Kahramanmaraş’ın bu Mahallesi’nde soy isimler iştah açıyor!

Kahramanmaraş’ın 4 bin nüfuslu Fatmalı Mahallesi’nde yaşayanların soy isimleri meyve veya sebze isimlerinden oluşuyor.

Kahramanmaraş’ın bu Mahallesi’nde soy isimler iştah açıyor!

Kahramanmaraş’ın bu Mahallesi’nde soy isimler iştah açıyor!

Kahramanmaraş’ın 4 bin nüfuslu Fatmalı Mahallesi’nde yaşayanların soy isimleri meyve veya sebze isimlerinden oluşuyor.

21 Eylül 2019 Cumartesi 13:33

Kavun, kapuz, kabak, incir gibi birçok meyve ve sebzenin ismi yıllar önce Fatmalı’da yaşayanlara soy isim olarak verildi. Bu soy isimleri eski nesil kabulleniyor ancak eğitim ve çalışmak için mahalleden ayrılan gençler bu isimleri kabullenemiyor hatta bazıları soy isimlerini bile değiştiriyor.

Mahallenin geçim kaynağı geçmişten günümüze meyve ve sebzeydi. 1934 yılında çıkan kanunla birlikte mahalle sakinleri yetiştirdikleri ürünleri soy isimleri olarak aldı.

Hayri Kabak, soy isim belirlemeye gelen memurların vatandaşların istekleri doğrultusunda belirleme yaptıklarını söyleyerek: ‘’Eskiden soy isimler yazılırken babamın amcası vardı. Sizin soy isminizi ne yazalım diyorlar. Oda bizimde soy ismimizi Portakal yaz demişler. ‘’

Mahallede yaşayan bir diğer vatandaş Mustafa İncir de bölgede çok fazla meyve ve sebzenin yetiştiğini bu sebeple soy isimlerinin bu şekilde konulduğunu ifade ederek ‘’Soy isim kanunu çıktığında, arkadaşlar buraya geliyorlar. O dönemde kavun karpuz, incir, üzüm çok bulunduğu için bu soy isimler oradan yerleşmiş mahallemize’’

Arif Fındık’ta zamanında gelen memurların vatandaşların talepleri ile soy isimleri belirlediğini belirterek ‘’O zamanlarda komşular bir birlerine giderek sizin soy isim ne yazdılar diye sormuşlar. Onlarda bizimkini incir yazdılar yada kavun yazdılar demişler onlarda o zaman bizimkini de kavun yazsınlar diyerek soy isimler belirlenmiş ‘’ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşayan vatandaşların da başlıca gelir kaynakları arasında incir, üzüm, kavun, karpuz, kabak gibi birçok meyve sebze üretiliyor.

Bazıları da soy ismi neyse o meyve yada sebzeyi üreterek geçimini sağlıyor. Köyün eski sakinleri her ne kadar soy isimlerinden memnun olsa da yeni nesil bunu pekte kabullenemiyor. (TRT HABER)

Son Güncelleme: 21.09.2019 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326