Gezginler Ters Lale peşinde!

Bu sene ilki planlanan 1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Gezginler Ters Lale peşinde!

Gezginler Ters Lale peşinde!

Bu sene ilki planlanan 1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşü gerçekleştirildi.

12 Nisan 2018 Perşembe 09:43

Afşin Eshab-ı Kehf Gönül Elçileri Derneği (GÖNÜLDER) tarafından 1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde Eshab-ı Kehf külliyesi'ni tanıtmak için toplamda 14 ilde tanıtım gerçekleştiren Afşin Eshab-ı Kehf Gönül elçileri Derneği üyeleri Afşin Eshab-ı Kehf külliyesinden sonra en büyük değer olan Ters Lale ile tanışmak amacıyla düzenlenen 1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşü programı düzenledi.

Pazar günü saat 9.30 da gerçekleşen programa Kahramanmaraş Dağcılık Kulübü (KADAK) üyeleri, Elbistan Hakan Coşkun Dağcılık Kulübü (EDK) üyeleri, Afşin Halk Ozanları Derneği üyeleri,Afşin İş Kadınları Derneği (AFİKAD) üyeleri, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Afşin Temsilciliği üyeleri,Afşin Sanayici ve Esnaflar Derneği (SES-DER) üyeleri, Afşin Fotoğrafçılık Kursu üyeleri, Kahramanmaraş Amatör Fotoğrafçılar Derneği üyeleri ve çok sayıda doğasever katıldı.

Tanır'a kadar araçlarla giden ekipler burada önce Tanır'da bulunan Ayrandede Şelalesi'ni gezdiler.

Daha sonra ise Ters Lalenin bulunduğu bölgeye 4 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sonunda Dağlıca Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Söğüt Köprüsü'nde Mola verildi.

Afşin de yetişen Ters Lalenin korunması ve Ters Lalenin bulunduğu bölgeye dikkat çekmek amacıyla yapılan yürüyüş etkinliğinde katılan tüm gruplar ayrı ayrı en Sarp kayalıklarda yetişen Ters Laleleri yerinde ziyaret ederek görme imkanı buldu.

Afşin Eshab-ı Kehf Gönül Elçileri Derneği (GÖNÜLDER) Başkanı Hüseyin Bozkurt, burada yaptığı konuşmada Ters Lalelerin ilçemizde patenti alınacak kadar fazla olduğunu ilçemize açılacak olan bir Turizm koridorunda Eshab-ı Kehf külliyesinden sonra en büyük değer olduğunu ve Ters Lalelerin de sürekli söküp götürülmemesi için bir koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.

Ters Lale yürüyüş etkinliğinde Bir de "Termik Santrallere Hayır" konulu basın açıklaması gerçekleşti. Elbistan Hakan Coşkun Dağcılık Kulübü (EDK) üyeleri tarafından bölgenin doğasına zarar veren termik santrallerin bölgeye yapılmaması konusunda bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Elbistan Hakan Coşkun Dağcılık Kulübü adına yapılan Basın açıklamasında, Bu gün endemik bitkilerden Afşin'in Maravuz Mahallesinde yetişen, tabiat harikası ve mutlaka korumaya alınması
gereken bitkilerden, 'Ters Lale' diye adlandırılan bitkinin tanıtılmasına katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Tabiatın güzelliklerini tanıtan, korunup kollanılması için tüm insanlığı uyaran bu doğa sevgisini takdir etmemek mümkün değildir. Tabiatı ve doğayı sevmenin karşılığı yoktur. Herhangi bir maddi değerle kıymetlendirilemez. Para pul ile ölçülemez. Gönül işidir çünkü.Dünya temiz enerjiye yöneliyor. Biz neden yönelmeyelim. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanalım.Biz Hayatı Ve Doğayı Koruma Platformu olarak enerjiye değil, kirli enerjiye karşıyız. Halkın sağlığını, tabiatı tehlikeye atmayan her türlü enerjiye tarafız.Biz ÇED kanun ve mevzuatlarının gerçekten uygulanmasına tarafız. Bu kanunların tahrif edilmesine karşıyız.
Tüm doğaseverlerini, Termik santrallerinin zararlarını görmeye, bölgeye yapılmak istenen yeni termik santrallerine
karşı çıkmaya, dava sürecimize destek vererek müdahil olmaya çağırıyor,Herkese saygılar sunuyoruz denildi.

Afşin Ters Lalesine Özel türkü besteleyen Afşin Halk Ozanları Derneği üyeleri Ters Lalelerin  bulunduğu bölgede Afşin Ters lalesi türküsünü hep birlikte seslendirdiler.

1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşüne Kahramanmaraş'tan katılan Kahramanmaraş Amatör Fotoğrafçılar Derneği üyeleri profesyonel anlamda Ters Lalelerin fotoğraflarını çekti.

Kahramanmaraş Eshab-ı Kehf Afşinliler  Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,Eshab-ı Kehf Sanat Atölyesi projesi kapsamında  Fotoğrafçılık Kursu üyeleri de etkinliğe katılarak Ters Lalelerin son günlerini fotoğrafladı.

Afşin İş Kadınları Derneği (AFİKAD) üyeleri toplu olarak katılmış oldukları 1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşünde çay demleyip Hurman Çayı kenarında sohbet ettiler.

1. Geleneksel Afşin Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşüne flamalarıyla katılan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Afşin Temsilciliği üyeleri de Ters Laleyi yerinde Gören ve fotoğraflayan ekipler arasındaydı.

Afşin de yıllardır Doğa yürüyüşü gerçekleştiren ve kendilerini hava,doğa ve tava grubu olarak adlandıran Afşin Doğa Grubunun genç üyeleri de Afşin Ters Lalesi yürüyüşünde en ön sıralarda yer aldı.

Afşin Eshab-ı Kehf Gönül Elçileri Derneği (GÖNÜLDER) tarafından organize edilen 1. Afşin Geleneksel Ters Lale Kültür ve Sanat Yürüyüşünün geleneksel hale getirileceği bildirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326