Balcıoğlu, ‘Kahramanmaraş’ın sahip olduğu büyük potansiyeli dünyaya açacağız’

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) “Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh” sosyal sorumluluk projesi yapılan açılış toplantısıyla start aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Kahramanmaraş’ın sahip olduğu büyük potansiyeli dünyaya açacağız.” dedi.

Balcıoğlu, ‘Kahramanmaraş’ın sahip olduğu büyük potansiyeli dünyaya açacağız’

Balcıoğlu, ‘Kahramanmaraş’ın sahip olduğu büyük potansiyeli dünyaya açacağız’

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) “Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh” sosyal sorumluluk projesi yapılan açılış toplantısıyla start aldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Kahramanmaraş’ın sahip olduğu büyük potansiyeli dünyaya açacağız.” dedi.

12 Ekim 2021 Salı 13:24

‘X’ kuşağının bilgi, beceri ve tecrübelerini ‘Y’ ve ‘Z’ kuşaklarına aktarmayı, Kahramanmaraş’ın zenginliklerini ve girişimcilik potansiyelini gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen proje kapsamında, girişimcilik ruhunu yeni nesillere aktarmak ve toplumsal değerleri; iyi ahlak, adalet ve güven duygularının genç nesilde pekişmesini sağlayarak, toplumun çimentosunu oluşturan birlik ve beraberliği sosyal ve inovatif girişimcilikle destekleyerek sosyoekonomik ve kültürel kalkınmaya daha fazla katkı sağlanması amaçlanıyor.

Projenin açılış toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşu yöneticileri katıldı. KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, Kasiad Başkanı Mikail Utlu, Müsiad Kahramanmaraş Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, Tümsiad Kahramanmaraş Başkanı Adnan Toprak, KMTSO Meclis ve meslek komitesi üyeleri ile Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ve kurul üyeleri, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ve kurul üyeleri ile Genç Kasiad, Genç Müsiad ve Genç Tümsiad üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu şunları söyledi: “Kahraman sanayici ve iş adamları, dün cephede verdiğiniz mücadele neyse bugün de benzeri bir mücadele veriyorsunuz. Ekonomi, faiz, hammadde, hammadde fiyatları, Dolar, Euro vb. bir dünya konu. Bunların en kötüsü ise geçen yıl yaşadığımız pandemi başlangıcıydı. Evlerimize kapandığımız bir dönem yaşadık. Şükürler olsun bu dönemde de biz yine yılmadan, ayakta kalmaya devam ettik. Bu döneme rağmen Kahramanmaraş’ta ihracatımız en yüksek aylık ihracatımız 85-90 milyon dolar olmuştu. 3 yıldan beri İhracat Destek Ofisimizi kurmakla başladığımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla can siperhane koşturduğumuz konuda her ay başka bir başarıya imza attık. Geçen ay 135,1 milyon dolar ihracat yaptık. Yüzde 72 artış oldu.”

Balcıoğlu şöyle devam etti: “Hedefimizi 2023’te 5 milyar dolar ihracat olarak belirledik. 5 milyar dolar koyduğumuz hedef uçuk kaçık bir hedef değil. Biz denizi olmayan balık ihracatçısı bir iliz. Ama rakamlarda bir tek balık ihracatımız yok. Çünkü balık burada üretiliyor, burada işleniyor. Rusya ile kriz yaşadığımızda bir tek domates bile Rusya’ya satamadığımız günlerde bizim Kahramanmaraş balık satışımız hiç aksamadı. Hiçbir şey almayan Rusya balığımızı aldı. Ayrıca İstanbul’dan sonra en çok altın işleyen kentiz. Dünyanın neredeyse birçok ülkesine altın gönderiyoruz. Artık Kahramanmaraş bir tekstil kenti olmanın ötesine geçti. Geçen hafta İhracat Destek Ofisi’nden arkadaşlarımız bir projeyle Bakanlık desteğiyle 13 arkadaşımızı Özbekistan’a götürdüler. Özbekistan’da tespit ettikleri bire bir müşterilerle konuşup, tekstil makinesi ihraç etmeye başlayacağız. Artık kumaşla beraber makine de göndereceğiz.”

“Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh” sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgiler veren Balcıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım kentinden bölgesinin sanayi, ticaret ve düşünce ve edebiyat merkezine dönüşen modern bir kent Kahramanmaraş. Aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırım için harcayan, var gücüyle üreterek, istihdam alanlarını genişleterek ve yeni pazarları keşfederek Türkiye’nin gücüne güç katan bir müteşebbis ruh. Bu ruh ve çalışma azmi, şehrimizin genlerinde adeta atalarımızın bir mirası gibi bize her zaman güç veren en kıymetli hazinemiz. Bu proje ile en kıymetli hazinemizi, müteşebbis ruhu toplumsal değerlerimizle harmanlayarak yeni nesillere aktarmak, toplumumuzun çimentosunu oluşturan birlik ve beraberliğimizi sosyal ve inovatif girişimcilikle destekleyerek ülkemizin ve şehrimizin sosyoekonomik ve kültürel kalkınmasında daha fazla katkı sahibi olmak ve Kahramanmaraş’ın sahip olduğu büyük potansiyeli dünyaya açmak istiyoruz.”

KASİAD Başkanı Mikail Utlu, şunları kaydetti: “Bu projeyi biz KASİAD olarak çok önemsiyoruz. Çünkü geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize sahip çıkmamız lazım. Y, Z ve Alfa kuşağı arkadan geliyor. Biz gençlerimize sahip çıkarsak, şirketlerimizi daha uzun ömürlü yapabiliriz. Bunun için de bu projeye her zaman destek olmamız lazım. Bizim bazı hedeflerimiz var. Bu hedefler de geleceğimizle mümkün. Geleceğimize şirketlerimizi doğru şekilde emanet edemezsek, bunun sürdürülebilirliği mümkün olmayacak.”

MÜSİAD Kahramanmaraş Başkanı Serdar Salih Çiçekçi şöyle konuştu: “Bizler; MÜSİAD ailesi olarak, MÜSİAD, Genç MÜSİAD ve MÜSİAD kadın teşkilatları ile yurt içinde 90, yurtdışında 226 şube ve temsilcilik ile Türkiye’nin en büyük milli sermaye ve milli üretim gücü olarak kamu yararına hizmet sağlayan uluslararası sivil toplum kuruluşuyuz. ‘Durmak yok yola devam’ diyen bir liderin de takipçileri olarak meselesi Türkiye olan herkes için varız diyoruz. Büyük Türkiye’mizin Genç Nüfusumuzun gelecek projeksiyonuna kısaca bir göz atarak konuşmama devam etmek istiyorum. Toplam nüfusun neredeyse %16’sına tekabül eden yaklaşık 13 milyon kişinin, 15-24 yaş aralığında yer aldığını, genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2023 yılında %14,8, 2030 yılında %14,0, 2040 yılında %13,4, 2060 yılında %11,8 ve nihayet 2080 yılında %11,1'e düşeceği öngörülmektedir. Büyük Türkiye’mizin genç nüfusunun azalma riskini minimize etmemiz adına; bugünümüzün genç girişimcileri, evlatlarımızın, yarınımızın, yatırım, istihdam ve üretim gücü olduğunu unutmamalıyız. Genç girişimcilik eğitimlerinin sayısının ve niteliğinin artırılması ve genç girişimcilere yönelik teşvik ve desteklerin artırılması, finansmana erişim problemlerinin çözülmesi önceliğimiz olmalıdır. İş dünyamızda etkin rol model olacak kişilerin sayısı şehrimizde oldukça fazladır ve birçoğu iş insanı, orta öğretim, lise ve üniversitelerde kariyer paylaşımı ve başarı hikâyelerini aktarabilmek için panellere katılmaktadır. Bunları yaparken de kendi evlatlarının daha da şanslı ve hayatta bir adım ilerde olduğunun farkında olması gerektiğini çünkü bilgi ve tecrübe kaynağının her daim yanında olduğu bilmeleri gerekmektedir.”

Çiçekçi şöyle devam etti: “Bin sene de okusam, ‘ne biliyorsun?’ diye sorsalar, ‘haddimi biliyorum’ derim.” Ve “beraber kazanmak, kardeşçe bölüşmek, beraber büyümek” mottolarını işlememiz gerektiğini, çalışma modellerinin esnekleştiği ve yeni iş alanlarının ortaya çıktığı, girişimci bakış açısının her zamankinden daha fazla önem kazandığı, yeni mesleklerin oluştuğu bir çağa doğru ilerlediğimizi düşünüyoruz. Gelecekte olacağını öngördüğümüz işlerin tohumlarını şimdiden atmamız gerektiğini, gençliğini ve teknolojiyi harmanlayarak iş dünyasına taşıyan yeni neslin, bu gerçeklerle yarını bugünden fark etmesinin gerekliliğini hatırlatmak istiyorum. İş dünyası olarak, büyük Türkiye’mizin ekonomisinin daha da büyümesini arttırmak için var gücümüzle, yatırıma, üretmeye, istihdama katkı sağalamaya, yeni pazarları keşfetmeye çalışıyoruz. Ülkemizin muhasır medeniyetler seviyesini daha da yukarı taşıyabilmek için çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize bilgi ve tecrübe aktarımlarımızı ihmal etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu projenin aslında evlatlarımıza, gençlerimize, insanlık için en önemli değer olan zaman dan fazlasıyla ayırmamız gerektiğinin farkındalığını hissettirdiğini de görüyorum. Velhasılı amacın hasıl olduğu bu proje için uzaktan yakından katkı sağlayan herkese de tekrar şükranlarımı sunuyorum.”

TÜMSİAD Kahramanmaraş Başkanı Adnan Toprak, şunları dedi: “Şehrimiz coğrafi olarak 3 bölgenin kesiştiği bir yerdedir. Bu 3 bölgenin kültürünü, dokusunu bünyesinde barındıran istiklal madalyasına sahip dünyanın nadir illerinden bir tanesidir. Cumhurbaşkanımız ülkemizle ilgili ekonomik olarak bir hedef belirtmişti; bu hedef 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmaktı. Şahin Balcıoğlu başkanım da Kahramanmaraş için 5 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koymuştu. Geldiğimiz noktada bu hedefin uzak olmadığını görüyoruz.”

KMTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul şunları söyledi: “Biz dijital neslin ilk temsilcisiyiz. Ama ben alfa neslin annesiyim. Biz çok problem yaşamıyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ta gerçekten müteşebbis bir ruh var. Bu durum gençlere geçmiş. Aslında farklı kuşakların birbirinden öğreneceği çok şey var. Maalesef bu pandemi dönemi bize farklı yaşam alışkanlıkları kazandırdı. Dijitalleşmeye adapte olmayan hiçbir şirket ayakta kalamayacak gibi görünüyor ve bizim ebeveynlerimizde dijitalleşmeye adapte olursa gerçekten bir şirket ruhu oluşacak gibi duruyor. Ben öyle yönetici bir babayla çalışıyorum.”

KMTSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ise, “Üzerimizde ciddi bir sorumluluk var. Tabii dönem dönem diğer illerdeki genç girişimciler kurullarıyla bir araya geliyoruz. Burada şunu gözlemliyorum; diğer illere kıyasla Kahramanmaraşlı gençler eğitimlerini alıp, tecrübelenip tekrar gelip bu şehre bir değer katabilmek için gayret ediyorlar. Bu bizim için büyük bir kazanım. Genç girişimciler olarak birbirimizle entegre halinde güzel ve özverili bir şekilde hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326