Türkiye'de, her 10 kişiden biri bu virüsü taşıyor

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 'Dünya Hepatit Günü' olarak belirlenen 28 Temmuz, tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

Türkiye'de, her 10 kişiden biri bu virüsü taşıyor

Türkiye'de, her 10 kişiden biri bu virüsü taşıyor

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 'Dünya Hepatit Günü' olarak belirlenen 28 Temmuz, tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

28 Temmuz 2017 Cuma 14:33

Dünyada her 3 kişiden biri, ülkemizde her 10 kişiden biri Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hepatit; karaciğer iltihabı anlamına gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında sarılık hastalığı olarak da bilinir.  

Çoğunlukla virüslerden bulaşan Hepatit hatalığının bilinen 7 türü bulunuyor. A, E, F tipi hepatitler, virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile B, C, D, G türü hepatitler ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla insanlara bulaşıyor.

Hepatit A, Hepatit A virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında sık görülür. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır.

Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir. Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli Hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir.

Hepatit B ve Hepatit C hastalıklarının bulaşma yolları şunlardır:

Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma

Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb) mikrobun bulaşması

Cinsel ilişki

Hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşma

Hepatit B Risk Grupları:

Hepatit B\'li anneden doğan bebekler,

Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temas edenlerden aşısız olanlar,

Çok sayıda cinsel eşi olanlar ve para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar,

Kan ve kan ürünleri kullananlar,

Hemodiyaliz uygulanan kişiler,

Damar içi ilaç bağımlıları,

Hasta ve hasta çıkartıları ile teması bulunan tüm sağlık personeli

Toplu halde bulunulan yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri, v.b.) yaşayanlar,

Steril olmayan aletlerle yapılan sünnet ve kulak delme gibi işlemler de Hepatit B\'nin bulaşması için önemli bir risk oluşturmaktadır

Berberler, kuaförler, manikür-pedikürcüler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler de risk grubunda yer almaktadır.

Hepatit B ve Hepatit C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar şunlardır:

Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılmalı,

Dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalı,

Berbere gidildiğinde kullanılmamış traş bıçağı ve steril edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalıdır,

Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır,

Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalı,

Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalı,

Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalı,

Ailede (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda) sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırmalı,

Aşılanma:

Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Ülkemizde Hepatit A aşısı, çocuklara 18. ay ile 24. ayda ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı da güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı, 1998 yılından beri her yeni doğan bebeğe ücretsiz olarak doğum yapılan hastanelerde ve aile hekimliğinde uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı bebeklere doğumda, 1.ayın sonunda ve 6.ayın sonunda; çocuklara ve risk grubunda olan kişilere 0.-1.-6. aylarda toplam 3 doz ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Hepatit C hastalığına karşı aşı henüz bulunmamaktadır.

Hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamaları kendileri ile çevresinin sağlığı açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326