Keçeye Adanan 57 Yıl

Kahramanmaraş’ta keçe ustası iki ortak, 57 yıldır aynı kaderi paylaşıyorlar.

Keçeye Adanan 57 Yıl

Keçeye Adanan 57 Yıl

Kahramanmaraş’ta keçe ustası iki ortak, 57 yıldır aynı kaderi paylaşıyorlar.

09 Ekim 2018 Salı 13:27

Kahramanmaraş’ta 1960 yılında tabakhanede 8  yaşında tanışarak beraber çıraklığa başlayıp daha sonra ortaklaşa tezgah kuran iki kafadar usta, 58 yıldır hiç ayrılmadan keçe dokuyorlar.

Onikişubat İlçesi İstasyon Mahallesindeki mütevazi tezgahlarında koyun ve kuzu yününden keçe dokuyan ustalar, hem hayatlarından hem de ortaklıklarından oldukça memnunlar. Kahramanmaraş’ta 57 yıldır Keçecilik mesleğini yaparak geçimlerini sağlayan Şevket Ertürk ve Ahmet Tutma, mesleklerini artık hobi ve spor amacıyla yapıyorlar. Toz toprak içinde çalışmalarına rağmen, bu yaşa geldiklerini, hiç hastalanmadıklarını ve doktora gitmediklerini ifade eden ustalar, sıhhatlerini spora borcu olduklarını söylediler. Birbirlerinden ayrılmamak ilerleyen yaşlarına rağmen sabahın ilk ışıklarında açtıkları tezgahlarını, geç vakitlere kadar sürdürüyorlar. Soğuğa karşı güçlü yalıtım özelliği ve dayanıklılığından dolayı geçmişten günümüze kadar kullanılıyor.

Özellikle Kahramanmaraş’ın geleneksel giysilerinden olan ve başa giyilen keçe külah, çobanların giydiği kepenek, Maraşlı keçeciler tarafından elde edilerek üretiliyor. Ustaların binbir emek vererek ürettikleri keçeler, makineden çıkan yumuşak ve ayrıştırılmış yünlerle yerde bir naylon üzerine serilmektedir. Serme işleminden sonra naylon yuvarlanarak aradaki yün sıkıştırılmakta ve düzleştirilmektedir. Daha sonra depik makinesine girmekte, oradan da tezgaha geçerek su ve sabunla ıslatılıp yuvarlanarak pişirim işlemi yapılmaktadır. Su ve sabun yünün kaynaşmasını, birleşmesini, düzleşmesini ve yumuşamasını sağlamaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326