ABD’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI TÜRKİYE FIRAT’IN DOĞUSUNA GİRECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Washington Yönetimi'nden çok kritik bir mesaj geldi. ABD’den gelen açıklama, “Türkiye’nin yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine (Fırat Nehri’nin doğusu) yönelik operasyon için harekete geçeceği” belirtildi

ABD’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI  TÜRKİYE FIRAT’IN DOĞUSUNA GİRECEK

ABD’DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI TÜRKİYE FIRAT’IN DOĞUSUNA GİRECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Washington Yönetimi'nden çok kritik bir mesaj geldi. ABD’den gelen açıklama, “Türkiye’nin yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine (Fırat Nehri’nin doğusu) yönelik operasyon için harekete geçeceği” belirtildi

07 Ekim 2019 Pazartesi 11:51

Beyaz Saray, “IŞİD’i yenilgiye uğratan ABD güçlerinin artık doğrudan bölgede olmayacağını” belirtirken, “Türkiye’nin son iki yıldır bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından sorumlu olacağına” da açıklamasında yer verdi.

FIRATIN DOĞUSUNA YAPILACAK OLAN OPERASYONU CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 5 EKİMDE DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için önceki gün şu açıklamayı yapmıştı:

“Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır.” dedi Şimdi herkesin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği fıratın doğusuna yönelik olan operasyonda.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’ da Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından İstiklâl Marşı’ndan bir dörtlük paylaşmış ve bu paylaşımın operasyona yönelik bir paylaşım olduğu düşünülüyor.

 Fahrettin Altun’un Twitter operasyona yönelik olduğu düşünülen İstiklal Marşı paylaşımı

“Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın!
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın;
Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın.”

ERDOĞAN: HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın yaptığı telefon görüşmesinde konunun Fırat’ın doğusuna kurulacak olan güvenli bölge ve operasyonla ilgili fikir alışverişi yaptığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bu görüşmeye ilişkin yayınladığı mesajda, iki liderin Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu aktardı. Erdoğan görüşmede, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG/PYD kaynaklı terörün ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede kararlı olduğunu yinelerken, bölgede böyle bir sorun yaşanmaması için Ankara’nın her türlü tedbiri alacağını vurguladı.

Görüşmede Erdoğan’ın ABD ile Türkiye arasında varılan güvenli bölge mutabakatına ilişkin gereklerin yerine getirilmemesinden duyulan rahatsızlığı ilettiği de belirtildi.

Cumhurbaşkanı, Amerikalı mevkidaşı Donald Trump’ın daveti üzerine gelecek ay Washington’a gidecek ve iki lider burada bir görüşme gerçekleştirecek.

 BEKLENEN GÜVENLİ BÖLGE İÇİN MUTABAKAT AĞUSTOSTA SAĞLANDI

Türkiye ile ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı boyunca bir güvenli bölge oluşturulması için ağustos ayında mutabakata varmıştı.

Ancak iki ülke arasında güvenli bölgenin kapsamına ilişkin anlaşmazlık bulunuyor. Türkiye, 2 milyon Suriyeli sığınmacıyı yerleştirmeyi planladığı güvenli bölgenin 30 kilometre derinliğinde olmasını istiyor.

Ankara, planlanan güvenli bölgenin terör örgütü YPG’den arındırılması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye, sekiz yılı aşan iç savaş süresince Suriye’den kaçan 3.6 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, ocak ayında yaptığı bir açıklamada, “Türkiye, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından Kürt güçlerine saldırırsa, Türkiye’yi ekonomik olarak perişan etmekle” tehdit etmişti

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326