Türkiye'deki yangınları çıkaran terör tehdidi neyin habercisi?

Orman yangınlarını COVID-19 pandemisine benzemesi "küresel bir tehdit" olarak düşünüyorum. Bir televizyon röportajında ​​ Avrupa, ABD, Kanada, Rusya ve diğer yerlerdeki orman yangınlarına işaret eden, tüm dünyanın şu anda "terör tehdidi" gibi bir zorlukla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Türkiye'deki yangınları çıkaran terör tehdidi neyin habercisi?

Türkiye'deki yangınları çıkaran terör tehdidi neyin habercisi?

Orman yangınlarını COVID-19 pandemisine benzemesi "küresel bir tehdit" olarak düşünüyorum. Bir televizyon röportajında ​​ Avrupa, ABD, Kanada, Rusya ve diğer yerlerdeki orman yangınlarına işaret eden, tüm dünyanın şu anda "terör tehdidi" gibi bir zorlukla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

08 Ağustos 2021 Pazar 16:22

Türkiye'nin ülke genelinde devam eden orman yangınlarını kontrol altına almak için bir hafta süren çabaları sonuç verdi, ancak bu hafta başlayan ve son olarak devam eden 13 yangın hala güney illerinde devam ediyor. Türkiye, ilk büyük çaplı yangınların çıktığı 28 Temmuz'dan bu yana Muğla'dan Adana'ya kadar 187 orman yangınıyla karşı karşıya kaldı. Perşembe günü, resmi rakamlara göre bunların 172'si kontrol altına alındı. Ancak kalan orman yangınları azalma belirtisi göstermiyor ve daha fazla insan etkilenen bölgeleri tahliye ediyor.

Yerleşim bölgelerini tehdit eden yangınları söndürmek için binlerce itfaiyeci, gönüllü, helikopter ve su bombardıman uçağı çalışıyor. Muğla'da çıkan en kritik yangınlardan biri, alevlerin kömürle çalışan bir termik santrali sarması ile çevre endişelerini tetikledi. Perşembe günü erken saatlerde çıkan haberler, büyük yangının tesisin sadece bir kilometre yakınında olduğunu ve kontrol altına alındığını söyledi. Yetkililer, yangının tesisin ana birimlerine zarar vermediğini duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı Perşembe günü erken saatlerde yerel halkı deniz yoluyla tahliye etmek için bölgeye gemiler gönderdi.

Antalya'nın Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Menteşe ve Seydikemer ilçelerinde, Aydın'ın Karacasu, Denizli'nin Tavas ve Güney ve Hatay ilçelerinde yeni ve eski yangınlar devam ediyor. Ülkenin Akdeniz bölgesinde ilk büyük yangının çıktığı Manavgat'ta, kırsal mahalleleri yaktıktan günler sonra ormanları saran alevler en az yedi kişiyi öldürdü. Komşu Muğla'da, nüfus tatil beldesi Marmaris yakınlarındaki ormanlar yedinci gündür yanıyordu. Bodrum'da geçen cumartesi çıkan yangın Perşembe gününe kadar devam etti. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatil beldesinde çıkan yangına itfaiye ve polis ekiplerinin tazyikli su ve gönüllüler yardımıyla karadan ve havadan müdahale ettiğini söyledi. Yangının kısmen söndürüldüğünü ve Perşembe günü alevlerin yerleşim bölgelerine ulaşmasını şimdiye kadar engellediklerini söyledi.

Olumsuz hava koşullarının alevleri körükleyerek daha geniş bir alana yaydığını anlattı. "Çok şükür can kaybımız yok. Mazı mahallesinde hasarlı evlerimiz, iş yerlerimiz ve araçlarımız var” dedi. Yılmaz, yangından etkilenen bir bölgeden otellerde kalan 1500 kişiyi tahliye ettiklerini söyledi. “Yangın tamamen kontrol altında diyemeyiz ama gece gündüz çalışıyoruz. Bu Bodrum'un daha önce görmediği bir yangın” dedi.

Alışılmadık derecede sıcak bölgelerdeki kuvvetli rüzgarlar ve aşırı sıcaklıklar, söndürme çabalarını zorluyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu haftanın başlarında gazetecilere verdiği demeçte, sadece Marmaris'teki sıcaklıkların bu hafta tüm zamanların rekoru olan 45,5 santigrat dereceye (114 derece Fahrenheit) ulaştığını söyledi. Bakan, "Çok ciddi bir savaş veriyoruz" dedi. "Herkesi sabırlı olmaya davet ediyorum."

2011-2020 yılları arasında 26.000'den fazla orman yangını ülke genelinde 90.956 hektarlık araziye zarar verdi. Orman yangınları istatistiklerinin kaydedilmeye başladığı 1937 yılından bu yana, ülke 114.000'den fazla yangından zarar gördü. Son on yılda, ülkedeki ortalama yangın sayısı yılda 2,631 olarak gerçekleşti. Son on yılda en yüksek yangın sayısı, 3.755 yangının yaşandığı 2013 yılında gerçekleşti. 2011 ve 2020 yılları arasında Muğla, İzmir ve Antalya sırasıyla 321, 276 ve 230 ile en yüksek ortalama yangın sayısına sahipti. Geçen yıl ülkede 3.399 orman yangını kaydedildi.

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in güney illerinde devam eden orman yangınlarına karşı devam eden mücadelesine destek olmak için şu anda bakımda olan bir amfibi uçağını daha Türkiye'ye gönderme sözü verdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın yangınla mücadele çabalarında Türkiye'ye yardım etmek için yeni bir ekip göndereceğini söyledi. Çavuşoğlu, Perşembe günü erken saatlerde Azerbaycan'dan toplam 160 personel, 40 itfaiye aracı ve bir uçak geleceğini söyledi. Bu, Bakü'nün Türkiye'nin orman yangınlarına karşı mücadelesine yardım etmek için gönderdiği üçüncü ekip olacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326