Başkan Bozdağ, Pazarcık Peynirini Türkiye’ye Duyurdu

Kahramanmaraş’ta, Pazarcık peynirini Türkiye’ye tanıtmak amacı ile Pazarcık Belediyesi ve Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğince ortaklaşa düzenlenen Peynir Festivali büyük bir coşku ile kutlandı.

Başkan Bozdağ, Pazarcık Peynirini Türkiye’ye Duyurdu

Başkan Bozdağ, Pazarcık Peynirini Türkiye’ye Duyurdu

Kahramanmaraş’ta, Pazarcık peynirini Türkiye’ye tanıtmak amacı ile Pazarcık Belediyesi ve Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğince ortaklaşa düzenlenen Peynir Festivali büyük bir coşku ile kutlandı.

20 Ağustos 2018 Pazartesi 15:08

Atatürk Parkı'nda iki gün süren festival kapsamında okçu ve peynir yarışması, çeşitli animasyonlar, canlı heykel şov, halk oyunları gösterisi ve konserler düzenlendi. Yarışmalarda derece alanlara tam, yarım ve çeyrek altın verildi.

Festivale, dillere destan, meşhur Pazarcık keçi peyniri damgasını vurdu. Etkinlikte, çeşitli şekil ve lezzete sahip yöresel peynirler ziyaretçilerin damak tadına sunuldu.

Festivalde konuşan Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ, ilçede üretilen peynirlerin kalitesine değindi. Pazarcık’ta 100 bin küçükbaş hayvandan yıllık 400 ton peynir üretimi yapıldığını aktaran Başkan Bozdağ; “Pazarcık’ta 100 bin keçi ve koyundan yılda 400 ton peynir üretiliyor. 300 tonu Anadolu’ya gidiyor. 100 tonunu biz yiyoruz. Dünyanın her yerinde Pazarcıklı var. Pazarcıklının olduğu her yer de Pazarcık peyniri olacak.” dedi.

İlçe halkının Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşadığını da belirten Bozdağ;

“Biz hem Gaziantepliyiz, hem Mersinliyiz, hem Kahramanmaraşlıyız. Ne için Gaziantep’te 150 bin Pazarcıklı var. Mersin’de 70 binin üzerinde var. Ayrıca biz İngiltere’deyiz, İsviçre’deyiz. Fransa’da Paris, Almanya’da Köln’üz, Duesseldorf’uz. Uluslararası bir entegreye sahip bir ilçeyiz. Hepiniz bundan onur duyun, gurur duyun. ”diye konuştu.

“YILDA 400 TON PEYNİR ÜRETİLİYOR”

Konuşmasında Pazarcık’ın peynir üretimine de değinen Başkan Bozdağ şunları kaydetti:

“Omuz omuza vererek Pazarcık’ı büyütmek, geliştirmek zorundayız. Bugün Gaziantepli esnaf kardeşlerimiz bizim peynirimizi tüm Anadolu’ya ve yurtdışına pazarlıyor. Bu konuda bizim de kendimizi geliştirip peynirimizi kendimiz pazarlar hale gelmemiz, bu konuda ki eksiklerimizi kapatmamız gerekir. Bakın bugün yapılan festivale 12 köyümüz katıldı. 12’sininde damak tadı aynı. Hepsinden tattım ve jüri olmadığım için şükrettim. Çünkü tatları aynı. Demek ki yüzyıllardır bir gelenek var. Pazarcık’ta 100 bin keçi ve koyundan yılda 400 ton peynir üretiliyor. 300 tonu Anadolu’ya gidiyor. 100 tonunu biz yiyoruz. Dünyanın her yerinde Pazarcıklı var. Pazarcıklının olduğu her yer de Pazarcık peyniri olacak.”

Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Vakkas Kuzu ise yaptığı konuşmada ilçede bulunan hayvan varlığı ile ilgili bilgi verdi. Başkan Bozdağ’dan ilçeye mandıra kurulması için yer istedi.

Kuzu; “ 5bin üyemiz var, bin tanesi Pazarcıklı. Kahramanmaraş’ın yüzde 40 hayvan varlığına sahip olan ilçeyiz. 200 bin koyun, keçiye sahibiz. 100 bini desteğe tabi tutulan anaçlar. 100 bini de desteğe uymayan hayvan varlığımızdır. Bizim kendi köylerimizde, mahallerimizde 400 ton peynir üretiliyor. Bu az değil. Bizim burada sizin huzurunuzda belediye başkanımıza bir istirhamım var.  Bizim burada bir süt mandıramız yok. Belediye başkanımız bize bir yer tahsis ederse birlik olarak süt mandırası açarız, kendi peynirimizi satarız.” şeklinde konuştu. (İlker Güzeldemirci)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326