Oyumuzu nasıl kullanmalıyız ?

   YSK tarafından 4 gün sonra yapılacak olan 2018 Türkiye Genel Seçimlerine ilişkin ‘’Sandık Kurullarının Oluşumu ve Görev Yetkileri’’ genelgesi yayınladı. Bu genelge ile 24 Haziran’da geçersiz sayılacak oy zarflarının maddeleri şu şartlarla sıralandı:

Oyumuzu nasıl kullanmalıyız ?

Oyumuzu nasıl kullanmalıyız ?

   YSK tarafından 4 gün sonra yapılacak olan 2018 Türkiye Genel Seçimlerine ilişkin ‘’Sandık Kurullarının Oluşumu ve Görev Yetkileri’’ genelgesi yayınladı. Bu genelge ile 24 Haziran’da geçersiz sayılacak oy zarflarının maddeleri şu şartlarla sıralandı:

21 Haziran 2018 Perşembe 11:08

a-)Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan

b-) Türkiye Cumhuriyeti YSK filigramı olmayan kağıttan imal edilmiş olan

c-) Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmayan

d-)Üzerinde  İlçe Seçim Kurulu mührü olmayan

e-)Üzerinde sandık kurulu mührü olmayan

f-)Tamamı yırtılmış

g-)Üzerinde İlçe Seçim Kurulu sandık mührü dışında herhangi bir mühür imza işaret olan zarflar geçersiz sayılır.

Genelgenin yanı sıra vatandaşların seçim sırasında dikkat edilmesi gerekenleri YSK açıkladı.

-Yapılacak olan çifte seçimde vatandaşlar 08.00-17.00 arasında seçmen kağıtlarında belirtilen yerlerde oy kullanacak.

-Oy verme kabinine gidecek olan seçmen cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı,siyasi parti,ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ‘’TERCİH’’ veya ‘’EVET’’ mührü basılması gerekecek.

-İttifak alanı içerisinde ‘’EVET mührünün bir siyasi partiye ayrılan alana hem bir de ittifak unvanı bölümüne, ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partilerin cetveldeki sütununa işaretlenecek

Oy kullananlara seçim günü için ;

-Oy kullanma işlemi işlemi için daha öncesinden nerede ve kaç numaralı sandıkta oy vereceğinizi gösteren seçmen bilgi kağıdınızı yanınıza alın.Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayan seçmenler YSK sayfasından ’’ Nerede Oy Kullanacağım’’ sekmesinden sorgulama yaparak seçmen bilgi kağıdının dökümünü alabilir.

-Oy verme işlemi sırasında kabine cep telefonunu ile girilmesi yasak olduğu için telefonunuzu sandık kuruluna teslim etmeniz gerekmektedir.

-Oy verme kabinine gittiğinizde TC kimlik numarasını taşıyan kimlik kartı ve seçmen bilgi kağıdınızı sandık kuruluna vermeniz gerekmektedir.

-Sandık kurulunca adınız seçmen listesinde bulunduktan sonra oy verme işlemine geçebilirsiniz.Oy pusulasında sandık kurulu mührü dışında mühür ya da işaret olup olmadığını kontrol edin.

-Oy verme kabinine geçince cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliğine ilişkin oy pusulalarına ‘’EVET’’ ya da ‘’TERCİH’’ mühürünü, dışarı taşırmadan basarak oy kullanmalısınız. Oy pusulalarını düzgün bir şekilde katlayın ve aynı zarfa koyarak yapıştırın.

-Zarfı bizzat kendiniz sandığa atın. Seçmen listenizde ki adınızın karşısına oy kullandığınıza dair imzanızı atın.İmza atmayı bilmeyen ya da herhangi bir engeli bulunanlar için sol elinin başparmağı bastırılır.

-İmzadan sonra sandık kurulu başkanına mühürü teslim edin.Olası bir ikinci tura kalma durumu için sandık kurulu başkanından arka yüzü imzalanmış mühürlenmiş seçmen bilgi kağıdını ve kimliğinizi geri alın.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326