Bakan açıkladı! Tekke’de Kentsel Dönüşüm Devam Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, "Güvenli bölgede 1 milyon Suriyeli kardeşimizi yurtlarında, ana vatanlarında yaşatacak, annelerin, çocukların mutlu ve huzurlu şekilde yaşayacakları projeyi gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.

Bakan açıkladı! Tekke’de Kentsel Dönüşüm Devam Edecek

Bakan açıkladı! Tekke’de Kentsel Dönüşüm Devam Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, "Güvenli bölgede 1 milyon Suriyeli kardeşimizi yurtlarında, ana vatanlarında yaşatacak, annelerin, çocukların mutlu ve huzurlu şekilde yaşayacakları projeyi gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.

22 Ekim 2019 Salı 18:21

Bakan Kurum, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan'ı makamında ziyaret ettikten sonra Valilik İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Kurum, 9 Ekimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na, varılan mutabakat sonrasında 120 saat süreyle ara verildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"120 saat içinde güvenli bölge dediğimiz yaklaşık 32 kilometre derinlikteki bu alanda, buranın boşaltılarak mazlum Suriyeli kardeşlerimizin yerleştirilmesi ki ilk etapta 1 milyon nüfus, 140 köyden oluşan 5 bin nüfuslu köyler... Yaklaşık 700 bini köyde, 10 ilçede, 300 bini de ilçe merkezlerinde olmak üzere 1 milyon mazlum Suriyeli kardeşimizin yerleştirilmesi amacıyla bu harekatı başlattık ve inşallah sahadaki zaferimizi masada da kazanmak ve başkomutanımızın, liderimizin kararlılığıyla bu sürece getirdik. İnşallah bugün akşam itibarıyla temizlenmiş olan bu güvenli bölge içine artık Suriyeli kardeşlerimizi yerleştirmek, iskan etmek ve bölgeye her zaman yaptığı gibi Türk ordusunun huzur barış ve mutluluk getirmesi amacıyla bu operasyon bitmiş, tamamlanmış ve amacına erişmiş olacak. Bu operasyon vesilesiyle şehit ve gazilerimiz oldu. Bir şehidimiz de Hacı Bebek Kahramanmaraşlı. Bu vesileyle Kahramanmaraşlı kardeşlerimize, ailesine ve Türkiye'ye başımız sağ olsun diyorum."

Bir gazetecinin Suriye'de güvenlik bölge oluşturulması korusunda bakanlığın ne gibi çalışması olacak sorusu üzerine Kurum,  şunları kaydetti:

"Buna ilişkin Toplu Konut İdaresi Başkanlığımıza çalışma talimatı verdik. Hem yerleşim alanları hem bu alanların ihtiyaçları hem de bölgenin yapısı ve mimarisine uygun şekilde projelendirme sürecimiz devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız hem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda hem de yaptığı ikili görüşmelerde dünya liderlerine, bu bölgede bizim huzur, güvenlik ve barış getirmek için ve 1 milyon Suriyeli kardeşimizi yerleştirmek için böyle bir çalışma yaptığımızdan bahsettiler. Görüşmelerle herkes genel itibarıyla böyle bir projenin doğru olduğunu söylediler. İnşallah tüm ülkeler bir araya gelmek suretiyle de bu güvenli bölgede 1 milyon Suriyeli kardeşimizi yurtlarında, ana vatanlarında yaşatacak, annelerin, çocukların mutlu ve huzurlu şekilde yaşayacakları projeyi gerçekleştirmek istiyoruz."

Şehirlere ziyaretlerini sürdürdüğünü ifade eden Kurum, Kahramanmaraş'ta da önemli kararlar aldıklarını ilk olarak Yusuflar Mahallesi'nde 24 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesine başladıklarını ve iki etap şeklinde bu projeyi 2020'nin ilk çeyreğinde yapacaklarını söyledi.

Kurum, kentteki Gaybar Mahallesi'nin heyelan riski altında, deprem bölgesinde yer aldığını aktararak, "Şehirlerimizde kentsel dönüşüm sürecini yürüteceğiz. Bu bölgede kesin incelemeler yapacağız. Heyelan riski altında bulunan yaklaşık 300 vatandaşımızı hızlı bir şekilde taşınma sürecini gerçekleştireceğiz. Onlara da yine üreteceğimiz rezerve konutlar vermek suretiyle heyelan riski altındaki alanların boşaltılmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Toplu Konut İdaresi eliyle kentte Millet Bahçesi'nin de yapılacağını belirten Kurum, "Millet Bahçesinde vatandaşlarımız 7 gün 24 saat vakit geçirecekler. İçinde her türlü aktivite olacak. 2020 yılı içinde büyük bölümü tamamlanır. 2021'de Millet Bahçesi'ni açmayı planlıyoruz." dedi.

“ÖNSEN’DE YENİ BİR YERLEŞİM ALANI KURULACAK” Yine önemli olduğunu düşündüğümüz Önsen’de Kurtlar Mahallesi var, burada da rezerv konutlar üreteceğiz. Hem heyelan riskindeki vatandaşlarımız için hem kentsel dönüşümdeki vatandaşlarımızın rezerv alanlardaki konutlara taşınma süreci için rezerv konutlar yapacağız. Vatandaşlarımızın Önsen Köprüsü olarak bekledikleri köprüyü de bakanlığımız TOKİ eliyle yapacak ve burada da Kahramanmaraş’ın geleceğine dair yeni bir yerleşim alanını kazandırmış olacağız. Bu da Kahramanmaraş’ın geleceği adına önemli bir süreç. 

 “BÜYÜKŞEHİR’E 30 MİLYON TL KREDİ DESTEĞİ”

Belediyemizin ihtiyaçlarına binaen asfalt ve ulaşım işleri için 31 Mart sürecinde vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmek adına 30 milyon TL kredi desteği vererek, belediyemiz acil ihtiyacı olan tüm mahallelerimizde asfalt ve yol alt yapı işleri yapmak suretiyle hızlı bir şekilde yapım sürecine girecek. 

“5 İLÇEYE KATI ATIK ENTEGRE BERTARAF TESİSİ YAPILACAK”

Elbistan, Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçelerinde Katı Atık Entegre Bertaraf Tesisi’ni 2020 yılı Mayıs içerisinde ihalesini yapacağız. Projemizin değeri 100 milyon TL. Yine Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi ihalesini de süreç içerisinde yapacağız o da, 150 milyon TL’lik yatırım değeri olan önemli bir proje olacak. Bu projeyi de 2020 yılı içerisinde başlamak ve en kısa sürede vatandaşlarımıza kazandırmak üzere bu süreci de yürüteceğiz. 

“AKSU ÇAYI’NI KURTARMAK ADINA PROJEYE BAŞLAYACAĞIZ”

Şehrimizin içinde bulunan Aksu Çayı’nın kirliliği söz konusu. Aksu Çayı’nın yine milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde arkadaşlarımız geldiler ve burada tespitlerini yaptılar. Şuan itibariyle o bölgede çarpık sanayileşmeden kaynaklı 51 tane sanayi tesisimiz var. Bu 51 sanayi tesisinin 43’ü maalasef mevzuata uygun hareket etmiyor. 8’i mevzuata uygun, 43’ü ise mevzuat dışında. Ya kapasitesi yeterli değil ya da mevcut arıtma tesisi tam anlamıyla işlevini yerine getirmiyor. Bu hafta itibariyle bütün tesislere arkadaşlarımız denetimlerini sık bir şekilde yapacaklar. Mevzuattan kaynaklı veya işletmelerden kaynaklı eksiklikleri bildirecek, cezai işlemler bu hafta sonu içerisinde uygulanacak. Kendilerine bir yıl süre vereceğiz, bu bir yıl içerisinde Valiliğimiz koordinasyonunuda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte OSB’nin ki bunlarla ilgili de 3 tane ıslah OSB oluşturma projesinde süreç devam ediyor. Ancak bu süreç bitsin veya bitmesin biz Aksu Çayı’nı kurtarmak adına bu projeleri başlatacağız. Yaklaşık 200 milyon TL değerinde Entegre Atıksu Arıtma Tesisi ihtiyacı var, bu ihtiyaç kapsamında bir kısmını sanayicimizin karşılayacağı, bir kısmını Büyükşehir Belediyesi’nin karşılayacağı, bir kısmının Valiliğimizin ve bakanlığımızın karşılayacağı yani masanın her tarafından bir elin tutacağı önemli bir projeyi de hep birlikte hayata geçireceğiz ve Aksu Çayı’nı bu arıtma tesisinin yapılmasıyla birlikte eski özlediğimiz sürecine sokmuş olacağız. Bu projeyi de kararlı bir şekilde yürüteceğimizi buradan bildirmek isterim. 

“KAPALI ÇARŞI ETRAFINDA BİR SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA”

Kahramanlıklarıyla meşhur şehrimizde yine Kapalı Çarşı etrafında bir sokak sağlıklaştırma, tarihin, atalarımızın bize bıraktığı o tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracak sokak sağlıklaştırma ihya projesi yapacağız. Bu proje kapsamında Kapalı Çarşı’daki dükkanların cephesi, tabelaları, kaldırımı, aydınlatması, çatılarının yenilenmesi suretiyle projeyi gerçekleştireceğiz ki proje kapsamında 6 milyon TL’lik bir kaynağın 3 milyon TL’sini hibe, 3 milyon TL’sini de kredi desteği olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi İller Bankası Genel Müdürlüğü ile birlikte bu projeyi de gerçekleştirecek. 

“BAHTİYAR YOKUŞU’NDA İKİNCİ ETAP BAŞLAYACAK”

Yine Dulkadiroğlu Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Bahtiyar Yokuşu olarak bilinen alanda ikinci etap çalışmalarına başlayacağız. Bu proje kapsamında da 3 milyon TL kaynağın, 1,5 milyon TL’si hibe olmak üzere Dulkadiroğlu Belediyesi’ne aktarmak suretiyle Ulu Cami, Kapalı Çarşı ve Bahtiyar Yokuşu arasındaki tarihimizi gün yüzüne çıkararak sağlıklaştırma projesinin büyük bir kısmını da bu sayede çözmüş olacağız. 

“AFŞİN’DE KENTSEL DÖNÜŞÜME 15 MİLYON TL DESTEK”

Afşin Belediyesi’nin bizden Yediuyarlar İş Merkezi’ndeki kentsel dönüşümle ilgili yardım talebinde bulundular, biz de kent merkezindeki yaklaşık 5 bin metrekarelik alandaki kentsel dönüşüm projesi için bir kısmını hibe olarak verdiğimiz 15 milyon TL’lik krediyi de Afşin Belediyesine vereceğiz ve ilçe merkezindeki o önemli kentsel dönüşüm projesini gerçekleştireceğiz. Karaelbistan kentsel dönüşümü için yine Elbistan Belediyemize bu dönüşümün finanse edilebilmesi ve rezerv konut üretilebilmesi amacıyla 366 bin metrekare arsayı rezerv alan olarak Elbistan Belediyemize tahsis edeceğiz ve buraya bin adet rezerv konut üretmek suretiyle dönüşüm sürecini gerçekleştireceğiz. Elbistan Pınarbaşı çok önemli bir sit alanımız. Bu alanı genişletmek suretiyle özel çevre koruma bölgesi ilan etmek üzere çalışmalarımızı başlattık ve Ceyhan Nehrinin doğduğu alana da 100 bin metrekarelik bir millet bahçesini Elbistan’a bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızla yapacak ve en kısa zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 

“ELBİSTAN’DA TARİHİ KENT MERKEZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK”

Elbistan’ın tarihi kent merkezini gün yüzüne çıkarmak amacıyla orada eski şehri canlandıracak yine o Ceyhan Nehrinin güzergâhı dâhil tüm iyileştirmelerinin yapılacağı proje içinde 3 milyon TL’si hibe olmak üzere 6 milyon TL’lik krediyi Elbistan Belediyemize aktardık. Tüm ilçelerimizin hem millet bahçesi hem çevre düzenlemesi hem o tarihimizi gün yüzüne çıkaracak projeleri içinde talep ettikleri temizlik araçları noktasındaki projelere hem teknik hem de maddi destek vermek suretiyle Kahramanmaraş’ımızı inşallah 2023 yılına geldiğinde marka şehir yapacak projelerin adımlarını bugün masa etrafında attık. Yine Organize Sanayi Bölgesindeki Aksu Çayımızın temizliği için ziyaretlerimiz olacak.

“TOKİ’YE ÇALIŞMA TALİMATI VERDİK”

Güvenli bölge içerisinde Suriyeli kardeşlerimizi yerleştirmek amacıyla bir çalışma yaptık. Toplamda bir milyon nüfusu güvenli bölgeye yerleştirmek istiyoruz. Buna ilişkin TOKİ Başkanlığımıza çalışma talimatı verdik. Hem yerleşim alanları hem yerleşim alanlarının ihtiyaçlarını hem bölgenin yapısına uygun bir şekilde projelendirme sürecimiz devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hem BM Genel Kurulunda hem de yapmış olduğu ikili görüşmelerde dünya liderlerine bu bölgede huzur, güvenlik ve barış getirmek için ve bir milyon Suriyeli kardeşimizi yerleştirmek için böyle bir çalışma yaptığımızdan bahsettiler. 

“DOĞANIN, HAVANIN KİRLENMESİNE MÜSAADE ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ”

Bizim bir çevre mevzuatımız var. Biz hem Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi hem Sayın cumhurbaşkanımızın himayelerinde birçok çevre projeleri yürütüyoruz. Sıfır Atık Projemizde bu anlamda Türkiye’nin bugüne kadar gelmiş geçmiş en önemli çevre projesidir. Diğer taraftan korunan alanlarımızın sayısını artıyoruz. Her şehrimize millet bahçeleri yapıyoruz. Artık şehirleri geçtik, ilçelerimize millet bahçeleri yapıyoruz. Hava kirliliği noktasında büyük bir mücadelemiz var. Derelerimizin ıslahı, yine iklim değişikliği noktasında dere güzergâhında yapılaşma noktasında o yapılaşmaların kaldırılmasıyla ilgili projelerimiz var. Ne Kahramanmaraş’ta ne de Türkiye’nin başka bir yerinde çevrenin doğanın, havanın kirlenmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Eğer bizim yönetmeliklerimiz çerçevesinde çevreyi kirleten bir tesis, kuruluş, yapı, işletme varsa o işletmeye de gerekli ceza işlemini yaparız, uyarırız. Ceza-i işlem neticesinde de eksiklikler yerine getirilmiyorsa kapatma cezası dâhil her türlü işlemi yaparız. Buna ilişkinde arkadaşlarımız saha da incelemelerini yapıyorlar ve eğer incelemeler neticesinde eğer bir eksiklik söz konusu olursa bu mevzuat çerçevesinde gerekli ceza işlemleri yaparız. 

“51 TESİS MEVZUATIMIZA UYACAK”

Bizim hedefimiz 2020 yılı içerisinde Aksu Çayı için ihtiyaç olan entegre artırma tesisinin inşaat sürecine başlamak. Diğer taraftan mevcuttaki o 51 tesis bizim mevzuatımıza uygun hareket etmek zorundadır. Buna ilişkin gerekli tebligatları bu hafta kendilerine yapacağız ve onlarda yeni arıtma tesisi çözülene kadar tedbirlerini almak zorundalar. Biz arıtma tesisi yok diye çayımızın kirlenmesine müsaade edemeyiz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326