Büyükşehir Belediyesinde liyakat mi sadakat mi kazanacak?

Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın yıllarca çilesini çektiği en temel sorunların başında kamudaki liyakatsiz atamalar gelmektedir. Günümüzde yerel yönetimlerden devlet yönetimine kadar ülkemizi adeta içten içe kemiren bu hastalık her seçim dönemi ve atamalar sonrası nüksediyor. Bu hastalığın reçetesi yöneticilerimiz tarafından her ne kadar bilinse de ne acıdır ki bir türlü uygulanmıyor.

Büyükşehir Belediyesinde liyakat mi sadakat mi kazanacak?

Büyükşehir Belediyesinde liyakat mi sadakat mi kazanacak?

Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın yıllarca çilesini çektiği en temel sorunların başında kamudaki liyakatsiz atamalar gelmektedir. Günümüzde yerel yönetimlerden devlet yönetimine kadar ülkemizi adeta içten içe kemiren bu hastalık her seçim dönemi ve atamalar sonrası nüksediyor. Bu hastalığın reçetesi yöneticilerimiz tarafından her ne kadar bilinse de ne acıdır ki bir türlü uygulanmıyor.

08 Temmuz 2019 Pazartesi 16:06

Liyakat, idarecilerimizin ve yönetimin vazgeçme lüksünün olamayacağı en temel ilkesidir.

Elbette liyakat özelinde idarecilerin gerekli değişiklikler yapmansa kimsenin itirazı yok. Ancak burada dikkat edilecek en önemli konu benim adamım ya da onun bürokratı gibi anlamsız iç çekişmelerle tecrübe ve birikim sahibi, bu ülkenin kalkınması için çalışan insanların heba edilmiş olmasıdır.

Oturduğu koltuğa yük olmayan ve koltuğa güç veren yöneticilerin değiştirilmesi uzun vadede hem ülke, hem şehir hem de insanımız açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Kişiler, hak ettiği için değil uygun görüldüğü için makamları işgal edip özellikle yerel yönetimlerde hiçbir yenilik yapılamamaktadır. Bunun acısını en çok hisseden illerin başında Kahramanmaraş geliyor. Bazı istisnalar olabilir, ancak atanan bürokratların gayesi genelde temsil, tören, kabul ve ağırlamadan öteye geçmemektedir.

Oysa gerek Allah'ın emirleri gerekse Peygamberimizin uygulamaları gayet açık. C. Hak, Nisâ Sûresi (4), Âyet: 58'de şöyle buyurur: "Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder."

Demek ki devlet yönetiminde birine görev verilirken kırgınlıklara, dargınlıklara, yakınlık yada, şucu, bucu gibi özellikler aramamak emrediliyor.

Şimdi merak etmişsinizdir tüm bunları niye anlattım, ‘Kahramanmaraş’la ne ilgisi var kardeşim’ diyeceksiniz.    

Malumunuz yakın zamanda Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarımızı seçtik.

Halkın yetki verdiği başkanlar görevlerine başladı. Seçimin akabinde Büyükşehir Başkanı seçilen Hayrettin Güngör görevi devralır almaz belediyede köklü değişiklerle, birçok daire müdürünü görevden aldı yerine yenilerini getirdi.

Başkan Güngör’ün atamalarında şehir dışından idareciler getirmesi dikkatleri çekti. Bu atamalarda şehir dışı idareci kontenjanı fazla yapıldığı için yeni yöneticilerimizi her ne kadar tanımıyor olsak ta son yapılan Kültür, Spor ve Turizm Dairesi Başkanı atamsıyla, ilgili koltuğa oturan yeni isim hakkında birkaç kelam edebiliriz.

Adı üstünde Kültür, Spor ve Turizm Dairesi Başkanlığı, yani şehri tanıtacak, turizmle Kahramanmaraş’ı kalkındıracak birim. Hep yakınırız kentin tarih ve turizm noktasında pastadan gerekli pay alamadığından. Detaylarda boğulmamak adına şehrin turizm varlıklarını girmiyorum, zaten bunların ne olduğunu artık sağır sultan bile duydu.

İlgili müdürlükte değişikliğin tercih edilmesi yerinde bir karar. Çünkü uzun süre bu görevi yürüten ismin karnesi ortadaydı.

Ama esas önemli ve dikkat edilmesi gereken konu gidenin yerine gelenin durumu. Maazallah sonra gelen gideni aratmasın, şehrimiz kaybetmesin.

Edindiğimiz bilgiler ışığında yeni atanan ismin kültür ve turizm konusunda yeterli donanıma sahip olmadığı yönünde. Kültür ve Turizm daire başkanlığına Maraş Tarihini, kültürünü iyi bilen, ileri düzeyde Osmanlıcaya vakıf olan, edebiyattan anlayan bir daire başkanı atanmalıydı.

Belediyeleri Birliği Genel Sekreterliği yapmış ve belediyeciliğin kitabını yazmış biri olarak Hayrettin Güngör’ün kamuoyunda beklentisi çok yüksek. Hal böyle olunca tüm daire başkanlıklarına atamalarda liyakat sahibi kimselerin öne çıkacağı beklentisi doğa olarak oluştu.

Durum böyle iken kültür ve turizm daire başkanlığı görevine getirilen isimle ilgili atama şayet vekaletense bu koltuğa alanında uzman çok daha donanımlı isimler getirilebilir. Ancak bu atama asaleten ise Hayrettin Günör şu ana kadar yaptığı atamalarla kamuoyu beklentilerine cevap veremediğini açıkça ifade etmek isterim.

İlerleyen günler ve yapılan hizmetler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinde liyakatin mi yoksa sadakatin mi kazanacağını bize gösterecektir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326