Beş yıl önce dikilmişti, meyvesini verdi

Kahramanmaraş’ta, beş yıl önce dikimi yapılan kurutmalık incir hasadı düzenlenen törenle yapıldı.

Beş yıl önce dikilmişti, meyvesini verdi

Beş yıl önce dikilmişti, meyvesini verdi

Kahramanmaraş’ta, beş yıl önce dikimi yapılan kurutmalık incir hasadı düzenlenen törenle yapıldı.

13 Eylül 2017 Çarşamba 15:40

Kahramanmaraş’ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan çalışmalar meyvesini verdi. Müdürlük yetkililerince Türkoğlu bölgesine 5 yıl önce dikilen İncir fidelerinde üretim aşaması tamamlandı. Olgunlaşan Sarılop incirleri toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Dünya standartlarına uygun ürünün yurt dışına açılarak çiftçilere gelir sağlaması amaçlanıyor.

Hasat töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, “5 yıl önce 4 ayrı lokasyonda başlattığımız demonstrasyon çalışmalarının sonuçları göstermiştir ki Sarılop çeşidi de yer seçimini doğru yapmak kaydıyla Kahramanmaraş ilinde başarıyla yetiştirilebilir. Böylesine uygun iklim özelliklerine sahip olan ilimizde İncir üretimini ve ticaretini güçlendirmek adına İl Müdürlüğümüzce çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bunlardan bir tanesi de Pazarlama imkanları açısından cazip, hem taze tüketime hem de kurutmaya uygun Sarılop İncir Çeşidinin İlimiz ekolojisindeki adaptasyonu ve çeşit performansını ortaya koyacak Demonstrasyon çalışmalarıdır. 5 yıl önce 4 ayrı lokasyonda başlattığımız demonstrasyon çalışmalarının sonuçları göstermiştir ki Sarılop çeşidi de yer seçimini doğru yapmak kaydıyla Kahramanmaraş ilinde başarıyla yetiştirilebilir ve dünya standardında kuru incir üretimi ve ticareti yapılabilir. 5 yıl önce dikilen, bu gün de içinde bulunduğumuz bu bahçe 2. Yılından itibaren meyve vermeye başlamış olup, görüldüğü üzere 5. Yaşında ticari bahçe haline gelmiştir. Geçen süreç içerisinde İl Müdürlüğümüzce sınırlı sayıda olmakla birlikte % 50 fidan desteği sağlanarak Sarılop Çeşidi ile kurulan ticari  İncir bahçelerinin sayısı arttırılmaktadır. Öte yandan girişimci üreticilerimiz gelip demonstrasyon bahçelerini yerinde görerek kendi imkanları ile de ticari incir bahçeleri tesis etmektedir. Muhtemelen önümüzdeki 5 yıl içerisinde yeni tesis bahçelerin tam verimliliğe başlaması ile birlikte çeşit özelliği olarak bütün şekilde dalında kurumaya bırakılan incirler, dünya kuru incir standardına uygun olarak ilimizden de pazarlanmaya başlanacaktır. Birim alana getirisi ve pazarlama kabiliyeti yüksek Sarılop incir çeşidinin ilimiz meyveciliği içerisindeki potansiyelinin yakın gelecekte hızla artacağı düşünülmektedir.” diye konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326