Tarihi Kocabaş Konağı Yenilendi

Kahramanmaraş’ta mimarileriyle dikkatleri üzerlerine çekmesinin yanı sıra adeta tarih kokan ve insanların huzurla buluştuğu mekanlardan biri olan Kocabaş Konağı, kapsamlı bir restorasyonun ardından tekrar hizmete açıldı.

Tarihi Kocabaş Konağı Yenilendi

Tarihi Kocabaş Konağı Yenilendi

Kahramanmaraş’ta mimarileriyle dikkatleri üzerlerine çekmesinin yanı sıra adeta tarih kokan ve insanların huzurla buluştuğu mekanlardan biri olan Kocabaş Konağı, kapsamlı bir restorasyonun ardından tekrar hizmete açıldı.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 17:30

Asırlardan bu yana Anadolu’da yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, gerek tarihi gerekse de kültürü ile adeta tarihe ışık tutuyor. Hititler’den Persler’e, Anadolu Selçuklu İmparatorluğu’ndan Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti’ne kadar birçok önemli devletin merkezinde yer alan Kahramanmaraş, birbirinden farklı medeniyetlerden günümüze kalan ve günümüzde de ayakta duran en önemli kültürel zenginliklerden biri olan konaklarıyla da dikkat çekiyor.

Kuruşçu Ali Paşa tarafından 1900'’ü yılların başında yaptırılan ve Kahramanmaraş’ın tarihi evlerinden biri olan Kocabaş Konağı uzun süre Kuruşçu ailesinin evi olarak kullanıldı. Daha sonra Kocabaş ailesine geçen konak, 1985 yılında Koruma Kurulu’nun 1629 nolu kararıyla ‘Kocabaş Konağı’ adıyla tescillenerek korunması gerekli kültür varlığı oldu.

Kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 2008 yılında Kahramanmaraş İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılan konak, ilk olarak 2010 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş ve kentin kültürel hazinesine kazandırılan ilk sivil mimari yapı olmuştur. Kahramanmaraş’ın kültür birikimini yansıtan konak, 2011 yılında tefriş edilmiş ve 2012 yılında girişimci Kadriye Mezir tarafından “Maraş Kültür Evi” olarak hizmete sunulmuştu.

2012 yılından bu yana gerek Kahramanmaraşlıların gerekse de turistlerin uğrak noktalarından biri olan konak, 8 yıl sonra bir kez daha aslına uygun olarak restore edildi. Konak, restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla birlikte Ramazan ayına eksiksiz bir şekilde hazırlandı.

“YENİLENEREK HALKIMIZA HİZMET EDECEĞİZ”

Kocabaş Konağı’nı altı yıldan bu yana başarıyla işleten Kadriye Mezir, konağın tadilat görmesi gerektiğini belirterek, “Kocabaş Konağı’nı altı yıldır işletmekteyim ama konağımızın tadilat görmesi gerekiyordu. Yaklaşık üç buçuk ay kapalı kalan konağımız yeniden restore edildi, tadilatlar yapıldı. O yüzden tekrar konağımızın tanıtımına başladık. İnşallah bundan sonra çok daha güzel olacağını düşünüyorum, yenilenmiş olarak Kahramanmaraş halkına hizmet vermeye devam edeceğiz. Zaten 6 yıldır en güzel şekilde hizmet veriyorduk ama yenilenme ihtiyacı duyuyorduk ve gereken her türlü yeniliği yaptık” dedi.

“ORİJİNALİ KORUNARAK RESTORASYON YAPILDI”

Konağın orijinali korunarak restore edildiğine dikkat çeken Mezir, “Aslında konağın orijinalinde hiçbir değişiklik, orijinali korunarak restorasyon yapıldı. Taşlar eskimişti, taşları değiştirdik, boya ve cilalar yapıldı, sıvaları dökülmüştü kazınarak yeniden sıva yapıldı. Mutfakta ısınma tesisatı yoktu, konağımızın da en büyük problemi oydu zaten, doğalgaz döşendi. Konağın orijinaline hiçbir zarar verilmeden doğalgazımızı da döşemiş olduk” ifadelerini kullandı.

“KONAK RAMAZAN AYINA YETİŞTİ”

Konağın restorasyon işlerinin tamamlandığını ve Ramazan ayına yetiştirdiklerini sözlerine ekleyen Mezir, “Konağımızın tadilatı bitti ve Ramazan ayına yetiştirdik, şuan itibarıyla Ramazan ayına hazırız. Ramazan ayında zaten fix menümüz var, her yıl olduğu gibi, gelen müşterilerimizin çoğu bunu biliyor. İftarlarda ana yemeğimiz tabi ki et oluyor, onun dışında çorba ile başlıyoruz ara sıcaklar, zeytinyağlılar, tatlısı, dondurması çok zengin bir menümüz var. Kaliteden ödün vermediğimizi gelen müşterilerimiz çok iyi biliyor, yemeklerimizi tadanlar mutlaka bir daha geliyor. Sahurda da açığız, talebe göre aslında. Sabahları da devam edecek çünkü şehir dışından gelen misafirlerimiz var, oruç tutamayan insanlar var, hasta olanlar var onlara da hizmet vermek için gündüzleri de açık olacağız. Ramazan ayı dışında sabah 8’de açılıyoruz gece 12’de kapatıyoruz. Akşamları sadece yemek yemek için değil, çay, kahve, tarhana, çerez, meşrubat gibi ürünlerimizi de deneyebilirler. Kına, nişan gibi organizasyonlara da konağımızın kapısı her zaman açık. Şuan için fasıl yapmayı düşünmüyoruz, önceki yıllarda hep yapmıştık ama insanlar biraz daha sakinlik istiyorlar, müzik istemiyorlar Ramazan’da. O yüzden cd’den hafif bir ney dinletisi düşünüyoruz” şeklinde konuştu. (Haber: Ahmet Güneçıkan)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326