İnşaat işçiliğinden, generalliğe! İran'ın ortadoğu'daki kılıcı: Kâsım Süleymâni

ABD Savunma Bakanlığı, “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin Başkan Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda öldürüğünü” duyurmasının ardından Kasım Süleymani dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti. Peki, Kasım Süleymani kimdir?

İnşaat işçiliğinden, generalliğe! İran'ın ortadoğu'daki kılıcı: Kâsım Süleymâni

İnşaat işçiliğinden, generalliğe! İran'ın ortadoğu'daki kılıcı: Kâsım Süleymâni

ABD Savunma Bakanlığı, “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin Başkan Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda öldürüğünü” duyurmasının ardından Kasım Süleymani dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti. Peki, Kasım Süleymani kimdir?

03 Ocak 2020 Cuma 12:48

Süleymani 11 Mart 1957'de İran'ın güneydoğu eyaleti Kirman'ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hâkim olduğu Rabord köyünde doğdu.

Babasının borcunu ödemek için 13'ünde inşaatta çalışmaya başladı

Daha çocuk yaşta, çiftçi olan babasının devlete olan 9 bin Riyal borcunu ödeyebilmek için Kirman'da inşaatlarda çalışmaya başladı. İlkokulu bitirdiğinde 13 yaşındaydı; aynı yıl köyünü terk etti. Devrim Muhafızları'na katıldıktan sonra aldığı 45 günlük askeri eğitim sayılmazsa, bütün eğitimi bu 5 yıllık ilkokul tecrübesiyle sınırlı kaldı.

Hamaney ile tanışması

On sekiz yaşındayken, işçi olarak Kirman Su İşleri'ne girdi. Bir yıl sonra, şimdiki dini lider Hamaney'in öğrencilerinden biri tarafından verilen sohbetlere katılmaya başladı; Süleymani için "devrimci çalışmalar" dönemi açılmıştı, İran İslam Devrimi'ne daha üç yıl vardı. Bu yıllarda Kirman eyaletinin Ciroft bölgesine sürgüne gönderilmiş bulunan Hamaney ile bağlantı kurdu. O andan itibaren de Hamaney'i içerde ve dışarıda giriştiği her türlü iktidar mücadelesinde destekledi. 1987 yılında İran-Irak savaşında çekildiği anlaşılan bir fotoğrafta Hamaney'in hemen yanı başındaydı. Zaten Süleymani'nin komuta ettiği Kudus Gücü de Devrim Muhafızları bünyesinde olmasına rağmen doğrudan dini lider Hamaney'e bağlıydı. Kudüs maksatlı kurulsa da fiilen Devrim Muhafızları'nın uluslararası gizli operasyonlar gücü olarak faaliyet gösteriyordu. 'Kudüs Savaşçıları' olarak da biliniyordu.

1979'daki İran devriminin ardından Devrim Muhafızları adına yürütülen çalışmalara katıldı. Kendisi o günleri "Hepimiz gençtik ve devrime bir şekilde hizmet etmek istiyorduk" diye anlatıyordu.

Devrimin gerçekleştiği 1979'da merkezi yönetimin zayıflamasından istifade etmek isteyen Mahabad Kürtleri ayaklandılar. Süleymani ve birçok yakın arkadaşı ayaklanmayı bastırmak için bölgeye gönderildi. Ayaklanma bastırıldığında henüz 22 yaşındaydı ama, gösterdiği performansla Tahran'ın gözüne girmiş, "devrime sadakat"ini ispatlamıştı. Mahabad'dan döndükten sonra Kirman'daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu'nun başına getirildi. Ardından çok geçmeden patlak veren İran-Irak savaşında birçok büyük askeri operasyona katıldı, cephe hattında savaştı.

Süleymani'nin Irak savaşında kurduğu ilişkiler, bütün kariyeri boyunca onun en önemli dayanağı oldu. Çünkü savaşın ardından İran'daki güçlü siyasetçiler, istihbarat içindeki etkili kişiler, yargı ve devleti yöneten bütün hassas kurumların üst düzey yöneticileri İran-Irak savaşında sadakatlerini ispatlamış kişilerden oluşturulmaya başladı. Gelenek bugün de sürüyor: Hâlihazırda Devrim Muhafızları'nın bütün komutanları ve ordunun 12 generali İran-Irak savaşında cephe komutanlığı yapmış kişiler… Bu eski savaş arkadaşları birbirilerini sürekli kolladılar ve birlikte İran'ın iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin oldular.

1998 yılında Ahmed Vahidi'den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak vazifelendirildi. Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı hareket eden Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.

Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı hareket eden Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani geçtiğimiz yıl, İran'ın en yüksek askeri nişanı olan Zülfikar Nişanı ile ödüllendirilmişti. General Süleymani, İran İslam Cumhuriyeti tarihinde bu nişanı almaya hak kazanan ilk ve tek kişiydi.

ABD Başkanı Trump, Süleymani'nin başında bulunduğu Kudüs Gücü'nün bağlı bulunduğu Devrim Muhafızları'nı 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını açıklamıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326