebelik döneminde ilaç kullanılmamalıdır. Bunun yanında tedavi süresince ve tedavi sonrasında 1 ay süreyle en az iki yöntem kullanılarak doğum kontrolü yapılmalıdır.

İlaç depresyona yol açar mı?

İsotretinoinin depresyona yol açtığına dair hiçbir tıbbi bilgi yoktur. Son yapılan çalışmalarda isotretinoinin depresyona yol açmadığı, hatta isotretinoin ile akne tedavisi sonrası depresyon belirtilerinin azaldığı bildirilmiştir. Şiddetli aknenin kişilerin öz benlik değerini düşürdüğü, depresif semptomlara neden olduğu unutulmamalıdır.

Tedavi sırasındaki yan etkiler nelerdir?

İsotretinoin kullanırken deride, dudaklarda aşırı kuruluk, saçlarda dökülme, burun kanaması, gözlerde kuruma, yanma, batma hissi görülebilir. Bu yan etkilerin hepsi geçicidir hiç biri kalıcı olmaz. İlaç kesildiğinde düzelir. Ancak tedavi sırasında görülen deri kuruluğu nemlendirici ilaçlarla kolayca tedavi edilir. Bol nemlendirici kullanımıyla tedavi desteklenmelidir.

Karaciğere yan etkileri nelerdir?

Karaciğer enzim anormallikleri isotretinoin hastalarının %15 kadarında görülse de, belirgin yükselme görülmesi (enzimlerin normalin 3 katının üstüne çıkması) ya da ilacın kesilmesini gerektirecek yükselme %1’in altındadır. Karaciğer enzim yükselmeleri bulgu vermez, kan tahlilleri ile saptanır, geçicidir ve tedavi devamına rağmen düzelebilir.

Her akne sorunu izotretinoin mi tedavi edilir?

İsotretinoin akne tedavisinde ‘altın standart’tır. Akne oluşumunun her basamağına etkilidir ve tüm basamaklara etkili tek ilaçtır. Tedavi sonrasında en uzun süre hastada tam iyileşme sağlayan ilaçtır. Şiddetli akne yanında, diğer tedavilere cevap vermeyen aknenin tedavisinde, iz bırakan akne tedavisinde ve psikolojik strese neden olan akne tedavisinde de kullanılır.

Hangi ilaçlarla etkileşme riski vardır?

İsotretinoin, bir A vitamini türevidir. Dolayısıyla beraberinde A vitamini alınmamalıdır. Bunun yanında bazı antibiotiklerle (tetrasiklin ve doksisiklin) etkileşir.Bu ilacın yanında başka hastalıklar için farklı ilaçlar kullanmak gerektiğinde mutlaka deri hastalıkları uzmanına danışmak gerekir.

Sonuç olarak İsotretinoin deri hastalıkları uzmanınca reçete edilebilen ve her ay düzenli kontrollerle kullanılması gereken bir ilaçtır. Hastaların dermatologlar tarafından tanı ve tedavisi yapıldığında son derece emniyetli, güvenilir, etkili olup akne tedavisinde altın standart bir ilaçtır.

Son Güncelleme: 15.08.2018 12:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326